2017 m. birželio 9 d.
Nr. 23 (2240)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai
2017 metai

Iškilius Dievo sūnus prisimenant...

Grupė biržiečių su vyskupu
Juozu Matulaičiu

Šiemet Lietuvoje vyks istorinis įvykis – palaimintojo arkivyskupo Teofiliaus Matulionio beatifikacija. Bažnyčia ragina žmones uoliai dalyvauti vykstančiuose renginiuose jo garbei paminėti, melstis į būsimąjį palaimintąjį, prašant jo užtarimo.

Biržiečiai, kun. Ernesto Želvio pakviesti, susiruošė į piligriminę kelionę į Kaišiadorių vyskupiją. 42 įvairaus amžiaus žmonių grupė leidosi išvykon su malda ir giesme lūpose bei širdyse. Atvykus į Kaišiadorių Kristaus Atsimainymo Katedrą, keliauninkus pasitiko Saleziečių vienuolijos sesuo Jurgita. Tą dieną Dievas biržiečiams pažėrė ypatingų malonių – šv. Mišias kunigo Ernesto prašymu sutiko aukoti Kaišiadorių vyskupas emeritas Juozas Matulaitis. Dažniausiai piligrimai meldžiasi savarankiškai, kartu su savo kunigu, o Biržų grupei buvo palaima melstis drauge su vyskupu, skambant didingiems Katedros vargonams. Ne vienas Biržų krašto tikintysis su meile prisimena a.a. kardinolą Vincentą Sladkevičių, kuris kadaise stovėjo prie šio altoriaus, prieš tai daug metų dirbęs tremtyje Biržų parapijose – Nemunėlio Radviliškyje bei Pabiržėje.


Tauragiškių kelionė arkiv. T. Matulionio takais

Tauragiškiai prie paminklo arkiv.
T. Matulioniui šalia Kaišiadorių Katedros

Džiugi žinia atėjo į Lietuvą iš Vatikano – arkivyskupas Teofilius Matulionis skelbiamas palaimintuoju. Tai buvo nepaprastas žmogus ir kunigas, kuris pačiomis sunkiausiomis gyvenimo sąlygomis buvo ištikimas Dievui ir atsidavęs jo valiai. Norėdami artimiau susipažinti su jo gyvenimu ir tarnyste susiruošėme į piligriminę kelionę. Ją organizavo Tauragės katalikių moterų draugijos pirmininkė Remigija Černiauskienė, o finansavo Tauragės savivaldybė pagal parengtą projektą. Važiavo didelis keliauninkų būrys: Katalikių moterų draugijos narės, Marijos legiono moterys, kun. Rolandas Kazlauskas, keletas mokinių, laimėjusių piešinių konkursą, pavadintą „Ši diena Viešpaties duota – linksminkimės ir džiūgaukime (Ps 118, 42)“, kartu su savo mokytojais.

Pirmiausia nuvykome į Kaišiadoris, kur nuo 1943 metų Teofilius Matulionis popiežiaus Pijaus XII paskyrimu buvo Kaišiadorių vyskupu. Kelionė neprailgo, nes visą kelią kalbėjome rožinį. Atvykę į Kaišiadoris aplankėme Kristaus Atsimainymo Katedrą, kurioje kunigas Rolandas aukojo šv. Mišias.


Sekminių piligrimystė į Vilnių

Aštuonioliktosios stoties vartai
po didžiųjų pušų karūnomis

Vasara ne tik poilsio, linksmų pramogų bet ir dvasinės piligrimystės laikas. Pirmasis šių metų sekmadienis išaušo kaip dviguba – Tėvo dienos ir Sekminių – šventė, todėl pulkelis svėdasiškių išsirengė į piligrimystę – pasimelsti einant Vilniaus Kalvarijų kryžiaus kelius.

Pasak istorinių šaltinių, krikščioniškoje tradicijoje Kristaus kančios kelią Jeruzalėje primenančių Vilniaus Kalvarijų Kryžiaus kelius 1663 metais įrengė vyskupas Jurgis Bialozoras. Tradiciškai čia prisiminti Kristaus kančią ir padėkoti, paprašyti Sekminėse Dievo pagalbos rinkdavosi lietuviai iš etnografinės Lietuvos bei tolimesnių vietų. Išlikę liudijimų, kaip XX amžiaus pradžioje į Vilniaus Kalvarijas pėsčiomis ėjo didelis būrys svėdasiškių. Eisenos priekyje kryžių nešė pamaldusis Nikodemas, dar du vyrai paskui jį žengė su nedidelėmis bažnytinėmis vėliavomis. Po savaitės sugrįžtančių savieji laukė ties parapijos riba, ties Šaltiniuose įrengtais garbės vartais. Susitikimo džiaugsmą ypač įsiminė Būtėnų vaikai, kurie buvo apdalinti iš Vilniaus atneštais riestainiais.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija