2017 m. birželio 2 d.
Nr. 22 (2239)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai
2017 metai

Kai gyvenimas puikiai atspindi Dievo darbą

Telšių vyskupijos kunigai gilinosi į garbingojo Dievo tarno arkivyskupo Teofiliaus Matulionio asmenybę

Kan. teol. lic. Andriejus Sabaliauskas

Mons. dr. Algirdas Jurevičius
kalbėjo apie arkiv. Teofilių Matulionį
Klier. Raimundo Zimkos nuotrauka

Kaišiadorių vyskupas Jonas Ivanauskas
kalbėjo apie beatifikacijos iškilmę

Telšių Katedroje šv. Mišias
aukojo vyskupai Jonas Boruta SJ,
Jonas Ivanauskas ir Kęstutis Kėvalas
Klier. Raimundo Zimkos nuotraukos

Gegužės 18 dieną į Telšių Žemaitės dramos teatrą rinkosi Telšių vyskupijos dvasininkai, Telšių Vyskupo Vincento Borisevičiaus kunigų seminarijos klierikai, nes tą dieną vyko kunigams skirta kasmėnesinės formacijos konferencija. Joje dalyvavo Kaišiadorių vyskupas Jonas Ivanauskas ir jo generalvikaras mons. dr. Algirdas Jurevičius, Telšių vyskupas Jonas Boruta SJ ir jam paskirtasis pagalbininkas – koadjutorius vyskupas Kęstutis Kėvalas bei būrys Telšių vyskupijos dvasininkų. Konferencijos pradžioje visus pasveikino Telšių vyskupijos ganytojas J. Boruta SJ. Jis pabrėžė besiartinančios iškilmės – arkivyskupo Teofilio Matulionio beatifikacijos – svarbą ir išskirtinumą krikščionybės istorijos kontekste. Vyskupas paragino kunigus gerai įsidėmėti konferencijos medžiagą ir su šia žinia grįžus į savo parapijas tai pagarsinti parapijiečiams, tokiu būdu motyvuojant jų vykimą į iškilmes birželio 25 dieną.

Išsamiai, su daugybe faktų ir nuotraukų, atspindinčių gyvenimą, arkiv. T. Matulionio asmenybę pristatė mons. dr. A. Jurevičius. Jis kalbėjo apie šio iškilaus dvasininko nueitą kelią: sunkią vaikystę, mokslo ir studijų metus, jo pastoracinį darbą įvairiose parapijose, tapimą vyskupu, ilgus kalėjimų ir lagerių metus, tremtis, jo iškentėtas kančias, persekiojimus ir mirties aplinkybes. Lektorius išsamiai aptarė herojiškas arkivyskupo savybes, gebėjimą išlikti tvirtu ir pasitikinčiu Dievu žmogumi net pačiomis sunkiausiomis gyvenimo sąlygomis. Lektorius išryškino pirmojo Telšių vyskupijos vyskupo Justino Staugaičio ir vyskupo T. Matulionio bičiulystę ir pastarojo lankymąsi Telšių vyskupijoje 1934 metų pavasarį. Kalbėtojas išryškino Teofiliaus meilę šventajai Kūdikėlio Jėzaus Teresėlei ir tam tikras sąsajas su ja – Teofilius ir Teresėlė gimė tais pačiais metais, abu buvo misionieriai, abu vienu metu neteko savo motinų, ji norėjo būti kankine dėl Kristaus, o Teofilius tapo tikru kankiniu dėl tikėjimo Kristumi ir ištikimybės Bažnyčiai. Paskaitoje išryškinta, jo būsimasis palaimintasis – vilties žmogus. Tai atsispindėjo jo veikloje, susitikimuose su popiežiumi Pijumi XI bei popiežiaus šventojo Jono XXIII jam rodomas dėmesys, kuris jį pakėlė arkivyskupu.

Kaišiadorių vyskupijos ganytojas J. Ivanauskas padėkojo Telšių vyskupui už pakvietimą ir kalbėjo apie beatifikacijos iškilmę, nagrinėjo organizacinius klausimus. Atvykti į beatifikaciją labai svarbu, nes Teofiliaus gyvenimas puikiai atspindi Dievo darbą, nuveiktą per jam atsidavusį ir savo gyvenimą paaukojusį žmogų. Lietuvoje toks asmuo ir buvo Teofilius, be jo Bažnyčiai būtų buvę nepalyginamai sunkiau, nes juk būtent jis slaptai pašventino vyskupu Vincentą Sladkevičių, kuris vėliau tapo kardinolu. Vysk. J. Ivanauskas kalbėjo apie Lietuvos Vyskupų Konferencijos priimtas gaires rengiantis beatifikacijai – žvelgti į Kristų ir jame turėti viltį bei gyvenimo prasmę. Gairės aiškiai nurodo santykio ir sielovados kūrimą su Kristumi per maldą ir liturgiją.

Pabaigoje savo pastebėjimais ir susitikimo su Teofiliaus patirtimi įspūdžiais pasidalino ir lektoriams padėkojo Telšių vyskupas J. Boruta SJ.

12 val. Telšių Katedroje buvo aukojamos iškilmingos šv. Mišios, kurių koncelebracijai vadovavo Kaišiadorių vyskupas J. Ivanauskas, koncelebravo vyskupai J. Boruta SJ ir K. Kėvalas, mons. A. Jurevičius bei Telšių vyskupijos kunigai, liturgijai patarnavo Telšių kunigų seminarijos klierikai, giedojo vargonininkės Elenos Žirgulienės vadovaujamas ansamblis. Šv. Mišių pradžioje susirinkusiuosius pasveikino Telšių vyskupijos ganytojas. Kaišiadorių vyskupas pamoksle išryškino tikėjimo svarbą – žemėje daug dalykų branginame, tačiau faktiškai viską galime prarasti – netgi gyvybę, o tikėjimas į Dievą lieka kaip niekada neprarandama Dievo dovana, nes ji nulemia amžinojo gyvenimo laimę. Vyskupas išryškino būtinybę kasdien gilintis į Evangeliją ir skaityti ją. Pamoksle vyskupas dar kartą išryškino garbingojo arkivyskupo Teofiliaus gyvenimo pavyzdį ir visus kvietė atvykti į beatifikacijos iškilmes birželio 25 dieną Vilniuje.

Šv. Mišių pabaigoje į ganytojus kreipėsi ir jiems dėkojo Telšių vyskupijos vyskupo generalvikaras kan. Remigijus Saunorius. Padėkos žodžiai buvo išsakyti Telšių vyskupijos ganytojui. Buvo pasidžiaugta, kad Kaišiadorių vyskupijos ganytojas kartu su savo generalvikaru atvyko į Telšius ir kunigams bei tikintiesiems pristatė būsimąjį Palaimintąjį ir pakvietė visus atvykti į Beatifikacijos iškilmę. Kreipdamasis į vyskupą K. Kėvalą jis padėkojo už atvykimą ir pasveikino jį su popiežiaus paskyrimu darbuotis Telšių vyskupijoje. Kunigai pasveikino vyskupą K. Kėvalą, padovanojo jam arnotą, kuris simbolizuoja Kristų ir jo meilę, o tikintieji sveikinimo žodžius palydėjo garsiais plojimais.

Po šv. Mišių buvo meldžiamasi prie Dievo Tarno kankinio vyskupo Vincento Borisevičiaus kapo Telšių vyskupijos Katedros kriptoje, o po visų pamaldų konferencijos dalyviai pietavo Telšių kunigų seminarijos didžiajame reflektoriume.

Telšiai

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija