2018 m. liepos 13 d.
Nr. 28 (2295)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai
2017 metai

Kronika

Penkių mėnesių darbas – 101 metro ilgio juosta

KĖDAINIAI. Birželio 9 dieną Kėdainių rajono dainų ir šokių šventėje „Kokia nuostabi, Lietuva, esi!“, skirtoje Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečiui, oficialiai buvo pristatyta penkis pastaruosius mėnesius austa vytinė juosta. Prie šio darbo kartu su įvairaus amžiaus kraštiečiais prisidėjo ir rajono meras Saulius Grinkevičius, mero pavaduotoja Olga Urbonienė, savivaldybės administracijos vadovai, skyrių vedėjai, specialistai. Dainų ir šokių šventės „Kokia nuostabi, Lietuva, esi!“ išvakarėse Didžiosios Rinkos aikštėje ši trispalvė juosta buvo išmatuota specialiu prietaisu.

Lietuvos atkūrimo šimtmečiui skirtos juostos audimo iniciatorė Loreta Steponavičienė džiaugėsi, kad sumanymas pavyko. „Juostai buvo pasirinktas stilizuotas gėlės raštas: šaknys – Lietuva, šakos – mes, gyventojai, žiedo imitacija – mūsų karta, kuri tęs darbus. Iš viso 18 savaičių juostą audė 447 žmonės. Jos ilgis siekia 101,5 m. Iš viso juostai sunaudota 100 kamuoliukų siūlų, o ji sveria 14 kilogramų“, – kalbėjo L. Steponavičienė.

Tradicinių amatų centro „Arnetų namas“ vadovės Reginos Lukminienės teigimu, artėjant Lietuvos 100-mečio jubiliejui, norėta kuo įdomiau paminėti šią sukaktį, todėl centro kolektyvas ieškojo kuo originalesnių būdų tai padaryti. „Kilo įvairiausių idėjų, tačiau labiausiai norėjosi į visa tai įtraukti ir krašto žmones. Kadangi nenorėjome pabėgti ir nuo autentikos, todėl po ilgų mąstymų, skaičiavimų nusprendėme kurti ilgą vytinę juostą. Tai – itin sena juostos audimo technologija, kuri iki mūsų dienų išlikusi nuo IV amžiaus. Audžiant su tokiu audimo būdu susipažįstama praktiškai. Pasitarę su tautodailininke L. Steponavičiene, priėmėme šį iššūkį. O šiandien labai džiaugiamės rezultatu“, – sakė R. Lukminienė.

„Arnetų namo“ vadovė sakė, kad Kėdainiečiai aktyviai įsijungė į šią akciją. Nors noriai audė ir vaikai, ir suaugusieji, tačiau didžiąją dalį audėjų sudarė moksleiviai. Juosta bus eksponuojama Tradicinių amatų centre „Arnetų namas“.

„Tikimės, kad juosta atstovaus Kėdainių kraštui prasmingose šventėse, renginiuose ir padės pajusti vienybės jausmą, lietuviškumą, didžiavimąsi savo kraštu“, – kalbėjo R. Lukminienė.

Juostos audimo iniciatorė L. Steponavičienė dėkojo visiems, prisidėjusiems prie šios akcijos: vaikams, suaugusiesiems, svečiams iš įvairių šalies kampelių, užsienyje gyvenantiems kėdainiečiams, apsilankiusiems savo gimtajame krašte.

Kėdainių rajono savivaldybės informacija

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija