2017 m. lapkričio 3 d.
Nr. 42 (2259)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai
2017 metai

Išmanioji biblioteka miesto šventės sūkuryje

Bibliotekos darbuotojos supažindina
su keistaisiais kvadratukais

PANEVĖŽYS. Kaip ir kasmet pirmąjį rugsėjo savaitgalį šurmuliavo miesto gimtadienio fiesta „Panevėžys atsinaujina“. Panevėžio 514-ojo gimtadienio šventės akcentu tapo miesto pokyčiai, įvairios naujovės, tai, kas nepaprasta, nematyta, tad renginių programoje netrūko įvairių interaktyvių veiklų. Prie šventinio šurmulio Laisvės aikštėje prisijungė ir Panevėžio miesto savivaldybės viešoji biblioteka su programa „Išm@nioji biblioteka“, taigi veiklos bei pramogų užteko visiems. Praeiviai stebėjo, kaip veikia 3D spausdintuvas, išbandė jėgas spręsdami spausdintuvu pagamintas smagius trimačius galvosūkius. Dėlionės buvo skirtingo sudėtingumo, tad pramogauti galėjo ne tik patys mažiausi, bet ir suaugusieji. Jaunieji panevėžiečiai ir miesto svečiai galėjo išmaniai skaityti knygas elektroninėje knygų skaityklėje ar grožėtis trimačiais atgyjančiais personažais interaktyviose papildytos realybės knygose, kurios skaitomos nukreipus planšetinį kompiuterį ar telefoną į jų puslapius. Mažųjų laukė dar viena nauja patirtis. Žiūrint pro planšetės ekraną į jų nuspalvintus piešinius, paveikslėliuose atgijo pavaizduoti laukiniai gyvūnai, ėmė veržtis ugnikalniai, riedėti automobiliai... Vaikai noriai išbandė ir virtualios realybės akinius, kurių dėka galėjo pasinerti į trimatį pasakos „Trys paršiukai“ pasaulį.

Bibliotekos direktorė Loreta Breskienė tikrino miestiečių žinias apie biblioteką smagioje viktorinoje „Tiesa – netiesa“. Praeiviai „narpliojo“ 13 sudėtingų faktų (ar bibliotekose galima naudotis nemokamu bevieliu internetu; ar bibliotekoje 3D spausdintuvu galima atsispausdinti norimą daiktą ir kt.). Jiems padėjo neįprastas atributas – „mąstymo kepurė“, pagaminta iš kiaurasamčio ir degančios lemputės. Visi norintieji galėjo dalyvauti orientaciniame žaidime, aplankant penkias miesto centre esančias skulptūras ir atliekant specialias užduotis, kurios buvo užkoduotos QR kodų pagalba. Pirmiausia dalyviai susipažino ir daugiau sužinojo apie keistuosius kvadratukus, kurių brūkšniniame kode užšifruota tam tikra informacija. Vėliau atsisiuntė į išmanųjį telefoną programėlę, skirtą jiems nuskaityti, o jau tuomet leidosi nurodytu maršrutu. Užduotis sėkmingai atliko penki miestiečiai. Visi norintieji nuo šventinio šurmulio galėjo atsipūsti prisėdę ant sėdmaišių ir per ausines klausydamiesi muzikos.

Vakare bibliotekos kolektyvas prisijungė prie šventinės eisenos. Mojuodami QR kodais su užšifruotais bibliotekos tinklalapio, tinklaraščių ar facebook paskyrų adresais, nešini vėliava, žygiavo pagrindine miesto gatve į Laisvės aikštę.

Indrė Rapkevičienė

Dangučio Šukio nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija