2017 m. rugpjūčio 31 d.
Nr. 33 (2250)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai
2017 metai

Protestai Kaune privertė valdžią atsisakyti be atodairos pjauti medžius

Rugpjūčio viduryje žinomi Kauno kultūros veikėjai, menininkai, teatralai, architektai – kompozitorius Giedrius Kuprevičius, režisierius Gytis Padegimas, poetė Tautvyda Marcinkevičiūtė ir kiti – protestavo dėl Miško gatvėje kertamų medžių, reikšdami savo poziciją dėl galimai neteisėtų, žalą gamtos aplinkai darančių veiksmų. Rugpjūčio 21-ąją, A. Smetonos alėjoje protestuotojams atsisakius pasitraukti nuo medžių, policijos pareigūnai panaudojo jėgą, sulaikė ir išvežė į Kauno Panemunės policijos komisariatą tris asmenis. Vienas iš jų – Lietuvos advokatūros narys, advokatas Saulius Dambrauskas. Tokie pareigūnų veiksmai galimai prieštaravo Lietuvos Respublikos Konstitucijai, tarptautiniams įsipareigojimams, įstatymams bei kitiems teisės aktams. Po miestiečių protestų ir kritikos Kauno savivaldybė keičia poziciją dėl mieste kertamų medžių: anksčiau tikino, kad medžius iškirsti būtina dėl vykdomų rekonstrukcijų, dabar žada, jog kertami bus tik tie medžiai, kuriuos šalinti rekomenduos dendrologai. Anksčiau savivaldybės atstovai ne kartą tvirtino, kad rekonstruoti gatvių neiškertant medžių yra neįmanoma. Rugpjūčio viduryje savivaldybė aiškino, kad „rekonstruojant ir kompleksiškai tvarkant gatves bei šaligatvius, neįmanoma kokybiškai atlikti darbų nepašalinant senų medžių su plačiai žemės paviršiuje išsikerojusiomis šaknimis“, kurios „dažnai užima didesnį plotą nei medžio laja“. Taip pat buvo nurodyta, kad „kertami medžiai su sveikais kamienais, nes jų šaknys neleistų kokybiškai kloti naujų šaligatvių ir gatvių“. Tačiau po protestų ir neteisėtų policijos susidorojimų su protestuotojais savivaldybės atstovas aiškino: „Matydami, kad šis klausimas visuomenei yra itin aktualus, prieš rekonstruojant gatves užsakysime nepriklausomas ekspertizes, kurių išvadomis remsimės atlikdami darbus. Šias išvadas paskelbsime viešai, atsakysime į visus kauniečiams rūpimus klausimus ir padarysime viską, kad neliktų vietos jokioms abejonėms ar interpretacijoms“.

Grupė kauniečių taip pat kreipėsi į teismą prašydama savivaldybei taikyti laikinąsias apsaugos priemones – uždrausti šalinti medžius, iki kol nebus atlikta želdinių būklės vertinimo ekspertizė A. Mickevičiaus, Zanavykų, Kapsų, Kalniečių, V. Putvinskio, Kleboniškio, Veiverių ir Jonavos gatvėse. Kauno apylinkės teismas pirmadienį priimta nutartimi laikinai uždraudė Kauno miesto savivaldybei šalinti medžius A. Mickevičiaus, V. Putvinskio ir Veiverių gatvėse, įpareigodamas savivaldybės administraciją atlikti dendrologinę ekspertizę medžių būklei įvertinti. Tačiau teismas „dėl teismui nepateiktų įrodymų“ atmetė būsimų ieškovų prašymą uždrausti šalinti medžius Zanavykų, Kapsų, Kalniečių ir Kleboniškio gatvėse, esą nepateikta duomenų, kad savivaldybė būtų išdavusi leidimą ar ketintų ateityje šalinti medžius būtent šiose gatvėse.

Savivaldybės duomenimis, Kaune per kelis mėnesius iškirsti 589 medžiai. Daugiausiai – 227 – iškirsta Vytauto prospekte, A. Smetonos alėjoje – 217. Dar keliasdešimt medžių iškirsta Zanavykų ir Miško gatvėse. Iškirstus medžius savivaldybė ruošiasi pakeisti naujais. Konkursą medžiams pirkti yra laimėjusi bendrovė „Klaipėdos želdiniai“, pasiūliusi už 414 tūkst. eurų įsigyti kelis tūkstančius medžių. Jie Kaune bus sodinami kelerius metus, jais bus apsodinamos ir gatvės, kuriose medžiai anksčiau neaugo. Kauno miesto savivaldybė įgijo teisę nusipirkti 500 švedinių šermukšnių „Brouwers“, po tūkstantį mažalapių liepų „Greenspire“, „Rancho“, 500 rausvažiedžių kaštonų „Briotii“. Kaunas įsigis 5 tūkst. ligustrų krūmų. Savivaldybės teigimu, centrinėje miesto dalyje bus sodinami seniausi ir aukščiausi medžiai – nuo 10 iki 15 metų amžiaus, 25–30 cm storio bei iki septynių metrų aukščio. Tai bus „Rancho“ veislės mažalapės liepos, pritaikytos augti miestų gatvėse ir atlaikančios tiek karščius, tiek ir šalčius. Jos užauga iki 10–12 metrų aukščio bei 6 metrų skersmens. Vienas toks medis kainuos 201,97 euro. Naujų medžių sodinimo darbai bus pradėti spalį. Vytauto prospekte bus pasodinta apie 250, A. Smetonos alėjoje – 220, Zanavykų gatvėje – 99, Miško gatvėje – apie 120 naujų medžių.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija