2018 m. birželio 22 d.
Nr. 25 (2292)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai
2017 metai

Spalvingas Lietuvos tautų festivalis

TRAKAI. Birželio 3 dieną miesto šventę „Trakų vasara 2018“ užbaigė margiausias renginys – Trakų kultūros rūmų tęstinio projekto „Čia mūsų gimtinė – čia mūsų namai“ tautinių mažumų festivalis. Pagrindinis jo tikslas – suburti Lietuvoje gyvenančias tautinio meno grupes ir ansamblius, kartu pasidžiaugti liaudiškų šokių, dainų bei muzikos vingrybėmis ir įvairove, skatinti skirtingų kultūrų tarpusavio pažinimą, Pietryčių Lietuvos regiono gyventojams atskleisti įvairių tautų tautinio sceninio meno subtilybes.

Senosios Trakų pilies fone savo muziką, dainas ir šokius dovanojo lietuvių, lenkų, karaimų, baltarusių, rusų, totorių, armėnų, žydų, graikų, romų tautų atstovai.

Festivalio programą pradėjo VGTU dainų ir šokių ansamblio „Vingis“ kapela ir vokalinis ansamblis daina „Šalis, kuri mane užaugino“. Lenkų kultūros dalį pristatė bei miesto folklorą atliko ansamblis „Kapela Wilenska“. Su jaunatvišku polėkiu scenoje šoko „Troczanie“, atlikę žymųjį šokį polonezą bei kitus lenkų šokius. Karaimų tautos bendruomenei atstovavo šokių grupė „Birlik“, kurios šokių programą pradėjo bei sveikinimo žodį tarė ambasadorė, Trakų garbės pilietė dr. Halina Kobeckaitė. Taip pat apsilankiusieji festivalyje ragavo karaimiškos chalvos bei susipažino su karimų tautodailės dalimi, galėjo pasimokyti kibinų lipdymo technikos. Savo autentiškus tautinius kostiumus pristatė bei muzikinę programą atliko totorių ansamblis „Ilsu“. Be to, visi norintys galėjo paragauti totorių kulinarinio paveldo patiekalų – sotaus plovo, koldūnų, gardaus šimtalapio ir kt., jais vaišino Nemėžio totorių bendruomenės nariai. Baltarusių tautai atstovavo Visagino dainų ansamblis „Sivatanak“. Rusų kultūrai atstovavo Trakų kolektyvai – orkestrai „Treščiotki“, „Kolokolčyki“ ir dainų ansamblis „Zabava“. O iš Kauno atvykęs armėnų ansamblis „Hairenyk“ savo dainomis ir šokiais pristatė rytietišką kultūrą. Taip pat savo įspūdingais šokiais ir muzika visus žavėjo žydų dainų ir šokių ansamblis „Fajerlech“. Puikia nuotaika visus užkrėtė bei pakvietė bendram uždegančiam sirtakio šokiui graikų bendruomenės „Patrida“ nariai, šokių ansamblis „Elada“. Festivalio kulminacija bei didžiausiu siurprizu tapo romų tautai atstovavę atlikėjai – populiarioji grupė „Sare Roma“ su Ištvanu Kviku. Festivalio pabaigoje dalyvavusių tautų atstovai į dangų paleido santarvės simbolius – balandžius – ir linkėjo visoms tautoms Lietuvoje gyvuoti santarvėje ir visada iš kelionių sugrįžti namo, į Lietuvą, nes čia mūsų gimtinė ir mūsų namai. Koncertinę festivalio programą užbaigė Trakų jaunoji modernaus fokloro atilkėja Karolina Kastinevičiūtė.

Viktorija Šamatovičienė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija