Atnaujintas 2001 m. gruodžio 5 d.
Nr.91
(1000)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė ir pasaulis
Susitikimai
Darbai
Kultūra
Žvilgsnis
Mums rašo
Literatūra
Atmintis
Istorija ir dabartis
Nuomonės
Lietuva
Lietuva. Pasaulis
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai

Žymiosios XX amžiaus Lietuvos moterys

Kiekvienas mes kitaip sodinam gėlę
Ir vaiko galvą glostome kitaip...

Apie bibliotekininkę, tikybos mokytoją, poetę kėdainietę Genę Sereikienę

Atvėrei, Viešpatie,
Vartus į būtį
Ir leidai
Žmogumi man būti -
Regėti Tavo akimis,
Keliauti Tavo pėdomis,
Mylėti Tavo širdimi...

Ir driekiasi Genės Sereikienės pėdos per pedagoginius dirvonus. Eilėmis ji brenda per vaikiško juoko lankas, pasipuošia lyrikos meilės ugnelėm, prabyla užuojautos žodžiu kenčiančiam, pakyla nuo žemės eilių žavesiu ir liejasi posmais, žadina širdis.

Iš kūrybinės biografijos

Genė Augaitė-Sereikienė gimė Naujųjų Lažų kaime (Paberžės parapija, Kėdainių r.). 1975-aisiais baigė Vilniaus kultūros mokyklą, 1997 metais - Kauno aukštesniąją katechetų mokyklą. Šiuo metu studijuoja Katalikų teologijos fakultete VDU. Nuo 1996-ųjų - Lietuvos nepriklausomųjų rašytojų sąjungos narė, Kėdainių Šv. Juozapo parapijos "Caritas" narė. 1998 m. balandžio 14 d. įkūrė Kėdainių rajono literatų klubą "Varsna" ir jam vadovauja. 1998-aisiais išleido dvi poezijos knygeles - "Žemės keleiviai" ir vaikams skirtą "Gertrūdytė", pernai pasirodė trečioji jos poezijos knyga "Mano maldos". Dirba Kėdainių M.Daukšos viešosios bibliotekos filialo "Liepa" vyr. bibliotekininke, tikybos mokytoja Kėdainių darželyje-mokykloje "Varpelis". Ji - 2000 metų aštuntosios respublikinės kultūros darbuotojų literatūrinės kūrybos šventės laureatė. Eilėraščiai spausdinti rinkiniuose: "Ateini iš giesmės" (Maironiui skirti eilėraščiai, esė, studijos. 1997), "Eilėraščiai Marijai" (XX amžiaus lietuvių mariologinės poezijos antologija. 2000), "Kam pakėlei mane lig žvaigždžių..." (Lietuvių meilės lyrika. 1999), "Septintoji Lietuvos kultūros darbuotojų literatų šventė" (Kazlų Rūda. 1999), "Ten, sidabro vingy...", "Žydintis amžius" (2000), "Ten, sidabro vingy..." (2001), Kėdainių literatų klubo "Varsna" kūrybos almanachas (2001).

Kasdieninis kelias į biblioteką

Justinas Marcinkevičius sako: "Tėviškėje prasideda žmogus, čia jis gauna viską, be ko negalėtų žmogumi būti: kūną, dvasią, kalbą, žemę ir dangų". Nežinia, kokią įtaką turėjo G.Sereikienei gimimas Paberžėje, tačiau kėdainiečiai didžiuojasi, kad ji - Kėdainių žemės žmogus.
Bibliotekos skaitytojai savo atsiliepimuose rašo: "...į biblioteką ateinu ne tik savo profesinio dalyko verčiama, bet ir tada, kai siela pavargsta kasdienybės ir buities rutinoje..." (A.Bačiulienė, mokytoja). "...biblioteka yra mano namų slenkstis. Neperžengusi slenksčio, negaliu pareiti į namus..." (M.Stankevičienė). Daugelis aktyvių skaitytojų bibliotekoje lankosi nuo jos įkūrimo pradžios. Nuo pat bibliotekos "Liepa" įkūrimo dienos čia dirba ir G.Sereikienė. Jau 25-erius metus ji kuria ir įgyvendina bibliotekos viziją. Bibliotekoje organizuojamuose renginiuose įspūdingai derinama muzika, poezija, atmintis. Bibliotekininkė ir jaunieji skaitytojai visuomet artimai bendrauja. Jiems įrengtas pasakų kambarys, čia vaikai klausosi muzikos, skaitomų pasakėlių, eilėraštukų, patys siuva lėles, vaidina. Kai bibliotekoje kūrybos vakarą ar tautodailininkų parodą organizuoja G.Sereikienė, kėdainiečiai žino - negalima neateiti, bus įspūdingas renginys, sielos atgaiva. G.Sereikienė bendradarbiauja su miesto mokyklomis, su šalia esančiu darželiu. Nuoširdžiai ji kalba apie biblioteką savo eilėraštyje "Biblioteka".

Mano darbo stalas kaip altorius,
Šventa vieta, kurion kasdieną
ateinu.
Kaip duoną, vyną,
Dievo įkvėpimą,
Poeto žodį -
Žmogaus išmintį,
Sudėtą knygose,
Atėjusiems aš dalinu.

G.Sereikienė - "Varsnos" klubo įkūrėja

"1998 m. balandžio 14-ąją mūsų bibliotekoje įvykęs renginys "Aš gyvas - sako Dievas, žemė, žmogus", regis, niekuo nesiskyrė nuo daugelio renginių. Žinoma, džiugino pats Prisikėlimo šventės laikotarpis, kada norisi būti geresniam, atleisti, pamatyti ką nors gražaus kito širdyje, pasakyti gerą žodį, pakilti virš nepriteklių ir nesantaikos", - prisimena G.Sereikienė. Tądien susibūrę literatai iš įvairių rajono kampelių skaitė savo eiles iš mokyklinių sąsiuvinių, albumėlių, padrikų popieriaus lapų, o du ar trys - atsinešė jau išleistas poezijos knygeles. Tada gimė "Varsna", nors kūrėjai bibliotekoje pas G.Sereikienę būrėsi nuo 1980-ųjų. Praėjo treji "Varsnos" gyvavimo metai. Šiandien klubo veikloje dalyvauja 31 kūrėjas. Beveik ketvirtadalis jų - Kaimo rašytojų sąjungos ir Lietuvos nepriklausomųjų rašytojų sąjungos nariai. Išleistas kūrėjų almanachas. "Noriai dalyvaujame visur, kur poezijos posmas džiugina šventės ar guodžia skausmo valandą", - sako G.Sereikienė apie savo ir kitų klubo literatų dalyvavimą kultūriniame Kėdainių krašto gyvenime.

Kad pažintum save

"Kūrėjo valia - apdainuoti žmogaus gyvenimą, dovanoti jam rytą ir vakarą, suskaičiuoti jo ašaras, uždengti širdies sopulius, įprasminti jo būtį... Kad žmogaus gyvenimas lyg amžinas saulėtekis kiltų virš rūpesčių, skubėjimo, kur dar tik ankstyvas rytmetis, tik pabudimas...", - mąsto Genė.
Kas yra kūryba? G.Sereikienei ji - įkvėpimas, polėkis, atgaiva ir palaima, pilnatvės ir harmonijos troškulys, širdies blykstelėjimai susilietus su gyvenimo tikrove, žmonėmis, artimais ir tolimais; gyvas kraujo pulsas ir nuojautų vizijom viliojantis idealo ilgesys; nuolatinis dialogas su laiku ir savimi. Ir begalinės pastangos augti, semiantis kūrybinių galių iš Šventojo Rašto versmės, Kristaus mokslo, Viltimi žadinti širdį. Ji sako:

Tau reikia kančios,
Kad pažintum save.
Tau reikia kančios,
Kad tobulėti galėtum.
Tau reikia kančios,
Kad meilę įvertint galėtum.
Kaip meilės -
Tau reikia kančios.

2001 metų pradžioje Kėdainių krašto muziejuje, V.Svirskio kryžių salėje, M.Daukšos biblioteka organizavo knygos "Eilėraščiai Marijai" pristatymą. Šioje knygoje sudėti Marijos - Jėzaus Kristaus Motinos garbei sukurti eilėraščiai, kuriuos parašė 174 nevienodo talento ir įvairaus brandumo poetai. Antologijoje išspausdinti du G.Sereikienės eilėraščiai. Pristatant šią knygą, G.Sereikienė skaitė savo eiles, renginyje dalyvavo Kėdainių sakralinės muzikos ansamblis "Giesmė" (vadovas Z.Bernadišius), Šv. Juozapo parapijos klebonas kun. Gintaras Pūras. "Noriu tikėti, kad atsiras žmonių, kurie susidomės šia knyga ir panorės prisiliesti prie kultūrinių religijos apraiškų - meno, katalikiškų tautinių papročių, o per juos - ir prie Dievo, prie poetų širdimi subrandintų eilėraščių", - tokią viltį išsakė kėdainietė poetė. "G.Sereikienės eilėraščiai darbe ir kūryboje - lyg šaltinis skaitytojui, ieškančiam gaivinančios versmės. Eilėraštis "Ėmimas Dangun" - vienas brandžiausių poezijos antologijoje "Eilėraščiai Marijai". O eilėraštis "Aš tikiu" - tai suvokimo, jog mūsų visų gyvenimą čia, žemėje, ir amžinybėje jungia Dievo kūryba, pažinimo absoliutinimas, gėrio, vilties, grožio, ateities dieviška perspektyva. Gal čia tik blyksnis apie Dievo balsą ir jo perspektyvas ateityje. Paliesti dieviško balso, mes tikime Kūrėjo galia", - rašė "XXI amžiui" G.Sereikienės kūrybos mylėtoja Laima Rudalevičienė ("XXI amžius", 2001 10 10. Nr. 76).
G.Sereikienės posmai vakaruose dažnai skamba dainomis, pritariant gitarai. Jos eilės atviros ir aiškios skaitytojui. Žavi nuoširdumas ir gebėjimas išsakyti, ką jautė meilės, maldos ar būties apmąstymo valandą. Daug eilėraščių autorė dedikuoja konkretiems asmenims.
Visada Genė dalyvauja rajono Poezijos pavasarėliuose, kurie tradiciškai vyksta Č.Milošo tėviškėje Šateniuose. Čia suvažiuoja viso rajono jaunieji poezijos mylėtojai ir dar tik bandantys savo jėgas poezijoje. Ji - nuoširdi moksleivių kūrybinių galių vertintoja ir skatintoja.

Širdies išmintimi

Pasaulis nuolat skyla į tarpusavio priešiškumą jaučiančias dalis, deklaruojančias savo išskirtinumą bei ypatingas teises. "Tokį skilimą įžvelgiu ir moterų savojo moteriškumo paieškose, - sako G.Sereikienė. - Mano manymu, moteris privalo vadovautis meilės įstatymu ir tobulėti."
Genė visas savo kūrybines jėgas atiduoda tikybos pamokėlėms, apskritai mokyklai. Ji bendrauja su vaikais, remdamasi savo patirtimi. Neatsitiktinai gimė ir knygelė "Gertrudytė", skirta vaikams.
Tik veikla ir pažinimas leido Genei įsiskverbti į tikėjimo ir kitų dalykų esmę. Juk sėkmė priklauso nuo žmogaus vidinių galių, ir, kaip pasakytų filosofas ir matematikas Paskalis, viską reikia daryti širdies išmintimi.
Vargu ar rasime (kalbant apie Kėdainių kraštą) mokyklą-darželį, kur tarp tikybos mokytojos ir kitų pedagogų būtų toks glaudus ryšys, tarpusavio supratimas kaip "Varpelyje". Gal todėl atmosfera čia - ypatinga. Vadovaudamasi principu "gyvenimas - tikėjimas - gyvenimas", G.Sereikienė daug dėmesio skiria savo dvasinei ir kultūrinei formacijai. Ji savo žinias gilina Katalikų teologijos fakultete VDU, nepamiršdama savišvietos.

Visada yra vilties

Taip G.Sereikienė sako reikalingiems užuojautos ar patarimo. Krikščionys visada žvelgė į gailestingojo samariečio pavyzdį ir ne sykį ieškojo jame įkvėpimo, organizuodami pagalbą artimui. Tuo vadovaujasi ir veiklioji Kėdainių Šv. Juozapo parapijos "Caritas" savanorė G.Sereikienė. Žinome, kad "Caritas" iškelia sau klausimą dėl Bažnyčios karitatyvinės misijos formos ateityje, ypač trečiajame tūkstantmetyje. "Svarbu, kad visuomenės pažangoje įsiviešpatautų meilė", - sako G.Sereikienė. Tad žmogaus ryšys su žmogumi turi būti pagrįstas Meilės įstatymu. Nieko nėra lengvo. Reikia mylėti ir dovanoti save.

***

Palinkėti nepavargti ir toliau darbuotis G.Sereikienei norėtųsi jos pačios žodžiais:

Jei yra Dievo duotas kelias,
Juo ir reikia eiti.
Kiekvienas žodis
Viešpaties
Juk viltį teikia,
Kiekvienas mes kitaip
Sodinam gėlę
Ir vaiko galvą glostome
Kitaip. (...)

Angelė BUŠKEVIČIENĖ

© 2001 "XXI amžius"

 


Genė Sereikienė

Autorės nuotrauka

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija