Atnaujintas 2003 m. rugsėjo 19 d.
Nr.72
(1176)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Petras KATINAS

Garsus prancūzų filosofas Andrė Gliuksmanas dar gegužės pabaigoje priminė Europos Parlamento nariams, jog Rusijos skelbiamas „karas prieš terorizmą“ Čečėnijoje tapo politine teise teroristiniam karui. Rusija vykdo tokį karą, kasdien prievartauja ir žudo čečėnus, kurie bėga iš savo tėvynės, sklaidosi po visą pasaulį, nesitikėdami likti gyvi Čečėnijoje.

O populiaraus Italijos laikraščio „La Repubblica“ žurnalistas Adriano Sofri paskelbė straipsnį, savotišką kreipimąsi į Europos valstybes: „Europa privalo neužmiršti apie čečėnų tragediją“. Jis priminė, jog kalbant apie tarptautinę bendruomenę privalu atsiminti, kad Čečėnija ir Kaukazas yra Europoje, ir faktiškai yra jos lopšys. „Jeigu Europa nuspręstų atrasti savo sielą, tai ją rastų būtent ten“, - rašo A.Sofri. Jo žodžiais tariant, Europa, įvertindama Rusijos vykdomą čečėnų tautos genocidą, įvykdytų lemtingą savo ateities moralinį ir teisinį apsivalymą, o tiesus ir atviras Rusijos veiksmų įvertinimas taptų taikos ir humanizmo pagrindu. Italų žurnalistas primena, jog tie, kas mano, jog Čečėnija yra Kremliaus vidaus reikalas, turi pagaliau suvokti, kaip pavojinga, kai masinės žmonių skerdynės vyksta valstybės suvereniteto vardan, tai šimtą kartą žiauriau nei prievartos, kankinančios Izraelį ir Palestiną, eskalavimas. Jeigu Europa pripažįsta Rusijos teisę išlaikyti Čečėniją savo federalinių sienų ribose, tai, kad ir kaip būtų paradoksalu, sudaro situaciją, keliančią dar didesnį pasipiktinimą: jeigu čečėnai yra Rusijos piliečiai, vadinasi, Rusijos vyriausybė naikina ir kankina savo pačios piliečius ir net, atrodo, svajoja visiškai juos išnaikinti.


Imperijos griuvėsiuose, 66

Azijietiški žaidimai

Petras KATINAS

Savo vizito į buvusią sovietinę Užkaukazę metu Lietuvos prezidentas R.Paksas, be Gruzijos ir Armėnijos, planavo aplankyti ir Azerbaidžaną. Tačiau kol kas vizitas atidėtas, nes buvęs SSKP CK politbiuro narys, dabar prezidentas Heidaras Alijevas gydosi Amerikoje, prižiūrimas geriausių amerikiečių profesorių. Galimas dalykas, kad ir šį kartą amerikiečiai medikai ištrauks azerbaidžaniečių „nacijos tėvą“ iš mirties nagų. Reikia skubėti, nes artėja Azerbaidžano prezidento rinkimai. Nesvarbu, kaip pasibaigs šie rinkimai, bet niekas neabejoja, kad jie ilgam taps įsimintinu įvykiu ne tik Azerbaidžano gyventojams.