2017 m. lapkričio 17 d.
Nr. 44 (2261)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai
2017 metai

Londone kuriantis poetas poezijos ir muzikos vakare

UTENA. Spalio 26 dieną A. ir M. Miškinių viešosios bibliotekos konferencijų salėje vyko poezijos ir muzikos vakaras. Lietuvos edukologijos universiteto leidykla suorganizavo Svajūno Dačkevičiaus poezijos knygų „Berniokas iš pa Utenas“, „Klajojančios mintys“ pristatymą. Vakarą vedė šio universiteto spaustuvės direktorius Jonas Balčiūnas, savo eiles tarmiškai skaitė autorius S. Dačkevičius, poeto eilėmis į žiūrovus įtaigiai prabilo fotomenininkas ir poetas Albinas Kuliešis, savos kūrybos dainas ir dainas pagal S. Dačkevičiaus eiles, atliko Saulius Kuliešius. Meilės ir tikrumo ilgesys, klajojantis paklydusių jausmų ir posmų vingiuose, vaikystės nerūpestingumas ir jaunystės išgyvenimai, pasislėpę beržų šlamėjime, paskendę praeities rūkuose, nukėlė poezijos vakaro dalyvius į jausmų ir prisiminimų kelionę. Nuskambėjus paskutinėms eilėms renginio dalyviai galėjo pabendrauti su kraštiečiu S. Dačkevičiumi ir įsigyti naujausių knygų su autoriaus parašu.

Poetas S. Dačkevičius gimė Kaune. Jo vaikystės ir jaunystės metai prabėgo Utenoje, Aukštaitijos gamtos apsuptyje. Savo mintis eiliuoti pradėjo būdamas dvylikos metų. Eilėraščių tematika labai plati: žmonių tarpusavio santykiai, meilė, gyvenimo grožis, gėris, džiaugsmas, skubantis laikas, gimtinės ilgesys, gamta, liūdesys ir nusivylimai. Ne vien literatūrine, bet ir aukštaičių uteniškių tarme parašytuose eilėraščiuose – nemažai pesimistinių, liūdnų motyvų, todėl skaitytojai ir kūrybos gerbėjai jį kartais vadina liūdnuoju poetu.

Jau antrą dešimtmetį Londone gyvenantis poetas yra išleidęs poezijos rinkinius: „Rusenanti tyla“, „Krintančios žvaigždės“, „Akimirkų deimantai“. Uteniškiams jaukų rudens vakarą pristatytos dvi naujos poezijos knygos: „Berniokas iš pa Utenas“ ir „Klajojančios mintys“. Vienoje jų – tarmiškai parašyti eilėraščiai. S. Dačkevičiaus kūriniai spausdinti penkiuose almanachuose, publikuojami žurnaluose, laikraščiuose ir socialiniuose tinkluose. Muzikos autoriai mielai pritaiko tekstus savo dainoms. Nemažai jų atlieka grupė „Laiko sala“. Įrašus galima rasti yuotube kanale.

Violeta Develienė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija