Atnaujintas 2002 m. vasario 20 d.
Nr. 14
(1021)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Valstybė ir bažnyčia
Susitikimai
Kultūra
Likimai
Istorijos vingiai
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Režisierius, aktorius, tribūnas

Gytis Padegimas šiomis dienomis peržengė savo 50-ojo gimtadienio slenkstį.
Prieš trisdešimt metų Kauno dramos teatre jis debiutavo savo pirmuoju režisuotu spektakliu "Karlsonas ir vėl pokštauja". G.Padegimas pastatė aštuoniasdešimt spektaklių įvairių teatrų scenose: ir Lietuvoje, ir užsienyje. 1988-1993 metais buvo Šiaulių dramos teatro vyriausiasis režisierius, 1993-1999 metais vadovavo Kauno akademiniam dramos teatrui.
Teatras - pats trapiausias menas. Jis fiksuojamas tik to laikotarpio žiūrovų atmintyje. Vėliau ima trupėti skeveldrėlėmis, o dar vėliau - ir visai išsibarsto.
Norisi prisiminti ir kitiems priminti prieš dešimtmetį G.Padegimo režisuotą Šiaulių dramos teatre "Mefibosetą" - Oskaro Milašiaus pjesę - misteriją iš paskutinio Vaclovo Šiugždinio vertimų rankraščio. Tai Biblijos istorija - karaliaus Dovydo nuodėminga meilė Urijo žmonai Betsabėjai, būsimai Saliamono motinai, ir žuvusio bičiulio Jonatano luošo sūnaus Mefiboseto - lyg sąžinės - jėga. Biblijos vizija sėkmingai įkūnyta Dovydo - Prano Piauloko, Mefiboseto - Edmundo Leonavičiaus, visos aktorių grupės, kompozitoriaus, choreografo, o svarbiausia režisieriaus, kuriam nuo jaunystės patiko O.Milašius ir svajojo statyti jo misterijas.
"Mefiboseto" stilius rimtas, harmonija, senosios kultūros ritualai, meilė, dvasingumo erdvės buvo didelė dovana Lietuvos žiūrovui. Mefibosetą" norėjosi ir reikėjo žiūrėti ne kartą. Apmaudu, kad nauji Šiaulių teatro vadovai šį spektaklį numarino tik įsikišus tulžingiems kritikams.
G.Padegimo režisuoti N.Gogolio "Pamišėlio užrašai", T.Vailderio "Mūsų miestelis" ir "Ilga Kalėdų vakarienė" - "nesenstantys", dažnai žiūrovų lankomi spektakliai. Jo spektakliams būdingos efektingos mizanscenos, išraiškingos detalės, emocingumas, ekspresija. Dar nuo jaunystės maksimalistinės svajonės nenutolo nuo jo kūrybos, skirtos tiesos sakymui ir žmogaus pakėlimui. Žiūrovą taurina kilnūs išgyvenimai teatre, patirti stebint veiksmą scenoje. Šiauliuose G.Padegimas ėmėsi kurti tautinį teatrą - tautinės kultūros dalį.
Jis sugebėjo sukurti lietuviško teatro regėjimą - įstabų festivalį 1988-ųjų gruodžio mėnesį. Dvylika dienų rytais Mažajame teatre "Ryto mintyse" Lietuvos žymiausi teatrologai, filosofai, kritikai, kunigai skaitė paskaitas, diskutavo su dalyviais. Vakarais Dramos teatras kvietė į konkursinius spektaklius, pastatytus pagal lietuvių dramaturgų pjeses. O vėlų vakarą vėl Mažajame teatre "Nakties poezijoje" vyko žymiausių Lietuvos poetų ir aktorių bei muzikų poetinės kompozicijos.
Festivalio tikslas buvo skatinti Lietuvos teatrus statyti geriausius lietuvių klasikos bei šių dienų dramaturgų veikalus. Šiuo festivaliu G.Padegimas ryžosi atverti teatrą tautos kultūrai, tikėjosi tautiniu teatru pažadinti prigesusią lietuvišką dvasią. Bet, būdamas ištikimas autoriams ir pasikliovęs prasta lietuviška dramaturgija, nesulaukė savo vilčių išsipildymo. Už savo pasisakymą, kad menininkas dabartiniame kultūros chaose gali išlikti tik remdamasis į fundamentalias krikščioniškąsias vertybes ir Atgimimo idėjų - tautiškumo, religingumo, herojiškumo, kančios ir aukos - ugningą deklaravimą, pradėtas ignoruoti, net pašiepti.
Kai kas negali atleisti, kad G.Padegimas geranoriškai, nevilkindamas, labai poetiškai ir iškilmingai Mažąjį teatrą perdavė - grąžino jėzuitams. Okupacijos metais Jėzuitų bažnytėlė buvo atimta ir paversta sporto sale. 1980-aisiais rekonstruota į Mažąjį teatrą. Nuo 1990 metų pradėjo veikti Šv. Pranciškaus Ksavero bažnyčia. Dažnai Kauno jėzuitų bažnyčioje per Sumą pamatysi aukštą, iškilią G.Padegimo figūrą.
2001-ieji režisieriumi buvo patys kūrybingiausi metai: pastatyti septyni spektakliai. Šiais metais Klaipėdos universitete jis dėsto režisūrą. Vytauto Didžiojo universitete taip pat ugdė savo kursą. Sugebėjimas kuo daugiau aprėpti meno bei žinių ir juos perduoti kitiems - vienas pagrindinių režisieriaus bruožų. Sukauptomis enciklopedinėmis žiniomis, apvaldyta gausia informacija, taisyklinga artistine iškalba G.Padegimas pavergia savo klausytojus.
Vasarą Pažaislio festivaliui Šv. Jurgio bažnyčioje bus rodomas spektaklis, kurį su grupe kauniečių aktorių kuria G.Padegimas - režisierius, aktorius, tribūnas.

Apolonija NISTELIENĖ

© 2002 "XXI amžius"

 

Gytis Padegimas

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija