2017 m. rugsėjo 15 d.
Nr. 35 (2252)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai
2017 metai

Smagus susitikimas po atlaidų

Pasvalio piligrimai Pivašiūnuose.
Centre – klierikas Raimundas Zimka

Pasvalio dekanato Gyvojo Rožinio draugijos maldininkai, katalikių moterų skyriaus narės pritariant Pasvalio dekanui kun. Henrikui Kalpokui, minint Arkivyskupo Teofiliaus Matulionio metus, organizavo maldingą kelionę į Pivašiūnus švęsti Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų iškilmę. Jie vyko nauju geradario ūkininko iš Girsūdų (Pasvalio r.) Petro Karoblio autobusu. Ta diena buvo skirta katalikiškoms organizacijoms. Pastiprinę savo sielas Viešpaties meile bei Pivašiūnų Švč. Mergelės Marijos malone pasvaliečiai išskubėjo pas bičiulius į Kurnėnų Lauryno Radziukyno mokyklą. Nuo Pivašiūnų iki Kurnėnų lydėjo alytiškis Vytautas Urmanavičius. Mokyklos kieme pasitiko kaimiška kapela ir tautiniais rūbais pasipuošęs „Dzūkų pulkucis“ ir jų vadovė Antanina Urmanavičienė bei Mokyklos draugijos nariai, Alytaus rajono ir miesto valdžios atstovai. Čia kartu vyko renginys „Baltijos kelyje – su meile širdyje“, skirtas Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečiui, Juodojo kaspino dienai, 28-osioms Baltijos kelio metinėms paminėti. Paminėtas ir pirmasis Lietuvos kariuomenės karininkas Antanas Juozapavičius, žuvęs už Lietuvos nepriklausomybę 1919 m. vasario 13 d. ant Alytaus tilto. Jis kilęs nuo Pasvalio. Prisimintas ir 1991 m. rugpjūčio 21 d. nuo okupanto kulkos žuvęs karys savanoris alytiškis Artūras Sakalauskas, kuris gynė Lietuvos nepriklausomybę prie Lietuvos Aukščiausiosios Tarybos. Renginys prasidėjo malda už Tėvynę bei „Tautiška giesme“. Tylos minute pagerbti Lietuvos laisvės gynėjai, žuvę už Tėvynę, bei Kurnėnų mokyklos mokytojai ir mokiniai, iškeliavę į amžinybę. Skambėjo posmai bei patriotinės dainos apie Tėvynę, Lietuvą ir mokyklą. Meno programą atliko šios mokyklos draugijos nariai bei mokytojai ir mokiniai, Alytaus krašto vokaliniai ansambliai, „Dzūkų pulkucis“ bei pasvaliečiai. Pranešimą apie Lietuvos kariuomenės karininką A. Juozapavičių pristatė Alytaus etnologas Giedrius Bernatavičius ir pakvietė visus aplankyti mokykloje parengtą parodą šiai istorinei asmenybei.

Kurnėnų mokyklos istoriją vaizdžiai ir patriotiškai papasakojo renginio vedėja, buvusi šios mokyklos direktorė, „Dzūkų pulkucio“ vadovė Antanina Urmanavičienė. Ji kartu su Mokyklos draugija labai rūpinasi šios mokyklos praeitimi ir dabartimi.

Pasvaliečius domino Kurnėnų Lauryno Radziukyno mokyklos istorija. Jie stebėjosi, kad L. Radziukynas, išvykęs tolimon Amerikon, Lietuvos nepamiršo, o žinodamas, kad jaunai atsikūrusiai Tėvynei reikia išsilavinusių žmonių, nutarė savo lėšomis gimtinėje, Kurnėnų kaime, pastatyti modernią amerikietišką mokyklą. Visas mokyklos inventorius – lentos, langai, santechnikos įrengimai, suolai, išskyrus molį, – laivu atplukdyti ir į Kurnėnus. Mokykla buvo pradėta statyti 1934 metais, o duris mokiniams atvėrė 1936 metais. Šiai mokslo šventovei Laurynas paaukojo 160 tūkstančių dolerių.

Antanina pasvaliečiams papasakojo aukštame mokyklos bokšte įsikūrusio Lietuvos herbo Vyčio istoriją. Jam teko patirti įvairius išgyvenimus sovietų okupacijos laikais. 1975 metais Vytis buvo paslėptas po tinko sluoksniu. Atgimimo metu Vytis buvo restauruotas ir suspėjo dalyvauti 1989 metų „Baltijos kelyje“.

Pasvaliečiai sužinojo, kad yra Kurnėnų Lauryno Radziukyno Mokyklos draugija, kuriai rūpi istorinės, unikalios mokyklos išlikimas ateinančioms kartoms. Kiekvieną šeštadienį nuo 10 iki 13 val. mokyklą galima aplankyti. Budi žmonės, kurie gali įdomiai pateikti šios mokyklos istoriją. Mokyklos draugijos veiklą pristatė jos pirmininkas Ramūnas Kručkauskas.

Pasvaliečiai dar ilgai vaikščiojo šios mokyklos koridoriais, susipažino su klasėmis, turtinga anų laikų biblioteka, parodomis. Sustojo prie parodos, skirtos karininkui A. Juozapavičiui, stebėjosi ano meto mokyklos buitiniais patogumais. Kažkas iš pasvaliečių pasakė, kad tai – Amerika Lietuvoje...

Grojant muzikai bičiuliai šoko mokyklos kieme, bendravo prie vaišių stalo. Buvo smagu po iškilmingų Pivašiūnų atlaidų draugų būryje kartu susipažinti su Kurnėnų mokyklos istorija bei pasidžiaugti nuostabiomis draugystės akimirkomis.

Išvykdami pasvaliečiai padėkojo Antaninai ir visiems renginio organizatoriams ir pakvietė 2018 metų vasarą į dvasinę-kraštotyrinę „konferenciją ant ratų“ Pasvalyje.

Vlada Čirvinskienė

Pasvalys–Pivašiūnai–Kurnėnai

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija