2017 m. gruodžio 22 d.
Nr. 49 (2266)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai
2017 metai

Vilkaviškio vyskupijoje

Lazdijų dekanate

Paminėtos 60-osios Lietuvos partizanų vado žūties metinės

LAZDIJAI. Lapkričio 29-ąją iškilmingai paminėtos 60-osios Lietuvos partizanų vado Adolfo Ramanausko-Vanago žūties metinės. Šiam įvykiui rajono savivaldybė, ugdymo įstaigos ir visa rajono bendruomenė ruošėsi iš anksto, kruopščiai planuodama kiekvieną renginio scenarijais detalę. Didelė atsakomybė buvo imtis organizuoti minėjimą, nes A. Ramanausko-Vanago garbei Lietuvoje pavadinti 2018 metai.

Į Lazdijus atvyko Lietuvos partizanų vado A. Ramanausko-Vanago dukra Auksutė Ramanauskaitė-Skokauskienė, brolis Albinas Ramanauskas, Lazdijų Garbės pilietis arkivyskupas Sigitas Tamkevičius, grupė Seimo narių, Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro (LGGRTC) generalinė direktorė Teresė Birutė Burauskaitė, Lietuvos kariuomenės Krašto apsaugos savanorių pajėgų, Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos, Lietuvos šaulių sąjungos, Valstybės sienos apsaugos tarnybos  atstovai.

Iškilmės prasidėjo šv. Mišiomis Lazdijų Šv. Onos bažnyčioje. Jas už A. Ramanauską-Vanagą, už visą Lietuvą ir jos žmones aukojo arkiv. Sigitas Tamkevičius, koncelebravo kunigai Nerijus Žvirblys, kan. Gvidonas Dovidaitis, Marius Talutis, Vidmantas Striokas.

Po šv. Mišių iškilmės persikėlė į Adolfo Ramanausko-Vanago aikštę. Prie paminklo A. Ramanauskui-Vanagui iškilmingai gėles padėjo daug garbių svečių, rajono vadovai, A. Ramanausko-Vanago šeimos artimieji, kariškiai. Rajono meras Artūras Margelis savo kalboje pabrėžė, jog rajono gyventojams didelė garbė ir atsakomybė būti Lietuvos partizanų vado kraštiečiais.

Lazdijietė Aldona Mikalonienė Seimo nariams perdavė savo siuvinėtą vėliavą, skirtą atkurtos Lietuvos 100-mečiui paminėti. Ant jos, taip išreikšdama savo meilę Lietuvai, jau pasirašė visa Lazdijų rajono bendruomenė. Seimo narė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė sakė, jog daug galima kalbėti apie Lietuvos partizanų vadą A. Ramanauską-Vanagą. Tačiau svarbiausiais žodis šioje kalboje turėtų būti „Ačiū“ už kovą, už pavyzdį, kaip reikia kovoti, ir už šiandien laisvą Lietuvą.

Ypatingo įvertinimo susilaukė Lazdijų kultūros centro parengta meninė programa – literatūrinė kompozicija „Po mano dangum – didvyrių žemė“, kurioje papasakoti svarbiausi Lietuvos partizanų vado A. Ramanausko-Vanago biografijos faktai ir juos lėmusios pasaulėžiūros detalės. Rajono meras A. Margelis ir LGGRTC direktorė Teresė Birutė Burauskaitė pasirašė bendradarbiavimo sutartį dėl memorialo, skirto Lazdijų krašto partizanams įamžinti Seirijuose.

Seimo narys, Seimo Valstybės istorinės atminties komisijos pirmininkas Arūnas Gumuliauskas lazdijiečiams pranešė džiugią žinią: iš A. Ramanausko-Vanago dukros A. Ramanauskaitės Skokauskienės išgirdęs, jog kitais metais bus minimos 100-osios A. Ramanausko-Vanago gimimo metinės, jis tuoj šį klausimą svarstyti teikė Valstybės istorinės atminties komisijai. Rezultatas – 2018-ieji metai Lietuvoje paskelbti A. Ramanausko-Vanago metais.

Lazdijų žirgininkų klubas, vadovaujamas Ramūno Buinausko, 60-osioms A. Ramanausko-Vanago žūties metinėms paminėti irgi sugalvojo akciją – pasodinti ąžuoliuką A. Ramanausko-Vanago aikštėje, kuri yra prieš Šv. Onos bažnyčią. Iš Bielėnų kaimo – A. Ramanausko-Vanago  tėviškės– parvežtas ne tik ąžuoliukas, bet ir žemė. Pasodinti pakviestas rajono savivaldybės meras Artūras Margelis ir A. Ramanausko-Vanago dukra A. Ramanauskaitė-Skokauskienė.

Lazdijų rajono savivaldybės informacija

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija