2018 m. birželio 1 d.
Nr. 22 (2289)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai
2017 metai

Kauno arkivyskupijoje

Jurbarko dekanate

Pokalbis apie Šv. Jokūbo kelius Lietuvoje, krikščioniškąsias Europos šaknis

Kalba Europos parlamento narė Laima
Andrikienė. Kairėje – Veliuonos
klebonas kun. Šarūnas Leskauskas,
centre – Lietuvos Šv. Jokūbo
kelio draugų asociacijos
viceprezidentas Valdas Kilpys

VELIUONA. Gegužės 7 dieną kultūros centre lankėsi Europos parlamento narė Laima Andrikienė. Čia vyko diskusija „Šv. Jokūbo keliai Lietuvoje“. Su veliuoniškiais tą vakarą apie piligrimystę ir Šv. Jokūbo kelius Lietuvoje ir kitose Europos valstybėse kalbėjosi ne tik europarlamentarė, bet ir Lietuvos Šv. Jokūbo kelio draugų asociacijos viceprezidentas Valdas Kilpys bei Veliuonos parapijos klebonas kun. Šarūnas Leskauskas. Svečiai papasakojo, kokia yra Šv. Jokūbo kelio istorija ir prasmė, jo dvasinė reikšmė. Veliuonos parapijai ir bendruomenei buvo įteikti Šv. Jokūbo kelio ženklai, kuriuos veliuoniškiai žadėjo pritvirtinti prie savo bažnyčios, būsimų nakvynės namų, kad piligrimai žinotų, jog Veliuona yra Šv. Jokūbo piligrimų kelio stotis ir kad jie čia yra laukiami. Šv. Jokūbo keliai Lietuvoje žymimi specialiais ženklais, remiantis europine tradicija ir Lietuvos Vyriausybės nutarimu „Dėl Švento Jokūbo kelio per Lietuvą“, kuris buvo priimtas 2016 metų birželį.

Diskusija, kurioje gausiai dalyvavo Veliuonos gimnazijos mokytojai ir gimnazistai, parapijos tikintieji, kiti bendruomenės nariai, neapsiribojo Šv. Jokūbo kelių Lietuvoje plėtros, su tuo susijusių konkrečių darbų aptarimu. L. Andrikienė susirinkusiems priminė popiežiaus Pranciškaus raginimą permąstyti Europą ir krikščionių misiją, jų vietą šiandienos pasaulyje. Europarlamentarė pabrėžė, kad Europos Sąjunga yra krikščionių sąjunga, jos esmė – graikų filosofija, romėnų teisė ir vienas Dievas, o Europos Sąjungos įkūrėjai buvo ne tik krikščionys, bet ir geri katalikai.

Europarlamentarė veliuoniškius kvietė žvelgti plačiau, susimąstyti apie krikščionių padėtį šiandienos pasaulyje. Ji pastebėjo, kad gyvendami krikščioniškoje, katalikiškoje Lietuvoje neturėtume pamiršti: daug kur pasaulyje krikščionys yra persekiojami. Apie 70 procentų prievartos aktų pasaulyje, kylančių iš religinės neapykantos, nukreipta prieš krikščionis. Jie tapo labiausiai persekiojama religine grupe pasaulyje – ne tik komunistinėje Kinijoje ar Indijoje, bet ir ten, kur krikščionybė gimė – Artimuosiuose Rytuose. Daug pabėgėlių, kurie užplūdo Europą pastaraisiais metais, yra krikščionys iš Sirijos, Irako, Afganistano. „Istorija, žmonijos patyrimas rodo, kad iš gimtųjų vietų išvyti krikščionys į jas nebegrįžta. Mums sunku patikėti, kad aukštųjų technologijų ir interneto amžiuje, kai dauguma yra išsilavinę, baigę ne tik mokyklas, bet ir universitetus, žmonės yra kankinami, žudomi, persekiojami, verčiami bėgti iš namų, nes tiki Jėzų Kristų ir nepasiduoda raginimams ir prievartai atsisakyti savo tikėjimo“, – sakė L. Andrikienė.

Europa negali abejingai žiūrėti į krikščionių kančias. Kita vertus, tik dvasiškai stipri Europa gali būti priebėga ir parama tikėjimo broliams. Europos krikščioniškųjų šaknų, vertybinio pamato stiprinimas yra būtinas, o piligrimystės tradicijos puoselėjimas ir stiprinimas – vienas iš būdų to pasiekti. Popiežiaus Pranciškaus raginimas permąstyti Europą ir krikščionių misiją mūsų valstybėje ir kitur Europoje yra ypatingai aktualus.

EP narės dr. Laimos Andrikienės biuro Vilniuje informacija

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija