2017 m. rugsėjo 22 d.
Nr. 36 (2253)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai
2017 metai

Šviesūs Marijos legiono savanorės paveikslai

Bronius VERTELKA

Iš kairės: parodos autorė Zofija
Zakarevičienė, parodos organizatorė
dailininkė Stasė Medytė ir bibliotekos
vedėja Sandra Voveriūnienė

PANEVĖŽYS. Tiek svečių, kiek prisirinko į miesto Savivaldybės viešąją biblioteką (Kniaudiškių g. 34) rugsėjo 5-ąją, retokai pasitaiko. Į Zofijos Zakarevičienės pastelės ir tapybos parodos „Žvilgsnis į šviesą“ pristatymą žmonės rinkosi ankstėliau, todėl pakako laiko ir pabendrauti, ir diskusijoms vertinant eksponuojamus paveikslus. Didžiąją susirinkusiųjų dalį sudarė moterys, besižavinčios panevėžietės kūryba ir pažįstančios ją kaip itin tyros sielos, nepaprasto nuoširdumo žmogų.

Parodą organizavusi dailininkė Stasė Medytė sakė, jog kūrinių autorę pažįsta daugybę metų, o jos darbai – spalvų simfonija, tarsi jie mokėtų kalbėti arba būtų lengvai prakalbinami. Paveiksluose sugebėta perteikti ir šilumą, ir šaltį, ir vėją. Kartais juos net norisi paliesti. Tai – didžiulė Aukščiausiojo duota dovana. Seniausias darbas, tapytas 1984-aisiais, naujausias – 2017 metais. Gyvenimas tapytojai nešykštėjo audrų, bet buvo ir šviesių minučių. Žinoma, kaip pabrėžė grafikė S. Medytė, nesvarbu, kiek tau metų ir kokio dydžio tavo paveikslai, svarbu juose išreikštos mintys, perteikta šiluma...


Vytauto Bubnio at(si)vėrimai

Prienų miesto Garbės pilietis
rašytojas Vytautas Bubnys su žmona
rašytoja Elena Kurklietyte

PRIENAI. Rugsėjo 9-oji – Vytauto Bubnio gimimo diena: rašytojui – 85-eri. Šį garbingą jubiliejų Prienų miesto Garbės pilietis Vytautas Bubnys pasitiko Prienuose. Į Justino Marcinkevičiaus viešosios bibliotekos kartu su Prienų rajono savivaldybe, Prienų kultūros ir laisvalaikio centru surengtą šventę V. Bubnys atvyko lydimas žmonos rašytojos Elenos Kurklietytės, literatūros kritikų Petro Bražėno, Stasio Lipskio, aktorės Gražinos Urbonaitės. Susitikti su rašytoju ir pasveikinti jubiliatą susirinko jo talento gerbėjai, Prienų rajono savivaldybės atstovai, sūnus su žmona, gausus būrys giminaičių. Visos Prienų krašto bendruomenės vardu rašytoją Vytautą Bubnį pasveikino ir įteikė vertingą dovaną Prienų rajono savivaldybės meras Alvydas Vaicekauskas. Sveikatos ir kūrybingų metų linkėjo bei už gimtosios kalbos puoselėjimą dėkojo Seimo narys Andrius Palionis. Daug šiltų sveikinimo žodžių jubiliatui tarė Prienų miesto seniūnas Algimantas Matulevičius, Išlaužo seniūnijos, kurioje yra rašytojo gimtasis kaimas, Čiudiškių seniūnas Tomas Skrupskas, verslininkai Danutė ir Gediminas Olsevičiai, mokytoja Anarsija Adamonienė, sūnus Vygintas ir kiti artimieji. Kraštiečio rašytojo V. Bubnio jubiliejui skirtą šventę papuošė ir nuoširdžiausius muzikinius sveikinimus rašytojui skyrė Prienų „Žiburio“ gimnazijos vokalinis ansamblis (vadovė – Roma Ruočkienė), Prienų rajono meno mokyklų mokytojų kvartetas.


Pokalbių vakaras su svečiais

Bendra nuotrauka atminčiai. Pagėgių
savivaldybės viešosios bibliotekos
bendruomenė su svečiu Gabrieliu
Liaudansku-Svaru. Ketvirtoji
iš kairės – Pagėgių savivaldybės
viešosios bibliotekos direktorė
Milda Jašinskaitė-Jasevičienė

Pagėgiai. Savivaldybės viešoji biblioteka, pasitikdama jubiliejinę Pagėgių krašto šventę „Pagėgiai – laiko labirintuose“ (šiemet Pagėgiams sukanka 710 metų), pakvietė kraštiečius bei miesto svečius, o ypač jaunuomenę, bent trumpam išjungti telefonus, socialinių tinklų programėles ir pasinerti į tikrą, šiltą pokalbį vakare „Dabar – be WI-FI“.

Startą vakaro pradžiai davė aukščiausio Lietuvos teatro apdovanojimo „Auksinis scenos kryžius“ laureato (2013) Gedimino Šiaulio (Vilnius) režisuoto trumpametražio filmo „Kaukai“ (2017) prezentacija. Šis net du „Sidabrinės gervės“ apdovanojimus (kategorijose „Geriausias metų animacinis filmas“ ir „Geriausias metų kompozitoriaus darbas“) pelnęs kūrinys pasakoja apie nenutrūkstamą gyvybės užsimezgimo ir jos pabaigos ciklą. Filmas „Kaukai“ Niujorke vykusiame viename didžiausių animacijos festivalių „Animation Block Party“ įvertintas „Geriausio originalaus dizaino“ apdovanojimu.


„Vestuvių“ skaitymai

ŠALČININKAI. Rugsėjo 7 dieną miesto centrinėje aikštėje rajono savivaldybės viešosios bibliotekos iniciatyva įvyko lenkų poeto, dramaturgo ir dailininko Stanislavo Vyspianskio dramos „Vestuvės“ skaitymas. Akcijos tikslas – literatūrinių kūrinių skaitymo skatinimas. Kūrinio fragmentus individualiai ir vaidmenimis skaitė bibliotekos darbuotojai, miesto gyventojai ir svečiai. Rašytojo gyvenimą bei kūrybą, „Vestuvių“ genezę pristatė vyr. bibliografė-kraštotyrininkė Kristina Slavinska. Skaityme dalyvavo Šalčininkų rajono mero pavaduotoja Jadvyga Sinkevič, Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Beata Petkevič bei skyrių vedėjai. Akcijos iniciatoriams labai svarbu, kad skaitantieji bei visi šventės dalyviai iš naujo atrastų unikalią „Vestuvių“ atmosferą, prasmę, simboliką.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija