Atnaujintas 2002 m. vasario 20 d.
Nr. 14
(1021)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Valstybė ir bažnyčia
Susitikimai
Kultūra
Likimai
Istorijos vingiai
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Išėjusi dvidešimtmečių jaunystė

Lietuviai prievartinėje karinėje tarnyboje SSRS kariuomenėje 1945-1991 metais


Karinė prievolė SSRS įstatymų šviesoje ir tikrovėje

Nuo 1944 metų Lietuvoje pradėjo veikti okupacinės sovietų valdžios institucijos - Raudonoji armija, vidaus reikalų (NKVD, MVD) ir valstybės saugumo (NKGB, MGB) sistema su savo specialiais kariniais daliniais, tiesiogiai pavaldžiais Maskvai. Okupacinės valdžios struktūroms Lietuvoje priklausė ir sovietų armijos, ir SSRS NKVD (MVD) kariuomenės karo tribunolai, SSRS specialieji transporto teismai - Lietuvos geležinkelio karo tribunolas, Nemuno baseino tribunolas. 1946 metais šios dvi institucijos buvo perorganizuotos į Lietuvos geležinkelio linijinį ir Nemuno linijinį teismus. Lietuvos prokuratūrai didelę įtaką turėjo SSRS NKVD Ypatingasis pasitarimas. Ši teismo institucija nagrinėjo politines bylas, teisė rezistencijos dalyvius. Ji buvo pavaldi Maskvai. Teismai taip pat vykdė komunistų partijos politiką.
Okupuota Lietuva virto Sovietų Sąjungos sudedamąja dalimi. Ji neteko teisės savarankiškai vykdyti užsienio politiką, spręsti karo, taikos, gynybos organizavimo, valstybės saugumo, ūkio planavimo, transporto ir ryšių valdymo, valiutos ir kredito, žemės gelmių, miškų, vandenų naudojimo ir kitokių klausimų. Šios sritys priklausė Sovietų Sąjungos centrinės valdžios kompetencijai.

***

Karinė prievolė buvo numatyta pagrindiniame sovietų valstybės įstatyme - SSRS Konstitucijoje. Jos 62-ajame straipsnyje skelbiama, kad "SSRS pilietis privalo saugoti sovietų valstybės interesus, prisidėti prie jos galios ir autoriteto stiprinimo"; 63 straipsnyje teigiama, kad "Karinė tarnyba SSRS Ginkluotųjų pajėgų gretose - garbinga tarybinių piliečių pareiga".
Kariuomenė - tai specialiais įstatymais reglamentuota, valstybės organizuota ir apmokyta visuomenės struktūra, kurioje vadovaujamasi tik jai būdingais griežtais elgesio ir veiklos įstatymais, vadinamais statutais. Bendruose SSRS Ginkluotųjų pajėgų kariniuose Įstatuose buvo pažymėtos SSRS karo prievolininkų pareigos ir tarpusavio santykiai, vidaus tvarkos taisyklės pulke ir jo padaliniuose, taip pat pareigos pagrindinių vadovaujančių pareigūnų pulke ir jo padaliniuose.
Bendruose SSRS Ginkluotųjų pajėgų Įstatuose buvo skelbiamos bendros karių pareigos:
1.SSRS Ginkluotųjų pajėgų karys yra savo Tėvynės SSRS gynėjas.
Karys privalo šventai ir nekintamai laikytis įstatymų ir karinės priesaikos, būti disciplinuotas, sąžiningas, teisingas, drąsus ir negailėti savo jėgų ir gyvenimo, atlikdamas karinę pareigą;
besąlygiškai paklusti vadams ir ginti juos mūšyje, saugoti savo dalinio vėliavą.
2. Karys privalo tvirtai žinoti, greitai ir sąžiningai vykdyti karinių įstatų reikalavimus ir savo pareigas; nuolat tobulinti karines ir politines žinias, žinoti ir saugoti patikėtą jam ginklą ir karinę techniką, saugoti karinį ir liaudies turtą; rodyti protingą iniciatyvą; ištverti visus sunkumus ir karinės tarnybos netektis; branginti karinę draugystę, padėti draugams žodžiais ir darbais, sulaikyti juos nuo blogų poelgių ir, negailint savo gyvybės, gelbėti juos nuo pavojų;
būti budriam, griežtai saugoti karinę ir valstybinę paslaptį.
3.Karys turi branginti SSRS Ginkluotųjų pajėgų, savo dalinio ir savo karinio laipsnio garbę ir šlovę.
Jis privalo mūšyje iki galo vykdyti karinę pareigą savo Tėvynei. Niekas, net ir mirties pavojus, neturi priversti SSRS Ginkluotųjų pajėgų kario pasiduoti į nelaisvę.
Jei karys yra beviltiškos padėties po sužeidimo ar kontūzijos ir bus priešo paimtas į nelaisvę, jis turi išnaudoti visas galimybes savo ir savo draugų išgelbėjimui iš nelaisvės ir sugrįžti į savo dalinį.
Patekęs į nelaisvę, karys privalo saugoti tarybinio kario garbę ir šlovę, šventai saugoti karinę ir valstybinę paslaptį, rodyti valią ir vyriškumą, draugystę ir tarpusavio pagalbos jausmą nelaisvėje, sulaikyti juos nuo bendradarbiavimo su priešu, su panieka atmesti visus priešo bandymus panaudoti jį pakenkiant SSRS Ginkluotosioms pajėgoms ir tarybinei Tėvynei.
4. Karys privalo rodyti pagarbą vyresnybei, padėti jiems palaikyti tvarką ir drausmę, griežtai laikytis karinio mandagumo, tvarkos ir atiduodamas pagarbą visada turi būti apsirengęs švaria, tvarkinga karine uniforma.
Apie viską, kas susiję su kariu ir kokios jam pareikštos pastabos, privalo pranešti savo tiesioginiam viršininkui.
5.Karinės tarnybos klausimais karys turi kreiptis į savo tiesioginį viršininką ir tik jam leidus gali kreiptis į aukštesnį laipsnį turintį viršininką.
Asmeniniais klausimais taip pat gali kreiptis į savo tiesioginį viršininką, o esant būtinybei, jis gali kreiptis į vyresnįjį viršininką. Paduodamas skundą ar pareiškimą, karys vadovaujasi tvarkos Įstatų nurodymais.
Štai tokie privalėjo būti SSRS kariai, jų tarpusavio santykiai, kaip savo įstatuose skelbė SSRS Gynybos ministerija, SSRS Ginkluotosios pajėgos.
Deja, beveik 50 metų užsitęsusi sovietų okupacija atnešė nesuskaičiuojamų kančių lietuvių tautai. Reali tikrovė buvo priešinga deklaruotiems įtatymams. Jaunuoliai, išėję į sovietų kariuomenę sveiki, optimistiškai nusiteikę, neretai grįžo cinkuotame karste, suluošinti, netekę sveikatos. Daug jų tiesiog išžudyta, taikant represines priemones, prievartaujant fiziškai ir žalojant psichiškai.


Nepabuvęs kareivėliu nebus geras artojėlis
(Lietuvių liaudies daina)

UNESCO skelbiama visuotinė suaugusiųjų švietimo būtinybė ir ypač akcentuojamas siekis ugdyti sugebėjimą žmoniškai, be prievartos spręsti gyvenime neišvengiamus konfliktus: "Kadangi karai prasideda žmonių protuose, tai žmonių protuose iš anksto turi būti pasirūpinta taika".
Pradėję privalomąją tarnybą sovietų kariuomenėje, jie buvo mokomi ir auklėjami marksizmo-leninizmo idėjų pagrindu. Kariai mokėsi iš falsifikuotų istorijos, geografijos vadovėlių, davė priesaiką svetima kalba. Branginti karinę draugystę, padėti draugams žodžiais ir darbais, sulaikyti juos nuo blogų poelgių", - buvo mokoma statute. O kaip viskas vyko realybėje?
Vaidutis Birulynas į privalomąją karinę tarnybą išėjo 1981-ųjų gegužę iš Klaipėdos miesto, kur, baigęs Kauno maisto pramonės technikumą, dirbo laivyno žuvies bazėje. Karinę tarnybą pradėjo Latvijoje, Adažiuose. Kai po beveik pusmečio atvyko į pusseserės laidotuves, sakė, kad miegantiems kareiviams, pririšę lovose, "seniai" svilina rankas ir kojas cigarečių nuorūkomis. Staiga nubudęs kareivis nespėja suvokti, kas vyksta, o kankintojai pasislepia. Bet ir sužinojus, kas jie, pasiskųsti negalima, nes dar labiau kankintų ar net nužudytų. Vaidučio rankas artimieji regėjo apdegusias, žaizdotas.
Petras Vaitkelevičius buvo pašauktas į armiją 1980-ųjų spalį ir išsiųstas į Dubrovkos rajoną, Seščinskio miestą. Dar būdamas karantine rašė, kad "armėnai kareiviai tyčiojasi iš lietuvių, apvaginėja, muša juos". Bet lietuvių nemažai, rašė jis, tik armėnai žadėjo "sudoroti juos po vieną", o jį patį - kurį vakarą papjauti.
Karininkai "griežtai saugojo karinę ir valstybinę paslaptį", nesiėmė priemonių drausmei užtikrinti, dėl ko V.Birulyną Korneve, Kaliningrado srityje, 1982-ųjų spalio 26-osios vidurnaktį nušovė. Nušovė budintysis Eduardas Varava. Įėjęs į kambarį, kur ramiai miegojo dvidešimt aštuoni kareiviai, jis ėmė į kiekvieną iš eilės šaudyti, įrėmęs galvon vamzdį. Tam buvo pasiėmęs dvi apkabas šovinių ir automatą. V.Birulynas buvo nužudytas antras, jo smegenys ištaškytos ant sienos. Trečiojo nušauti nebespėjo, nes jis pabudo ir atsisėdo lovoje, todėl į jį šovė iš atokiau ir sužeidė, tada kiti taip pat pabudo ir budelį nuginklavo. Prieš pat nužudymą buvo įvykęs bendras susirinkimas, ir kareiviai skundėsi savo vadovams dėl betvarkės, blogo maisto; už tai kai kurie buvo pasodinti į karcerį. Pasak likusių gyvųjų, E.Varava visus persekiojo, šnipinėjo, laiškus pasičiupdavo, įskundinėjo, siūlė iškrypėlišką draugystę. Medikų išvadoje buvo parašyta, jog E.Varava psichiškai sveikas ir žmogžudystės metu buvo blaivus. Jis buvo nuteistas 12 metų kalėti. Karininkas, turėjęs tą naktį budėti, paklaustas, ką jis tuo metu veikęs ir kokiu būdu E.Varava galėjęs apsiginkluoti, atsakė: "Buvau girtas, miegojau".
P.Vaitkelevičius, jau tarnavęs beveik pusantrų metų, tačiau, grasinimams susidoroti nesiliaujant, parašė raportą, prašydamas išsiųsti jį į Afganistaną. Į Lietuvą iš Briansko srities atėjo telegrama, kad P.Vaitkelevičius žuvo eidamas tarnybines pareigas. Dalinyje artimiesiems paaiškinta, kad Petras nusišovė. Į Lietuvą ėjo kraupios telegramos apie mirtį ir laiškai su nenusakoma kareivių kančia, apie kurią žuvusio kareivio motina kalbėjo: "Šios kančios dar baisesnės už Jėzaus Kristaus nukryžiavimą".
Nors aštuntajame dešimtmetyje Lietuvoje sklandė šiurpios istorijos apie drausmę ir įvykius sovietų kariuomenėje, Arvydą Varnauską mama išlydėjo iš Kauno 1981-ųjų lapkritį. Ji jautė, kad Arvydas negalės pakęsti pažeminimo, apgaulių, bet nieko pakeisti negalėjo. O ir pats Arvydas buvo fiziškai stiprus, daug sportavo nuo vaikystės, manė viską iškęsiąs. Deja! Pateko Kaliningrado sritin, į Gusevo virėjų mokyklą. Tų pačių metų gruodžio 3-iąją Varnauskų namus Kaune aplankė įtūžę kareiviai, šaukdami: "Kur padėjote sūnų?" Baisi nuojauta perskrodė mamos širdį. Ši diena visam gyvenimui liko jai pati juodžiausia (o gruodžio 2-ąją - Arvydo gimimo diena: suėjo 20 metų).
Prasidėjo tariamos A.Varnausko paieškos. Motiną kaltino sūnaus slėpimu, ne kartą kvietė saugumiečiai, prokuratūra, karinis komisariatas, Černiachovsko tardytojai; kas antrą naktį motiną žadino iš miego patruliuojantys kareiviai. Per visą tą košmarišką laiką - apie pusę metų - kur tik eita, į ką kreiptasi - visur patyčios ir melas.
Ką kentė Arvydas? Jis negalėjo paklusti tokiam gyvuliškam egzistavimui armijoje. Naktimis pietiečiai "pridirbdavo" į smėlio dėžes, o rytais reikalaudavo jas išvalyti. Nepaklusniuosius mušdavo bokso pirštinėmis, visaip terorizuodavo.
Netrukus Arvydas turėjo priimti priesaiką. Jis kreipėsi į mokyklos vadovybę, sakydamas, kad priesaikos priimti negalės, savęs nežemins, nepakęs patyčių ir smurto. Tada už nepaklusnumą ir pasipriešinimą Arvydas buvo atitinkamai "paauklėtas". Jis paskelbė bado streiką. Badavo apie dešimt dienų, tuo dar labiau pykdindamas vyresniuosius. Ir netrukus Arvydas iš dalinio dingo. Visiems buvo pasakyta, kad jį išvežė į Černiachovską pas gydytoją, motinai pranešta, kad pakelėje pabėgęs...
1982-ųjų gegužės 25 d. trumpa telegrama: "Atvykite. Rastas jūsų sūnus". Černiachovske bandyta įrodyti, kad Arvydas nusiskandinęs ir dabar rastas jo lavonas. Tiesa, A.Varnausko lavonas išbuvo upėje per žiemą, paskui išnešė potvynis - tik iš dantų buvo galima jį pažinti.
Algis Piščikas iš Kelmės rajono, Vaiguvos, priešingai A.Varnauskui, priesaiką priėmė. Šeimoje augo darbštus, tikintis, su šeima lankydavosi bažnyčioje, priimdavo Komuniją. "Algelis išėjo į armiją, o nebuvo net alaus ragavęs", - sakė mama Ieva Piščikienė.
A.Piščikas išėjo į armiją 1985-ųjų balandžio 27 dieną. Jis buvo išvežtas į Kazachiją, į seržantų mokyklą Krasnogorsko rajone. Baigęs mokyklą ir gavęs seržanto laipsnį, buvo išsiųstas į Ajagūzo miestą, esantį Semipalatinsko srityje, o iš čia 1986-ųjų vasarą - į Celinogrado sritį, Jermentau miestą, kur išbuvo iki mirties. Ir rašė A.Piščikas laiškus artimiesiems apie kareivišką dalią, kol nebegalėjo ištverti mušimų, tyčiojimosi ir pabėgo. "Turiu visą paketėlį Algio laiškų, vienas už kitą baisesnių, tik paimu juos į rankas ir apleidžia jėgos (...) Juk aš jį visą nuglosčiau, ašarom nuploviau jo veidą, rankeles, o kai dėjo į kitą karstą, mane jėga ištempė, į kitą kambarį uždarė, neleido... Tik man tokia baisi nuojauta buvo - kaip peilis širdy, - kad jį nužudė...", - guodėsi motina. Mirties liudijime parašyta: "Odos furunkulas kairės mentės srityje". Algio tėvas, iš Kelmės komisariato gavęs pranešimą apie sūnaus mirtį, išvyko į Celinogradą. Į ligoninę pažiūrėti sūnaus neleido. Patys kariškiai jį aprengė ir apvyniojo tvarsčiais veidą, rankas, po to atvežė į Semipalatinską ir įdėjo į cinkuotą karstą. Piščikai neteko abiejų sūnų: Algis buvo nužudytas 1986 metais, o Juozas mirė 1984-aisiais. Juozas tarnavo Tuloje, jį irgi mušė, bet dalinyje buvo 18 lietuvių, todėl apsigynė. Grįžęs susirgo plaučių vėžiu. Jam pakenkti galėjo amoniakas, kurį jis armijoje laistė ant laukų, vėliau į laukus su amoniaku maišytą vandenį vežiojo.
Daug jų žuvo dėl betvarkės armijoje, dėl karininkų nusikalstamo abejingumo, jų atsainaus požiūrio į žmogaus sveikatą ir gyvybę. Kur galėjo kreiptis kareivis kančios ir skausmo valandą, jei įstatyme skelbiama: "Karinės tarnybos klausimais karys gali kreiptis į savo tiesioginį viršininką ir, tik jam leidus, gali kreiptis į aukštesnįjį laipsniu viršininką". Paradoksalu! Kreiptis į savo skriaudėjus! Bausmės už karinės drausmės pažeidimus 43-iajame straipsnyje numatoma: "Pažeidus šauktiniui karinę drausmę ir bendrą tvarką, karinio dalinio vadas turi priminti jam apie tarnybos pareigas ar esant būtinybei skirti bausmę. Dalinio vadas, remdamasis turimos valdžios įgaliojimais, gali panaudoti šauktiniui bet kokią bausmę, kuri, jo nuomone, padarys didžiausią auklėjamąjį poveikį šauktiniui, padariusiam pražangą". Tas "auklėjamasis poveikis" atsispindi kareivių laiškuose:
"...virėjui, kol neparuoštas stalas, liepia neleisti, o kareiviai įsiveržia jėga ir diržų sagtimis daužo kur pakliūva, net į galvą" (Artūras Lengvinas, 1983 m., Chabarovsko kraštas, k/d 11830D).
"Atvažiuok, jei nori pamatyti mane gyvą" (Raimondas Karosas, 1985 m., Estija).
"Štai vėlų vakarą atėjo iš tos košaros kareiviai keturiese. Du kazachai, uzbekas ir kirgizas. Apgirtę ... Smūgis į tarpuakį, ir reakcija dingo. Smūgiai. Už plaukų stvėrė. Žemelė pritraukė... Atsipeikėjau... Man iš nosies kraujas upeliu..." (Vidmantas Ambrasas, 1982 m., Čitos sritis, k/d 1510RR).
"...rytą keliuosi apie septintą ir bėgu į valgyklą, kad parneščiau jiems duonos, cukraus ir, kas svarbiausia, Šelavinui sviesto. Grįžęs pradedu ruošti jiems pusrytį. Tai bulves skutu, tai arbatą verdu. Paskui jie išsimiegoję atsikelia, pavalgo. Tiesa, dar prieš tai atnešu iš už puskilometrio vandens 20 litrų kanistrą. Na, jie eina pas draugus, o aš tvarkau mašinas. Paskui einu į valgyklą, vėl parnešu duonos, katiliuką sriubos, tai lentgalių laužui. Tai benzino. Na, o vakarop jie išvažiuoja į miestą, ir apie pirmą nakties aš turiu būti ten su mašina. Nesvarbu, kad benzino nėra ar mašina sugriuvus. Iki sutemos tvarkau mašiną, paskui ieškau benzino (vogti einu), paskui važiuoju. Jei pakliūsiu - tai man atsakyti už tai, kad važiavau. Paskui, kai jie grįžta, užkuriu laužą, kaitinu arbatą. Paskui jie eina miegoti, o aš viską sutvarkau ir, jei daugiau nieko neliepia, einu miegoti... O kaip dažnai Šelavinas ir vėl buvo pradėjęs mane mušti. Tai kodėl aš jo tapkes nepadėjau į mašiną, kai jis nusiavė, tai dar kas. Tą paskutinę dieną net kojomis spardyti pradėjo, o paskui liepė su akumuliatoriumi į kalvą ir atgal bėgti. O akumuliatorius vos ne kaip kombaino. Ir bėgau... O vos parbėgau, jau sako - va, važiuoja autobusas ir štai 15 rublių, nupirk vyno. Ir, neduok Dieve, neparneši ar pakliūsi kam nors. Ir aš išvažiavau... negrįžau". Sugrįžo Algis Piščikas cinkuotame karste į Lietuvą.
Kiti nesiskundė tarnyba, tik rašė, jog viską papasakos sugrįžę. Deja, šito jau nebeišgirsime...

Rūta BALYNIENĖ
Angelė BUŠKEVIČIENĖ

© 2002 "XXI amžius"

 

Vaidutis Birulynas, 1982 metais nužudytas Kaliningrado srityje, Korneve

Arvydas Varnauskas, žuvęs 1981 m. gruodžio 3 dieną. Kaunietis nuo vaikystės sportavo, atsisakius priimti priesaiką, buvo terorizuojamas. Jokia byla niekam nebuvo keliama. Taip sovietinė valdžia naikino nepaklusniuosius.

Artimieji prie A.Piščiko karsto. 1986 metai. Kazachija

Algis Piščikas

Nuotraukos iš Vytauto Didžiojo karo muziejaus fondų

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija