2017 m. lapkričio 3 d.
Nr. 42 (2259)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai
2017 metai

Išmanioji biblioteka miesto šventės sūkuryje

Bibliotekos darbuotojos supažindina
su keistaisiais kvadratukais

PANEVĖŽYS. Kaip ir kasmet pirmąjį rugsėjo savaitgalį šurmuliavo miesto gimtadienio fiesta „Panevėžys atsinaujina“. Panevėžio 514-ojo gimtadienio šventės akcentu tapo miesto pokyčiai, įvairios naujovės, tai, kas nepaprasta, nematyta, tad renginių programoje netrūko įvairių interaktyvių veiklų. Prie šventinio šurmulio Laisvės aikštėje prisijungė ir Panevėžio miesto savivaldybės viešoji biblioteka su programa „Išm@nioji biblioteka“, taigi veiklos bei pramogų užteko visiems. Praeiviai stebėjo, kaip veikia 3D spausdintuvas, išbandė jėgas spręsdami spausdintuvu pagamintas smagius trimačius galvosūkius. Dėlionės buvo skirtingo sudėtingumo, tad pramogauti galėjo ne tik patys mažiausi, bet ir suaugusieji. Jaunieji panevėžiečiai ir miesto svečiai galėjo išmaniai skaityti knygas elektroninėje knygų skaityklėje ar grožėtis trimačiais atgyjančiais personažais interaktyviose papildytos realybės knygose, kurios skaitomos nukreipus planšetinį kompiuterį ar telefoną į jų puslapius. Mažųjų laukė dar viena nauja patirtis. Žiūrint pro planšetės ekraną į jų nuspalvintus piešinius, paveikslėliuose atgijo pavaizduoti laukiniai gyvūnai, ėmė veržtis ugnikalniai, riedėti automobiliai... Vaikai noriai išbandė ir virtualios realybės akinius, kurių dėka galėjo pasinerti į trimatį pasakos „Trys paršiukai“ pasaulį.


„Poezijos rudens“ šventė

NAUJOJI AKMENĖ. Kraštiečio, rašytojo, poeto, vertėjo, Lietuvos rašytojų sąjungos nario Vido Morkūno eilėraščiu apie žodį Viešosios bibliotekos direktorė Zita Sinkevičienė pradėjo bibliotekos tradicinę „Poezijos rudens 2017“ šventę, rengiamą nuo 1993 metų. Direktorė pristatė kraštotyrinių spaudinių parodą „Poezija kraštotyros aruoduose“. Surinkta medžiaga apie Akmenės krašto literatus ir poetus, kurie yra dažni svečiai literatūriniuose bibliotekos renginiuose. Supažindinta su 2017 metais literatų išleistomis knygomis: Dalios Milukaitės-Buragienės eilėraščių knyga „Gyvenime, rašau tave“, Vilhelminos Imbrienės eilėraščių knyga „Nuoga širdis“, Viešosios bibliotekos direktorės Z. Sinkevičienės literatūrinė-bibliografinė rodyklė „Literatūrinio „Poezijos rudens“ labirintuose“ – 2014–2016 metų Stasės Niūniavaitės literatūrinės premijos laureatai.


Skaitymo varžytuvės

Baigėsi visą vasarą trukusios penkių didžiųjų apskričių bibliotekų, Lietuvos aklųjų bibliotekos bei Apskričių viešųjų bibliotekų asociacijos organizuotos nuotaikingos „Skaitymo iššūkio“ varžytuvės. Jose dalyvauti buvo kviečiami ne tik didžiųjų miestų, bet ir rajonų, miestelių bei kaimų skaitytojai, pasiryžę įveikti 10 su knygų skaitymu susijusių užduočių. Akcijos organizatoriai „Skaitymo iššūkio“ metu siekė paskatinti gyventojus apsilankyti bibliotekose, sužadinti norą laikyti rankose knygą bei visapusiškai domėtis skaitymo kultūra. Nuo birželio 15-osios iššūkiui pasirengę skaitytojai buvo registruojami savo bibliotekose ir gaudavo lankstinuką su 10 skaitymo užduočių, kurios pritaikytos įvairaus amžiaus skaitytojams. Pavyzdžiui, reikėjo perskaityti knygą, pagal kurią sukurtas filmas, kurios pavadinime yra skaičius ir pan. Perskaitę pasirinktą knygą, dalyviai turėjo užpildyti lankstinuką, kurio įrašus bibliotekos darbuotojas patvirtindavo lipduku, o informaciją įkeldavo į bendrą duomenų bazę.


Atidaryti nauji filialai

Alytaus rajono meras Algirdas
Vrubliauskas ir rajono viešosios
bibliotekos direktorius Aivaras
Vyšniauskas kerpa bibliotekos
atidarymo juostą

MEIRONIŠKIAI. Rugsėjo 5 dieną Meironiškių kaime, Krakių seniūnijoje, atidarytas nedidelis, bet jaukus Kėdainių Mikalojaus Daukšos viešosios bibliotekos filialas. Įkurtuvėse dalyvavo ir naujų knygų apie Kėdainių kraštą padovanojo rajono meras Saulius Grinkevičius bei savivaldybės administracijos Švietimo ir kultūros skyriaus vedėjas Julius Lukoševičius. Rajono vadovas džiaugėsi ir nauju kultūros židiniu kaime, ir stipria šio kaimo gyventojų bendruomene, kurios iniciatyva ir buvo atidaryta biblioteka. „Patys kaimo gyventojai kreipėsi į mane ir savivaldybės tarybą prašydami atidaryti šį filialą. Tai rodo, kad bibliotekos jie tikrai labai norėjo. Patalpų sutvarkymui iš savivaldybės biudžeto skirti aštuoni tūkstančiai eurų. Remontas atliktas maždaug per pusmetį“, – sakė S. Grinkevičius.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija