2018 m. balandžio 6 d.
Nr. 14 (2281)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai
2017 metai
2018 metai

Prisikėlimo šviesa įveikė tamsumas

Lietuvos vyskupų Velykinis ganytojiškasis laiškas

Brangūs broliai ir seserys,

sveiki sulaukę Šventų Velykų – Kristaus Prisikėlimo šventės! Šiandien Prisikėlimo šviesa įveikė tamsumas. Šiandien Kristus, nugalėjęs nuodėmę ir mirtį, mums visiems dangaus vartus atvėrė. Velykos – tai Pascha, perėjimas iš mirties į gyvenimą, iš vergovės į Dievo vaikų laisvę. Dievas „iš grynos meilės, laisvu savo valios nutarimu“ (Ef 1, 5) siuntė mums Gelbėtoją Jėzų ir troškta suvienyti mus su savimi, padaryti savo vaikais. Čia glūdi giliausia Velykų šventės prasmė, iš čia kyla džiaugsmas ir neblėstanti viltis.

Šią Prisikėlimo šviesą dažnai užgožia nusivylimo, netikrumo dėl ateities, beprasmybės ar abejingumo debesys. Kristaus Prisikėlimas kartais tampa tik gražia istorija, o nuodėme paženklintas gyvenimas atrodo patrauklesnis ir malonesnis, nors jis tėra mirties paunskmė. Prisikėlimo ryto spinduliai sunkiai sklaido mūsų gyvenimo tamsumas. Tačiau pats Kristus mus drąsina: „Nebijok, mažoji kaimene. Aš nugalėjau pasaulį“ (Lk 12, 36; Jn 16, 33). Kristus yra gyvas ir pasilieka tarp mūsų iki pat pasaulio pabaigos (plg. Mt 28, 20). Krikštu esame mirę su Kristumi, kad „pradėtume gyventi atnaujintą gyvenimą“ (Rom 6, 4). Kristus mus kviečia tapti Prisikėlimo bei šviesos vaikais (plg. Jn 12, 36), savo gyvenimu liudyti prisikėlimo tikrovę.


Kai nesusiveda galai...

Edvardas ŠIUGŽDA

Prieš Velykas, Didžiąją savaitę, įsiplieskė nedidelis skandaliukas konservatorių partijoje. Skandaliuko priežastis – pinigai iš garsiojo koncerno „MG Baltic“. Pasirodo, su juo artimus ryšius turėjo ne tik liberalai, bet ir konservatoriai. Viskas paaiškėjo, „nutekinus“ informaciją iš jau metus vykstančių apklausų liberalų ir „MG Baltic“ byloje. Pasirodo, prieš metus Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) apklausė ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) lyderį Gabrielių Landsbergį, kuris esą prisipažino girdėjęs kalbų, kad koncernas tikėjosi ne jo, bet Irenos Degutienės pergalės TS-LKD pirmininko rinkimuose 2015 metais. Beje, ją koncernas galimai ir rėmė. Tokią informaciją kovo 28-ąją pateikė viską žinantis dienraštis „Lietuvos rytas“, paskelbdamas, kad politinės korupcijos byloje tuometei Seimo vicepirmininkei I. Degutienei Specialiųjų tyrimų tarnyboje teko lankytis dėl tada parlamentaro mandato dar neturėjusio dabartinio frakcijos kolegos Lauryno Kasčiūno, tuomet dirbusio jos padėjėju. „Lietuvos rytas“ rašė, jog pareigūnai įtarė, kad L. Kasčiūnas už 5 tūkst. eurų paramą su juo susijusiai asociacijai Valstybingumo ir tradicijų studijų centras iš „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio gavo užduotį įtikinti Seimo Biudžeto ir finansų komitete dirbusią I. Degutienę balsuoti už liberalo Šarūno Gustainio pataisą dėl vartojimo kreditų. (L. Kasčiūno atstovautas akademinis žurnalas „Tribūna“ 2015–2016 metų žiemą buvo gavęs R. Kurlianskio paramą, bet apie ją STT nesiteiravo.) I. Degutienė dienraščiui pripažino, jog L. Kasčiūnui ji pasakė, kad „nesuktų galvos – niekam netarnavau ir netarnausiu“ ir Š. Gustainio teiktai pataisai nepritars, o pačiam L. Kasčiūnui sakiusi, kad „susideda ne su tais“. Iškilus tokioms žinioms, L. Kasčiūnas sakė, kad gailisi pernelyg suartėjęs su verslininku, ir aiškino, kad tuo metu nebuvo Seimo narys, o laisvas žmogus ir galėjo susitikti su kuo norėjęs. Tačiau jau penktadienį, kai katalikiška Lietuva minėjo Kristaus kančią, TS-LKD Priežiūros komitetas posėdyje nusprendė: L. Kasčiūnui stabdoma narystė vieneriems metams. Nors buvo ir pasiūlymų griežtesnių: šalinti iš partijos. Nebuvo atsižvelgta į Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininko Vytauto Bako nuostatą, kad politikams nereikėtų eskaluoti to klausimo dar nebaigtoje „MG Baltic“ byloje. Deja, pasielgta priešingai – nuspręsta paaukoti vieną bendražygį vardan visos partijos gerovės.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija