Atnaujintas 2004 m. sausio 2 d.
Nr.1
(1204)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Renginiai arkivyskupui Mečislovui Reiniui atminti

Dr. Aldona VASILIAUSKIENĖ

Arkivyskupo Mečislovo Reinio gyvenime svarbus Vilnius: čia jis mokėsi Kunigų seminarijoje, čia jis pradėjo pirmuosius darbo žingsnius grįžęs iš Vakarų universitetų, iš Vilniaus jis buvo išvežtas į Vladimiro kalėjimą. Tad neatsitiktinai Lietuvių katalikų mokslo akademijos patalpose (buvusiame arkivyskupo bute Vilniuje, Pilies gatvėje) Vilniaus arkivyskupija ir LKMA lapkričio 8 dieną – arkivyskupo M. Reinio 50-ųjų mirties metinių dieną – suorganizavo mokslinę konferenciją. Konferenciją sveikinimo žodžiu pradėjo kardinolas Audrys Juozas Bačkis. LKMA pirmininkas vysk. Jonas Boruta, SJ, pranešime kalbėjo apie arkiv. M. Reinio atliktus darbus Vilniuje, jų svarbą ir prasmingumą. Arkivyskupo nuopelnus pedagogikoje atskleidė dr. Vanda Aramavičiūtė. Dr. Giedrė Butkienė kalbėjo apie arkiv. M. Reinį kaip pedagoginės psichologijos pradininką Lietuvoje. Apie arkiv. M.Reinio studijų metus kalbėjo Algimantas Katilius, pateikdamas gausių archyvinių duomenų. Pranešimą „Kun. M. Reinys – Lietuvos užsienio reikalų ministras: tarp idealizmo ir realizmo“ skaitė dr. Algimantas Kasperavičius, vysk. M. Reinio veiklą Vilkaviškio vyskupijoje analizavo kan. dr. Kęstutis Žemaitis. Dr. Sigito Jegelevičiaus pranešimo tema „Dialogai ir konfliktai: arkivyskupas M. Reinys Vilniuje (1939–1944)“, dr. Arūno Streikaus – „Arkivyskupas M. Reinys sovietiniame teisme“.Vysk. Juozas Tunaitis kalbėjo apie arkiv. M. Reinio beatifikacijos bylą. Po konferencijos Arkikatedroje aukotos šv. Mišios.

Lapkričio 13 dieną Šv. Teresės bažnyčioje šv. Mišios buvo aukotos už laisvės kovotojus. Po jų Sielovados centre vyko arkiv. M. Reiniui skirta konferencija „Dievo Tarno arkivyskupo Mečislovo Reinio kelias į Altoriaus garbę“. Renginį malda pradėjo vysk. J. Tunaitis. Apie arkivyskupo kelią į Altoriaus garbę kalbėjo Daugailių parapijos klebonas garbės kan. Petras Baltuška, Vilniaus pedagoginio universiteto rektorius akademikas Algirdas Gaižutis, Vilniaus universiteto RSTC vyr. mokslo darbuotoja dr. Aldona Vasiliauskienė, Utenos rajono savivaldybės administracijos direktorius, Arkivyskupo Mečislovo Reinio atminimo įamžinimo ir pagerbimo komisijos pirmininkas Vidmantas Valinčius. Meninę programą atliko solistė Audronė Driskiuvienė (Utena).

Arkiv. M.Reinio vardas glaudžiai sietinas ir su laikinąja Lietuvos sostine. Iš 33 jo darbo metų Lietuvoje net aštuoniolika atiduota Kauno universitetui (1922–1940), mat, 1926 metais tapęs vyskupu, jis iš Vilkaviškio važinėjo skaityti paskaitų į Lietuvos (nuo 1930 m. – Vytauto Didžiojo) universitetą Kaune.

Kaune jis buvo plačiai žinomas pedagogas, visuomenės veikėjas, garsėjo ir labdaringa veikla. Čia jo visuomeninė veikla pasiekė aukščiausią lygmenį – peraugo į politinę plotmę – kun. M. Reinys buvo paskirtas užsienio reikalų ministru. Nors šias pareigas jis ėjo vos septynis mėnesius (1925 09 25–1926 04 20), tačiau spėjo atlikti svarbių darbų. Tad visai suprantama, kad Kaune, buvusiuose Prezidentūros rūmuose, į koncertų – pokalbių ciklą „Kultūra – moralinis diplomatijos argumentas“ buvo įtraukti renginiai ir apie arkiv. M.Reinį.

Gruodžio 7 dieną vyko popietė, pavadinta „Pro memoria arkivyskupui Mečislovui Reiniui – diplomatui, dvasios aristokratui“. Apie arkiv. M.Reinio – valstybininko, tolerantiškos, didžios sielos dvasingą asmenybę, jo kelią į Altoriaus garbę kalbėjo VDU Katalikų teologijos fakulteto dekanas dr. doc. mons. Vytautas Vaičiūnas, VPU rektorius akademikas A.Gaižutis, VU RSTC vyr. mokslo darbuotoja dr. A.Vasiliauskienė. Utenos rajono savivaldybės administracijos direktorius Vidmantas Valinčius kalbėjo apie Utenoje įkurtą Arkivyskupo M.Reinio atminimo įamžinimo ir pagerbimo komisiją bei Arkivyskupo M.Reinio fondą. Minėtos komisijos pirmininkas V. Valinčius supažindino kauniečius su jau nuveiktais ir artimiausiu metu numatytais atlikti darbais, kokiems tikslams įkurtas fondas ir kur bus panaudotos sukauptos lėšos.

Kalbėtojai kvietė kiekvieną vakaro dalyvį pagal galimybes papildyti fondą – įmesti auką į specialią dėžę. Džiugu, kad kvietimas buvo nuoširdžiai išgirstas.

Arkiv. M. Reiniui skirtą popietę gražiai įprasmino aktoriaus Egidijaus Stanciko perskaityta M. Reinio parašyta lietuvio psichologinė charakteristika, keletas M. Reinio minčių bei Vinco Mykolaičio-Putino poetinės kūrybos posmai, o taip pat ir Kauno styginių kvartetas (K. Beinarytė, L. Blažytė, D. Terminaitė ir S. Bartulis), atlikęs keletą klasikinių kūrinių.

Gruodžio 14 – 15 dienomis arkiv. M. Reinys minėtas Utenoje. Sekmadienį po šv. Mišių, skirtų arkiv. M. Reiniui atminti, Kraštotyros muziejuje buvo pristatytas leidinys „Arkivyskupo Mečislovo Reinio gyvenimo ir veiklos datos“. Renginį vedė Utenos Kristaus Žengimo į dangų bažnyčios diakonas Andrius Šukys. Kalbėjo Utenos dekanas kun. Saulius Kalvaitis, Utenos rajono savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vyr. specialistė Zita Mackevičienė, Daugailių pagrindinės mokyklos mokytoja Rita Jurkevičienė, buvęs Utenos rajono meras Edmundas Pupinis, Utenos savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Antanas Panavas, Utenos kraštotyros muziejaus direktorė Lilija Jovarienė, dr. A.Vasiliauskienė.

Dr. A.Vasiliauskienė apie arkiv. M. Reinį kalbėjo Utenos Dauniškio bei Adolfo Šapokos gimnazistams bei pedagogams, Utenos „Indros“ spaustuvės, išleidusios minėtą leidinį, skirtą arkiv. M. Reiniui, darbuotojams.

Vasario 5 dieną minėsime 120-ąsias arkiv. M. Reinio gimimo metines. Tad renginiai, skirti arkivyskupo 50-osioms mirties metinėms, perauga į kitus jo garbei skirtus renginius.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija