2017 m. liepos 7 d.
Nr. 27 (2244)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai
2017 metai

Popiežiaus diena Apaštalinėje nunciatūroje

Minint Popiežiaus dieną kalba
Apaštalinis nuncijus arkivyskupas
Pedras Lopesas Kvintana

Birželio 29-ąją Vilniuje, Apaštalinėje nunciatūroje, paminėta Jo Šventenybės Popiežiaus Pranciškaus diena. Pakviestus svečius kiekvieną asmeniškai priėmė apaštalinis nuncijus arkivyskupas Pedras Lopesas Kvintana (Pedro López Quintana), jo patarėjas mons. Metju Amponsas Samoa (Matthew Amponsah Saamoa) ir asmeninis sekretorius kun. Mindaugas Šlaustas. Svečiai mėgavosi vaišėmis nunciatūros kieme, paskiau buvo pakviesti į vidų. Choras atliko Vatikano Ir Lietuvos Respublikos himnus.

Po valstybinių himnų atlikimo kalbėjęs Apaštalinis nuncijus pasveikino į nunciatūrą, Šventojo Sosto atstovo rezidenciją Lietuvos Respublikoje, į susitikimą švenčiant Popiežiaus šventę, atvykusius svečius. Apaštalinis nuncijus sakė: „Šiandien yra puiki galimybė priminti gerus santykius tarp Šventojo Sosto ir Lietuvos Respublikos, kurie pasireiškia laisve, kuria naudojasi Bažnyčia, ir atviru bei taikiu bendradarbiavimu tarp Šventojo Sosto ir Lietuvos Vyriausybės ypatingai probleminėse srityse apsaugant pagrindines žmogaus teises, iškeliant žmogaus orumą“. Apaštalinis nuncijus prisiminė minėtinus Lietuvos klausimus, o ypač prieš kelias dienas įvykusias Palaimintojo arkivyskupo Teofiliaus Matulionio beatifikacijos iškilmes: „Birželio mėnesį, kai prisimename sudėtingus ir nelengvus Lietuvos istorijos momentus, sukeltus sovietinio režimo okupacijos ir trėmimų, praėjusį sekmadienį švęstą Arkivyskupo Teofiliaus beatifikacijos iškilmę, kontempliavome jo žmogiškumą, jo meilę žmonėms ir jo tikėjimą tiesa – tai buvo puiki galimybė pagyvinti dvasią Lietuvos žmonių, kurie itin sunkiu istoriniu momentu suprato, kaip išreikšti savo vidinę stiprybę, ramumą ir viltį, kuri kilo iš gilaus daugiau kaip prieš šešis šimtus metų įdiegto lietuvių sielose krikščioniškojo tikėjimo supratimo, kaip mus moko nusipelnęs žmogus, teisingas ir stiprios dvasios Palaimintasis Matulionis“. Pabaigoje nuncijus prašė Švenčiausiosios Mergelės Marijos, kurios, kaip Lietuvos globėjos, Trakų paveikslo 600 metų vainikavimo iškilmes švęsime kitais metais, visada saugoti Lietuvą.

Tarp Apaštalinėje nunciatūroje į Popiežiaus dieną atvykusių svečių buvo Lietuvos Vyskupų Konferencijos pirmininkas, Vilniaus arkivyskupas metropolitas Gintaras Grušas ir vyskupas augziliaras Arūnas Poniškaitis, Kauno arkivyskupas emeritas Sigitas Tamkevičius, Telšių vyskupas Jonas Boruta ir vyskupas koadjutorius Kęstutis Kėvalas, Panevėžio vyskupas emeritas Jonas Kauneckas, Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila, Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis. Dėl svarbių priežasčių ar sveikatos negalėjo atvykti kai kurie kiti vyskupai. Atvyko katalikiškų judėjimų, asociacijų ir organizacijų atstovai, „Opus Dei“ atstovas kun. Džonas Farelas Peternalas (John Farrell Peternal), besidarbuojantis Lietuvoje jau 25 metus (atvykęs iš JAV), kai kurie kunigai, vienuolijų vyresnieji ir vyresniosios. Dalyvavo Japonijos ambasadorius, Indijos konsulas, kai kurių kitų valstybių ambasadoriai Lietuvoje ar jiems atstovaujantys asmenys, taip pat Atkuriamojo Seimo pirmininkas, pirmasis Lietuvos vadovas Vytautas Landsbergis su žmona Gražina, keli Seimo nariai, Vilniaus Edukologijos universiteto rektorius Algirdas Gaižutis ir kiti. Tarp svečių buvo ir katalikiškos žiniasklaidos darbuotojai – „Magnificat leidinių“ atstovė Zita Dragūnaitė, žurnalo „Artuma“ redaktorius Darius Chmieliauskas, laikraščio „XXI amžius“ redaktorius Edvardas Šiugžda ir kiti.

Išklausę Apaštališkojo Nuncijaus kalbą, pabendravę ir Nunciatūros darbuotojų vaišėmis pavaišinti svečiai atsisveikino su Nunciatūros vadovu. Kiekvieną svečią išlydėdavo asmeniškai Apaštalinis nuncijus, nuoširdžiai atsisveikindamas ir palinkėdamas Dievo palaimos.

„XXI amžius“
Nunciatūros nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija