2017 m. liepos 7 d.
Nr. 27 (2244)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai
2017 metai

Lietuva turi dar vieną Palaimintąjį – Teofilių Matulionį

Živilė Peluritienė

Kardinolas Andželas Amatas
bučiuoja Palaimintojo arkivyskupo
Teofiliaus Matulionio sarkofagą
prie ką tik atidengto jo paveikslo

Birželio 25-oji, sekmadienis, tapo džiugia diena Lietuvos tikintiesiems. Tą šventinę dieną Lietuvos sostinėje Vilniuje, Katedros aikštėje, arkivyskupas Teofilius Matulionis paskelbtas palaimintuoju ir įvyko beatifikacijos iškilmė. Šio įvykio didingumą rodė tai, kad iškilmės apeigoms vadovavo Šventojo Sosto atstovas, Šventųjų skelbimo kongregacijos prefektas kardinolas Andželas Amatas (Angelo Amato) SDB, koncelebravo apie 50 kardinolų, arkivyskupų ir vyskupų, apie pusė tūkstančio kunigų. Tarp beatifikacijos dalyvių buvo Europos vyskupų konferencijų tarybos (CCEE) vadovybė, atstovaujanti visiems šios Tarybos nariams, 32 vyskupų konferencijoms. Tarybai priklauso 39 nariai 45 valstybėse. Beatifikacijos Mišiose dalyvavo Europos vyskupų konferencijų tarybos pirmininkas italų kardinolas Andželas Banjaskas (Angelo Bagnasco), britų kardinolas Vincentas Nikolsas (Vincet Nochols), Lenkijos arkivyskupas Stanislavas Gandeckis (Stanisław Gądecki). Į kvietimą dalyvauti beatifikacijos iškilmėse atsiliepė Lietuvos kaimynai – atvyko po kelis Latvijos, Baltarusijos ir Lenkijos vyskupus, Maskvos katalikų arkivyskupas Paolas Pecis (Paolo Pezzi), Prahos arkivyskupas kardinolas Dominikas Duka (Dominik Duka), du vyskupai iš JAV, Kelno arkivyskupas emeritas kardinolas Joachimas Maisneris (Joachim Meisner).


Žemaičių vyskupystei – 600

Telšių vyskupijos kurijoje – keturiolikos savivaldybių vadovų susitikimas

Kan. teol. lic. Andriejus Sabaliauskas

Telšių vyskupai ir kurijos
darbuotojai su rajonų merais

Birželio 28 dieną Žemaitijos sostinėje Telšiuose vyko neeilinis įvykis – Telšių vyskupijos kurijoje Telšių vyskupijos vyskupų Jono Borutos SJ ir Kęstučio Kėvalo bei Telšių rajono savivaldybės mero Petro Kuizino kvietimu lankėsi Telšių vyskupijai priklausančių savivaldybių merai ar jų atstovai. Sulaukta svečių iš 14 savivaldybių. Vizito tikslas – pristatyti artėjančius svarbiausius renginius – Didžiuosius Žemaičių Kalvarijos atlaidus bei Žemaičių vyskupystės įsteigimo 600 metų jubiliejaus minėjimą ir V Eucharistinį Telšių vyskupijos kongresą, aptarti tolimesnio bendradarbiavimo galimybes.

Rugpjūčio 19–20 dienomis Varniuose vyksiantys Žemaičių vyskupystės įsteigimo 600 metų jubiliejaus bei V Eucharistinio kongreso renginiai – paskutinis jubiliejaus minėjimo etapas. Per visą Žemaičių krikšto ir Žemaičių vyskupystės įsteigimo 600 metų jubiliejaus minėjimo programos laikotarpį surengta prasmingų renginių ir įsimintinų parodų, išleista mokslinių ir informacinių leidinių, sutvarkyta daug šventovių.


Popiežiaus diena Apaštalinėje nunciatūroje

Minint Popiežiaus dieną kalba
Apaštalinis nuncijus arkivyskupas
Pedras Lopesas Kvintana

Birželio 29-ąją Vilniuje, Apaštalinėje nunciatūroje, paminėta Jo Šventenybės Popiežiaus Pranciškaus diena. Pakviestus svečius kiekvieną asmeniškai priėmė apaštalinis nuncijus arkivyskupas Pedras Lopesas Kvintana (Pedro López Quintana), jo patarėjas mons. Metju Amponsas Samoa (Matthew Amponsah Saamoa) ir asmeninis sekretorius kun. Mindaugas Šlaustas. Svečiai mėgavosi vaišėmis nunciatūros kieme, paskiau buvo pakviesti į vidų. Choras atliko Vatikano Ir Lietuvos Respublikos himnus.

Po valstybinių himnų atlikimo kalbėjęs Apaštalinis nuncijus pasveikino į nunciatūrą, Šventojo Sosto atstovo rezidenciją Lietuvos Respublikoje, į susitikimą švenčiant Popiežiaus šventę, atvykusius svečius. Apaštalinis nuncijus sakė: „Šiandien yra puiki galimybė priminti gerus santykius tarp Šventojo Sosto ir Lietuvos Respublikos, kurie pasireiškia laisve, kuria naudojasi Bažnyčia, ir atviru bei taikiu bendradarbiavimu tarp Šventojo Sosto ir Lietuvos Vyriausybės ypatingai probleminėse srityse apsaugant pagrindines žmogaus teises, iškeliant žmogaus orumą“. Apaštalinis nuncijus prisiminė minėtinus Lietuvos klausimus, o ypač prieš kelias dienas įvykusias Palaimintojo arkivyskupo Teofiliaus Matulionio beatifikacijos iškilmes: „Birželio mėnesį, kai prisimename sudėtingus ir nelengvus Lietuvos istorijos momentus, sukeltus sovietinio režimo okupacijos ir trėmimų, praėjusį sekmadienį švęstą Arkivyskupo Teofiliaus beatifikacijos iškilmę, kontempliavome jo žmogiškumą, jo meilę žmonėms ir jo tikėjimą tiesa – tai buvo puiki galimybė pagyvinti dvasią Lietuvos žmonių, kurie itin sunkiu istoriniu momentu suprato, kaip išreikšti savo vidinę stiprybę, ramumą ir viltį, kuri kilo iš gilaus daugiau kaip prieš šešis šimtus metų įdiegto lietuvių sielose krikščioniškojo tikėjimo supratimo, kaip mus moko nusipelnęs žmogus, teisingas ir stiprios dvasios Palaimintasis Matulionis“. Pabaigoje nuncijus prašė Švenčiausiosios Mergelės Marijos, kurios, kaip Lietuvos globėjos, Trakų paveikslo 600 metų vainikavimo iškilmes švęsime kitais metais, visada saugoti Lietuvą.


Aplankė vyskupų kamerą

Birželio 23-iąją Genocido aukų muziejuje surengta ekskursija po buvusios sovietų slaptosios tarnybos KGB kameras. Vienoje jų, pavadintoje vyskupų kamera, kartu su kitais trimis sovietinių okupantų suimtais vyskupais kalėjo ir arkivyskupas Teofilius Matulionis. Jis kalėjime buvo tardomas, kankinamas, ilgiems metams (iki 1956-ųjų) ištremtas į koncentracijos stovyklą (lagerį) SSRS gilumoje. Ekskursijoje dalyvavo ir Vilniaus arkivyskupas Gintaras Grušas, jo augziliaras vyskupas Arūnas Poniškaitis bei arkiv. T. Matulionio beatifikacijos postulatorius kun. dr. Mindaugas Sabonis. Birželio 24-ąją Genocido aukų muziejuje lankėsi kardinolas Andželas Amatas (...) ir kiti beatifikacijos iškilmėse dalyvavę aukštieji dvasininkai.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija