2017 m. birželio 9 d.
Nr. 23 (2240)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai
2017 metai

Motinų meilė ir malda pakeis pasaulį

Tarptautinio judėjimo „Motinos maldoje“ Lietuvos parapijų grupelių susitikimas

Kan. teol. lic. Andriejus Sabaliauskas

„Motinų maldoje“ susitikimo dalyvės.
Kairėje – kan. Andriejus Sabaliauskas
ir kun. dr. Darius Trijonis

Telšiai. Gegužės 21 dieną nuo 11 val. į Telšių Katedrą rinkosi tarptautinio katalikiško judėjimo „Motinos maldoje“ grupelių narės iš visos Lietuvos. Tą dieną Telšiuose vyko nacionalinis šio judėjimo narių suvažiavimas. Iki 12 val. šv. Mišių Katedroje vyko katechezė, kurioje Telšių vyskupijos Katedros administratorius kun. teol. dr. Darius Trijonis kalbėjo apie parapiją: jos kilmę, struktūrą, uždavinius, nagrinėjo istorinę parapijų raidą. Kun. dr. D. Trijonis išryškino parapijų bendruomenių svarbą, tikinčiųjų atsakomybės būtinybę parapijos gyvenime, tokiu būdu vykdant paties Kristaus patikėtą tikintiesiems uždavinį – skelbti Evangeliją. Būtent parapijų bendruomenėse, maldos grupėse vyksta dvasinio augimo tikrovė, ir lektorius linkėjo klausytojams aktyviai dalyvauti parapijų veikloje ir gyventi tikėjimu bei meilės dvasia kasdienybėje ir parapijų maldos grupėse.

Pagrindinėms 12 val. šv. Mišioms vadovavo Telšių Katedros administratorius kun. D. Trijonis, koncelebravo Telšių vyskupijos kurijos kancleris kun. Haroldas Šneideraitis ir Telšių Vyskupo Vincento Borisevičiaus kunigų seminarijos prefektas kan. Andriejus Sabaliauskas, giedojo Telšių vyskupijos Katedros didysis Sumos choras, vadovaujamas vargonininkės Dalios Pleškienės, šv. Mišias tiesiogiai transliavo „Marijos radijas“. Šv. Mišių pradžioje kun. D. Trijonis pasveikino gausų „Motinos maldoje“ grupelių būrį, atvykusį iš Vilniaus, Kauno, Pakruojo, Klaipėdos, Kretingos, Slengių, Palangos, Mažeikių, Tauragės, Gargždų bei Telšių miestų ir parapijų. Tarptautinio judėjimo „Motinos maldoje“ Lietuvoje įsikūrusių grupelių atstovių susirinko apie 150. Šiuo metu „Motinų maldoje“ grupeles turi maždaug 110 pasaulio šalių. Dėl skirtingų laiko juostų „Motinų maldoje“ grupelių malda yra nepaliaujama, ji trunka visą parą – ir tai teikia ramybę. Šv. Mišių koncelebracijos vadovas pasidžiaugė, kad tarptautinio judėjimo „Motinos maldoje“ narės susirinko į Žemaitijos sostinę, miestą, stovintį ant septynių kalvų, – Telšius.

Pamoksle kan. A. Sabaliauskas dėkojo besimeldžiančioms motinoms, kad jos nuolat meldžiasi už savo ir viso pasaulio vaikus, kalbėjo apie maldos svarbą šių dienų pasaulyje, kai nuvertinamos dvasinės vertybės, ir grįsdamas pavyzdžiais drąsino maldos grupių nares nenustoti vilties ir nuolat pasitikint Viešpačiu atsiduoti į jo rankas. Analizuodamas tos dienos Dievo Žodį pamokslininkas išryškino Kristaus pažadą nepalikti savo mylimųjų našlaičiais. Tai suteikia jėgų bei vidinę ramybę žemiškoje kelionėje, keliaujant į Dangaus Karalystę.

Po šv. Mišių viešnios iš visos Lietuvos turėjo ekskursiją Telšių Katedroje, buvo supažindintos su Telšių vyskupijos ir miesto istorija, o po ekskursijos Telšių Žemaitės dramos teatre vyko meninė programa, režisuota Laimutės Pocevičienės. Čia judėjimo „Motinos maldoje“ nares sveikino kun. D. Trijonis, iš Vilniaus atvykusi „Motinos maldoje“ judėjimo koordinatorė Lietuvoje Vilma Cicėnienė. Koncertavo Telšių muzikos mokyklos mokiniai, kuriuos paruošė ir kartu koncertavo mokytojos – „Motinos maldoje“ grupelės narės – Genovaitė Kasperavičienė, Dalia Praspaliauskienė, Regina Stonkuvienė, akompanavo Raminta Šukytė. Renginyje dalyvavo ir jį vedė jaunieji teatro studijos „Savi“ aktoriai, vadovaujami režisierės L. Pacevičienės, jie parodė porą mini spektakliukų šių dienų aktualijų temomis. Savo įžvalgomis, mintimis ir pastebėjimais dalinosi visų grupelių atstovės, kurios liudijimais stiprino vienos kitas. Meninė programa užbaigta visų kartu sugiedota giesme, skirta Dievo Motinos Marijos garbei.

Po meninės programos teatre vyko graži, nuotaikinga agapė, maldos grupės narės nuoširdžiai bendravo tarpusavy ir išsakė nuoširdžius padėkos žodžius pagrindiniams šventės organizatoriams – Katedros administratoriui kun. D. Trijoniui ir keturių Telšiuose veikiančių maldos grupių „Motinos maldoje“ narėms.

Tarptautinis judėjimas „Motinos maldoje“ Lietuvoje gyvuoja 17 metų ir tokie respublikiniai visų grupių suvažiavimai yra tradiciniai, vyksta nuolat vis kitoje skirtingų vyskupijų parapijoje. Šios maldos grupių narių šūkis – „Motinų meilė ir malda pakeis pasaulį“ – yra raktas į šių dienų pasaulio problemų sprendimą nepaliaujamai meldžiantis, kaip tai nuolat tvirtino garbingasis Dievo tarnas Teofilius Matulionis, kurio metais ir įvyko šis renginys: „Bet svarbiausia parama yra jūsų malda, kuri mūsų laikais daugelio yra užmiršta. Dėl to ir tiek daug blogio pasauly, kad tiek maža maldos. Tas, kuris meldžiasi, padaro daugiau pasauliui gero negu tie, kurie kovoja. Pasaulis eina blogyn, nes daugiau yra kovų nei maldų“. Anot šv. Bernardo, kas moka gerai melstis, tas moka gerai gyventi. „Motinos maldoje“ vykdo itin kilnią misiją – atlieka maldos tarnystę ir taip padeda ne tik savo, bet ir viso pasaulio vaikams.

Klier. Raimundo Zimkos nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija