Atnaujintas 2004 m. kovo 19 d.
Nr.22
(1225)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Pasaulio vizija
per dvasios grožio prizmę

Meninės programos atlikėjai
su Alytaus dekanu kun. Arūnu
Užupiu (kairėje), Miroslavo
klebonu kun. Antanu
Matusevičiumi
(antroje eilėje, dešinėje)

ALYTUS. Šv.Angelų Sargų parapijos bažnyčioje po šv. Mišių vyko viešosios įstaigos „Dienos namai“ organizuota dvasinė konferencija. Šventojo Rašto studijoms vadovavo Miroslavo Švč.Trejybės parapijos klebonas kun. Antanas Matusevičius.

„...Dievo pasaulis dar nesukurtas...“ - citavo svečias poetą Jurgį Baltrušaitį. Tęsti Jo kūrybą Viešpats pašaukė žmones. Žmones, tvirtus savo dvasia, tikėjimu, nepasiduodančius pagundoms. Žvelgdami į žmonijos pradininkų - Adomo ir Ievos istoriją, jau pastebime šėtono (blogio simbolio) veikimą: Ieva uždraustą vaisių valgė pirmiausia ausimis, akimis, galiausiai užsigeidė ir paragauti. Tragiškai baigėsi pirmųjų tėvų neklusnumas, pasidavimas gundymui - jie buvo priversti palikti rojų.

Į Lietuvos, pasaulio įvykius svečias kviečia pažvelgti per dvasinės kovos prizmę. Puikybė, pavydas, kerštas, turtų, garbės troškulys, noras būti „geresniam“ už kitus, sudrumsčia vidinį žmogaus pasaulį. Anot prelegento, šiandien Lietuvoje daug purvo dėl to, kad daugelio širdyse nėra Dievo. Tikėjimas paviršutiniškas, tik įsivaizduojamas. Tokio žmogaus Dievo žodis neapsaugo nuo nuodėmės. Todėl nuodėmė jį atskiria nuo Dievo. Ar švarios dvasios politikas gundytų rinkėjus alumi, rėkiančiomis reklamomis apkaišytu automobiliu? Ar turtingos sielos rinkėjas žavėtųsi pigiais blizgučiais? Pasaulis šiandien tarsi purvo prisigėrusi kempinė, kurią ilgai reikės plauti tyru vandeniu. O tas vanduo - tai Šventasis Raštas, malda, meditacija, drąsa prisipažinti, kad esi neteisus.Gavėnia - pats palankiausias metas susikaupimui, savo minčių bei elgesio perkainojimui. Svečias kvietė nuskaidrinti mintis ir savo aplinkoje skleisti ramybę, teisingumą, pasitikėjimą.

Dvasinį komfortą susirinkusiesiems sukurti padėjo muzikos mokyklos direktorės pavaduotojos Ritos Leitanienės parengta programa. Mokytojos metodininkės Jūratė Nastulevičienė ir Lina Bakšienė kartu su mokiniais dalyvavo programoje, palydėdamos atliekamus kūrinius subtiliu akompanavimu. Konferencijos susitelkimą bei rimtį švelniai nuspalvino jaunųjų menininkų atliekami kompozitorių F.Šopeno, S.Prokofjevo, A.Dvoržako, A.Samonovo, S.Iljino, J.S.Bacho kūriniai. Savo kūrybos eilėmis susirinkusius tikinčiuosius prakalbino džiugindama ir skaidrindama širdis Alytaus literatų klubo „Tėkmė“ narė poetė Olga Riabinina. Palyginusi menininkų atliekamus kūrinius su originaliomis maldomis, „Dienos namų“ direktorė Kristina Bondareva padėkojo jauniesiems atlikėjams, palinkėjusi toliau ištvermingai žengti šiuo keliu ir naujais kūriniais nuolat kelti bei stiprinti maldos namų lankytojų dvasią. Alytaus dekanas Arūnas Užupis, dėkodamas klebonui kun. A.Matusevičiui, pažymėjo jo nuoširdžias pastangas skleisti bei aiškinti Dievo žodį, įdomiai įkultūrinant jį mūsų gyvenime, pritaikant mūsų laikotarpiui.

Marija PETRAUSKIENĖ

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija