2018 m. balandžio 27 d.
Nr. 17 (2284)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai
2017 metai

Pjautynės tęsiasi. Ar bus grįžta prie valstybės reikalų?

Linas ŠALNA

Gavusi Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) raštą dėl žemės ūkio ministro Broniaus Markausko, opozicija rengiasi interpeliacijos procesui. Šiam paradui vadovauja konservatorius Andrius Kubilius. Jis pranešė, kad kartu su socialdemokratais baigia derinti tekstą. Nors interpeliacija turėtų būti teikiama ministro motinai, kurios vardu yra „užgrobti“ sklypai, kuriems „kaip suprantame, nuomos dokumentai niekada nebuvo pateikti ir niekas nėra matęs“, kaip sakė A. Kubilius, tačiau smūgį rengiamasi suduoti ministrui – jį stengiamasi bet kokiomis priemonėmis „išėsti“. Joks FNTT tyrimas nebus pravedamas, tarnyba tik konstatuoja, kad galimai yra padaryti deklaravimo tvarkos pažeidimai, dėl to, kad „tokių dokumentų nerasta“. Nors už tokius nusižengimus baudžiamoji atsakomybė pagal Lietuvos teisės aktus nėra taikoma, tačiau, Kubiliaus akimis, nusižengimai yra visiškai akivaizdūs. Tokie „papildomi argumentai bus panaudoti interpeliacijoje“. Išaiškinęs savo tyrimo pasekmes, Kubilius sako, kad „ministras po šito FNTT atlikto tyrimo galėtų mūsų ir nebevarginti tuo interpeliacijos procesu“ ir pats atsistatydinti.

Kaip nurodoma FNTT pateiktoje informacijoje, tikslinant konservatorių pareiškimą buvo nustatyta, kad ministro motinos dirbamas laukas, už kurį gaunamos tiesioginės išmokos, yra sudarytas iš keturių sklypų. Vienas iš jų priklauso pretenzijas B. Markauskui viešai pareiškusiam Ramučiui Lėliui. Tarnybos išvadoje pateikiami duomenys apie Sofijos Markauskienės gautą paramą už žemės ūkio naudmenas ir kitus plotus. Didžiausia suma ministro motinai, pagal šią informaciją, buvo išmokėta 2012 metais – 691,81 euro. 2016 metais išmokos siekė 348,55 euro, pernai – 364 eurus.

FNTT skelbia: „Remiantis Registrų centro pateiktais dokumentais ir duomenimis bei liudytojų apklausos metu gautais parodymais, nustatyta, kad ūkininkė S. Markauskienė dėl žemės sklypų nebuvo sudariusi ir įregistravusi nuomos ar panaudos sutarčių“. Tačiau čia pat konstatuojama, kad trys liudininkai – ūkininkės naudojamų sklypų savininkai Milda Jablonskienė, Edmindas Daubaris bei Janina Stonkuvienė – apklausų metu patvirtino, jog žinojo, kad buvo žodinis visų liudytojų sutikimas dirbti jų žemę. Buvus žodinį susitarimą patvirtino ir bendrovės „Gargždų projektas“ geodezininkas Alvydas Kuligauskas, kuris 2018 m. balandžio 17 d. apklausos metu parodė, kad visi keturi sklypų savininkai, įskaitant ir R. Lėlių, dar 2014 metais kreipėsi į jį, prašydami atlikti sklypų kadastrinius matavimus. Ten tuo metu buvo pievos. B. Markauskas, paklausęs, ar būtų galima pievas arti, visi sklypų savininkai sutiko, niekas nepriekaištavo.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis sako, kad FNTT išvada akivaizdžiai rodo, kad jokių teisinių problemų šioje situacijoje nekyla. Jo nuomone, konservatoriai FNTT išvadą interpretuoja labai įdomiai – „taip, kaip jiems atrodo“. Išties FNTT išvadose aiškiai pasakyta: pagrindų kaltinimams tikrai nėra. Tačiau aišku, jog žodinių sutarčių praktiką reikia peržiūrėti. Ir yra gerai, kad ši problema susijusi su vienu iš aukščiausios grandies valdininkų atstovu – ministru, nes dėmesio šis klausimas galėjęs ir nesulaukti. Tik ar tokiomis „naujovėmis“ bus patenkinti tie 50 tūkst. ūkininkų, kurie vadovaujasi žodinėmis sutartimis, leidžiamomis įstatymų, o dabar bus įtraukti į „popierių biurokratinį“ smagratį?

Balandžio 11-ąją konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis bei Andrius Kubilius kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, prašydami įvertinti informaciją ir spręsti dėl tyrimo, paaiškėjus faktams apie žemės ūkio ministro B. Markausko šeimos ūkininkavimo aplinkybes, pirmiausia apie tai, kad ministro motina S. Markauskienė naudojasi jai nepriklausančiais sklypais, „galbūt“ pažeisdama įstatymus. TS-LKD kreipimesi į Generalinę prokuratūrą, pasirašytame G. Landsbergio, buvo prašoma: „Vertinant tai, jog B. Markausko mama, galbūt su ministro žinia, vykdė galimai nusikalstamą veiklą, prašau ginti viešąjį interesą ir spręsti, ar pradėti tyrimą dėl dokumentų klastojimo (BK 300 straipsnis), svetimo turto pasisavinimo (BK 183 straipsnis), taip pat galimo neteisėto ES lėšų pasisavinimo“. Ir štai besikreipusieji į FNTT gavo atsakymą. Dideliam kreipimosi autorių nusivylimui, FNTT juos informuodama pranešė, kad dėl pareiškime nurodytų aplinkybių pradėti tyrimą yra atsisakoma. Nors nesuprantantiems autoriams FNTT dar konstatavo, kad „ūkininkės Sofijos Markauskienės ar jos įgalioto atstovo Broniaus Markausko veikloje... nėra nustatyti nusikalstamos veiklos požymiai“, tačiau jie rado kabliuką: „Susipažinus su pareiškimo tikslinimo metu gautais dokumentais bei duomenimis, nustatyta, kad galimai buvo pažeistos Administravimo taisyklių nuostatos, t. y., buvo nustatytas neteisingas deklaravimo atvejis. Šią informaciją tikslinga perduoti Nacionalinei mokėjimų agentūrai“. Už to kabliuko ir užsikabino interpeliacijos sumanytojai: jei ankstesnis dvi savaites tęsęsis pjudymas nepadėjo, tada galima „interpeliuoti“. Nors net ir sostinėje gyvenantys politikai turėtų suprasti, kad geriau žemę dirbti nei ją apželdinti pieva, nors irgi jie turėtų suprasti ir tai, kad interpeliacija nepavyks, bet saldžiau „nusikaltėlį“ ministrą užpjudyti, o paskiau ir išmesti. Kad tik daugiau triukšmo, kad tik daugiau netvarkos būtų, kad tik mažiau valstybės reikalai būtų tvarkomi...

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija