2018 m. balandžio 27 d.
Nr. 17 (2284)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai
2017 metai

Bibliotekos ir pataisos namų partnerystė

Šiaurinės bibliotekos vedėja Lina
Dubauskienė kalba apie užduotis

PANEVĖŽYS. Šiuolaikinėje visuomenėje vienas iš esminių modernios, besimokančios organizacijos bruožų – bendradarbiavimu pagrįsta veikla. Kaip ir dauguma įstaigų biblioteka negali egzistuoti viena – kuo platesni ir įvairesni jos ryšiai, tuo sėkmingesnė ir įvairiapusiškesnė veikla.

Siekdama būti kuo labiau bendruomeniška įstaiga, per informacinę ir edukacinę veiklą, mažinančią visų gyventojų grupių socialinę atskirtį, biblioteka užmezgė partnerystę su Panevėžio pataisos namais. Bendradarbiavimo sutarties dėka pasiekėme naują itin socialiai pažeidžiamą grupę.

Šiaurinės bibliotekos darbuotojos pakvietė nuteistąsias prisidėti prie bibliotekos inicijuotos akcijos „100 knygų – ne riba“ (kartu siekti rekordo perskaitant 100 ir daugiau lietuvių autorių knygų). Ši akcija skirta Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui paminėti. Akcija paskatino nuteistąsias burtis į „Skaitytojų klubą“ ir skaityti lietuviškus kūrinius, kurių dalis atkeliauja iš Šiaurinės bibliotekos.

Pataisos namuose neseniai įvyko neformalus susitikimas su „Knygų klubo“ nuteistosiomis. Jame dalyvavo Šiaurinės bibliotekos vedėja Lina Dubauskienė, įstaigos direktoriaus pavaduotoja Loreta Skrickienė bei Socialinės reabilitacijos skyrius vyriausioji specialistė Aušra Janevičienė.

L. Dubauskienė, norėdama „pralaužti ledus“ bei padėti atsipalaiduoti susirinkusioms įvairaus amžiaus moterims, pirmiausia paprašė pridėjus popieriaus lapą prie veido apvesti savo bruožų kontūrus. Vėliau reikėjo parodyti autoportretą ir trumpai prisistatyti, pasakant savo vardą, paskutinę perskaitytą lietuvišką knygą ir koks būtų knygos pavadinimas, jei tektų ją rašyti. Tai visas nuteikė linksmai ir pozityviai. Tuomet laukė gebėjimo įsiskaityti testas, iš pažiūros paprastas, bet reikalaujantis susikaupimo, įsigilinimo ir atidumo, pavyko bene visoms. Susitikimo metu diskutuota apie skaitymo naudą ir biblioterapiją. Viena nuteistoji pasidalino savo kūryba.

Džiugina, jog per pusmetį pataisos namų moterys perskaitė 123 lietuvių autorių knygas ir nesiruošia sustoti. 2018 metų vasarį, per akcijos „100 knygų – ne riba“ pabaigtuves, Šiaurinėje bibliotekoje bus eksponuojama jų sukurtų mandalų paroda, įkvėpta perskaitytos E. Malūko knygos „Šiukšlyno žmonės“.

L. Dubauskienė ragino nuteistąsias dalyvauti „Metų knygų rinkimuose“, skaitant 2016-aisiais išleistus vertingiausius kūrinių penketukus suaugusiųjų ir poezijos leidinių kategorijose, ir rinkti geriausias knygas.

Pataisos namų moterys noriai dalyvauja įvairiose gerumo akcijose – mezga, siuva, siuvinėja. Pušaloto mikrorajono vaikams ir senjorams nuteistosios numezgė 30 porų kojinių bei 90 piniginių-telefono dėkliukų. Bibliotekos darbuotojų dėka šie nuteistųjų rankdarbiai pasieks tuos, kuriems jie reikalingiausi. Įsitikinusi, jog nuteistosios sutiks prisijungti ir artėjant žiemos šventėms papuošti savo bei Pušaloto bendruomenės gyventojų langus, L. Dubauskienė paliko joms angelo trafaretą.

Taip biblioteka prisideda prie nuteistųjų užimtumo ir resocializacijos, kultūrinio aktyvumo skatinimo, padeda ugdyti ne tik skaitymo, bet ir bendravimo, iniciatyvumo ir kūrybiškumo įgūdžius.

Indrė Rapkevičienė

A. Janevičienės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija