2018 m. gegužės 25 d.
Nr. 21 (2288)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai
2017 metai
2018 metai

Kai altorius dekoruotas spygliuota viela...

Edvardas ŠIUGŽDA

Kalba Palaimintojo Teofiliaus
Matulionio sūnėnas Teofilis Pilka

Gegužės 18 dieną Palaimintojo Teofiliaus Matulionio labdaros ir paramos fondas bei Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras pakvietė į Okupacijų ir laisvės kovų muziejaus vidiniame kiemelyje vykusį parodos „Palaimintasis Teofilius Matulionis – buvusiuose KGB rūmuose“ atidarymą. Sovietinės okupacijos metais čia buvusios KGB būstinės kamerose vyskupas T. Matulionis buvo tardomas 10 mėnesių nuo 1946 metų pabaigos iki 1947 m. spalio 17 d., kai atėjo įsakymas jį išvežti į kitą Sovietų Sąjungos kalėjimą – Vladimirą. Tarptautinei muziejų dienai ekspoziciją parengė Palaimintojo Teofiliaus Matulionio labdaros ir paramos fondas (TM fondas).

Renginį vedė žurnalistas Dalius Stancikas, kalbėjo istorikas Arūnas Streikus, į parodoje esančius užsienio svečius kreipusi Palaimintojo dukterėčios Meilės Matulionytės-Bubelienės vaikaitė Agila Gailė, kun. Julius Sasnauskas, Palaimintojo sūnėnas Teofilis Pilka ir, aišku, pats šios parodos iniciatorius ir rengėjas katalikas dailininkas ir žurnalistas Vaidotas Žukas. Jis, šešių suaugusių vaikų tėvas, yra Dailininkų sąjungos ir Žurnalistų draugijos narys, taip pat Operos ir baleto teatro ir Palaimintojo Teofiliaus Matulionio fondų valdybos narys.


Žmogaus dvasia – neįveikiama

Skelbiami 1988–1990 metų KGB dokumentai apie Sąjūdį

Artėjant Sąjūdžio 30-mečiui, Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras (LGGRTC) savo internetinėje svetainėje www.kgbveikla.lt paskelbė KGB dokumentus apie Sąjūdį.

Visuomenei pateikiami sovietų saugumo dokumentai atspindi Sąjūdžio gimimą 1988 m. birželio 3 d. ir jo veiklą: keliamos tautinio atgimimo idėjos, istorijos baltosios dėmės, ekologijos, biurokratijos piktnaudžiavimo, lietuvių kalbos diskriminavimo ir kt. problemos, o galiausiai – ir Lietuvos nepriklausomybės atkūrimas. Tačiau svarbiausia, kad KGB dokumentai parodo jo požiūrį į šį politinį sambūrį bei Lietuvoje vykstančius procesus. Pateikiami dokumentai atskleidžia, kad KGB centro padaliniai ir rajonų skyriai, pasitelkę agentus ir viešus duomenis, rinko medžiagą apie besikuriančias Sąjūdžio grupes ir jų veiklą (mitingai, susirinkimai, kalbos ir pan.), Sąjūdžio aktyvistus.


Žmogaus dvasia – neįveikiama

Paminėta Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės vienybės diena

Alytuje šeštadienį vyko Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės vienybės šventė.

Pagerbti kovotojai už Lietuvos laisvę, į renginį atvykę žmonės galėjo pabendrauti su Lietuvos ir sąjungininkų kariais, susipažinti su jų naudojama technika, stebėti demonstruojamas karines operacijas. Po poros metų pertraukos šventėje vėl buvo eksponuojamas atstatytas partizanų bunkeris. Parodomaisiais skrydžiais žmones pasveikino NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse vykdantys Portugalijos ir Ispanijos pilotai sunaikintuvais „F-16“ ir „Eurofighter Typhoon“.

„Ši diena – Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės vienybės diena – neabejotinai viena reikšmingiausių krašto apsaugos sistemos minėtinų dienų. Kasmet kariuomenės daliniai leidžiasi į kelionę, kad pamatytumėte, kokia šiandien yra Lietuvos kariuomenė ir kuo ji gyvena, susipažintumėte su tarnybos būdais, pamatytumėte jos ginkluotę, karių ekipuotę ir įvairią karinę įrangą“, – sakė krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis, dalyvaudamas karinėje šventėje „Mes – tai Jūs!“ Alytuje. Ministras pabrėžė, kad „iš tiesų tai – kelionė į jūsų širdis. Kelionė, kurioje siekiame laimėti svarbiausią pergalę – jūsų palaikymą ir pasitikėjimą. Nes visuomenės pasitikėjimas ir palaikymas yra vienas svarbiausių ginklų, kuris suteikia kariuomenei drąsos ir ryžto“.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija