Atnaujintas 2004 rugpjūčio 6 d.
Nr.58
(1261)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Apsivalymo imitacija

Petras KATINAS

Vis dar neblėstant korupcijos lauželiui, tiksliau pasakius, dideliam laužui ir trims įtariamiems Seimo nariams – V.Andriukaičiui, V.Kvietkauskui ir A.Vidžiūnui atsisakius savo įgaliojimų, politinės aistros nenurimo. Iš visų pusių pasigirdo balsai, kad tiktai politinių partijų finansavimas iš valstybės iždo galėtų priversti Seimo narius ir kitus politikus nustoti kaulyti pinigų iš privačių verslininkų, o vėliau atsilyginti už juos. Juk jau seniai žinoma, kad veltui niekas pinigų nedalija, o skolas grąžinti privalu. Deja, problema – ne partijų finansavime iš visų mokesčių mokėtojų kišenės. Problema – įsisenėjęs aukščiausiųjų pareigūnų, mūsų pačių išrinktų, moralinių stabdžių nebuvimas, valstybės reikalų nesupratimas ir išsikerojęs nepaprastas gobšumas. Tai, kad partijų vadai, gavę pinigų iš valstybės iždo, taps tokiais pat civilizuotais ir padoriais, kaip yra daugelyje Vakarų valstybių, bent jau kol kas mažai vilčių. Pakanka prisiminti visiškai neseną atvejį, kai buvęs premjeras Gediminas Vagnorius, sumanęs vos ne iki dangaus padidinti algas teisėjams, iki užkimimo aiškino, jog, tai padarius, teisėjai tapsią vos ne angelais ir jiems praeis noras imti kyšius. Deja, toks noras ne tik nepraėjo, bet kyšių vokeliai su pinigais gerokai pastorėjo, kaip padidėjo ir algos.

Po šio skandalo buvo diskredituotas visas Seimas, pademonstravęs, kad ne tik išgarsintas „Rubicon group“ valdybos pirmininkas A.Janukonis davė pakišas „vargstantiems“ parlamentarams ir taip sugriovė visą politinę sistemą, o Seimo narius pavertė savo klapčiukais. Konkrečiai, esą davęs pinigus už jam palankaus Šilumos ūkio įstatymo priėmimą. Tačiau argi tik vienas A.Janukonis „prastūminėjo“ jam naudingus Seimo sprendimus? Daugelis ne tik Seimo narių, bet ir „stabiliausios“ Vyriausybės vadovų labai raukėsi, kai Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas A.Salamakinas nedviprasmiškai užsiminė, jog reikėtų atidžiau pasižiūrėti, ar ir kiti Seimo priimti įstatymai nebuvo priimti spaudžiant atskiroms interesų grupėms. Pirmiausia toms, kurios susijusios su Rusijos „Gazprom“. Tokia perspektyva daugelio valdžios vyrų tikrai nedžiugina. Tačiau jie gali būti ramūs. Be abejo, bus pasistengta, kad tokie „mohikanai“ kaip A.Salamakinas ar Antikorupcinės komisijos pirmininkė N.Steiblienė, jeigu patys neišsikels savo kandidatūrų, būtų nustumti į paskutiniąsias partinių sąrašų eilutes. Tuo labiau kad tas pats etikos ir moralės sergėtojas jau seniai pakliuvo į oligarcho, besirengiančio tapti Lietuvos premjeru, nemalonę. O su jo nuomone skaitosi net visagaliu pasijutęs STT vadas V.Junokas. Antai neseniai pajūrin atvykę Seimo laikinosios komisijos, tiriančios nuosavybės teisių atkūrimo ir žemės grąžinimo tvarkos priežiūrą, nariai Artur Plokšto ir Vasilij Fiodorov bandė domėtis reikalais ar vaidino Karklės gyventojų užtarėjus, gavę skundus dėl jų teisėtos nuosavybės grąžinimo Pajūrio regioniniame parke eigos. Keisčiausia, kad valstybės „saugomose“ pajūrio teritorijose, kur draudžiamos bet kokios statybos, kaip grybai dygsta prašmatnūs namai, o karkliškiai, nors faktiškai ir atgavę nuosavybės teisę į savo žemę, negali ja naudotis. Jie negali, užtat gali Vakarų Lietuvos pramonės ir finansų korporacijos pirmininkas, V.Uspaskich Darbo partijos šulas, būsimasis ministras Antanas Bosas, užgrobęs apie 200 hektarų milijonus kainuojančių pajūrio regioninio parko žemių, esančių botanikos draustinyje. Mat A.Bosas nusprendė ten įkurti elnyną ir aptvėrė teritoriją aukšta tvora. Ir nieko neįleidžia į tą teritoriją, nors joje yra Karklės gyventojams priklausanti grąžinta žemė. Seimo laikinosios komisijos nariai tiktai mikčiojo ir skėsčiojo rankomis, aiškiai leisdami suprasti, kad jie nieko padėti negali, ir patarė teisėtiems A.Boso užgrobtos žemės savininkams kreiptis į teismą. Aišku, V.Uspaskich pavaduotojo pretenzijas į svetimą žemę paskubėjo patvirtinti ir Pajūrio regioninio parko vyriausiasis ekologas E.Paplauskis. Jo žodžiais tariant, A.Boso elniai, ganydamiesi draustinio pievose, jokios žalos gamtai nedaro, o štai žemių savininkų karvėms ganytis tose pačiose pievose nėra jokio reikalo, nes, pasirodo, ten auganti žolė naminiams gyvuliams netinka...

Na, o saliamoniškas patarimas Karklės žemių savininkams kreiptis į teismą ir ten ieškoti teisybės skamba tarsi iš pasakėlių mažiesiems knygelės. Visi puikiai žino, kad paprastam žmogeliui beviltiška bylinėtis su įtakingais piniguočiais ir ypač glaudžiai susijusiais su Rusijos kapitalu. Štai tik du paskutiniųjų dienų pavyzdžiai, kaip mūsų teismai sprendžia netgi didžiulį rezonansą sukėlusias bylas. Turto prievartavimu įtartas buvęs policijos pareigūnas Valerijus Šulcas, suimtas sausio mėnesį už savo buvusių kolegų policijos pareigūnų reketavimą (gąsdino, kad paskelbs apie juos kompromituojančias žinias, ir paėmė už tylėjimą keliasdešimt tūkstančių litų), Apeliacinio teismo sprendimu buvo paleistas. Kaip teigia buvę V.Šulco kolegos policijos pareigūnai, turto prievartautojui Apeliacinis teismas suteikė „žaliąją gatvę“ išvykti iš Lietuvos. Bet ar galėjo būti kitaip? Juk V.Šulcas yra dirbęs Policijos departamento Organizuoto nusikalstamumo tyrimo tarnybos vadovo pavaduotoju, vėliau darbavosi Generalinėje prokuratūroje. Tad negi sodinsi savą žmogų į Lukiškes? Arba liūdnai pagarsėjusio nušalintojo R.Pakso bičiulio, buvusio VSD Alytaus padalinio vadovo A.Sereikos (Sereičiko) atvejis. Mat jis R.Pakso pavedimu, be VSD vadovybės sutikimo, atgabeno šiam į Prezidentūrą alkoholio bendrovės „Alita“ privatizavimo bylą. Tuomet VSD, atlikęs tyrimą, nustatė, kad A.Sereika, perduodamas bylą R.Paksui, grubiai pažeidė Lietuvos įstatymus, galiojančias taisykles bei instrukcijas, reglamentuojančias darbą su slapta informacija. Už tai buvo atleistas iš darbo VSD, tačiau bematant R.Paksas paskyrė jį „analitiku“ Prezidentūroje. Dabar Generalinė prokuratūra nutraukė ikiteisminį tyrimą, motyvuodama tuo, kad A.Sereika (Sereičikas) įvykdė tiktai drausminį nusižengimą. Žodžiu, mažumėlę paišdykavo. O buvęs VSD pareigūnas jau išreiškė ketinimą balotiruotis į Seimą. Kuo gi jis blogesnis už kitus? Pavyzdžiui, už geriausią paksininkę ir rusų mafijos bičiulę R.Smailytę ar vyriausiąja Lietuvos ragana save vadinančią V.Lobačiuvienę. Tiktai nežinia, ar ragana balotiruosis vienmandatėje apygardoje, ar Liberalų ir centro sąjungos sąraše. Mat šios sąjungos lyderis sostinės meras A.Zuokas įvardijo vyriausiąją Lietuvos raganą kaip „psichologę, sociologę ir įdomią asmenybę“. O tokios nesimėto. Taigi jau šį rudenį Seime susilauksime ne tik visokių darbiečių, paksininkų ar veselkininkų, bet ir raganų. O gal V.Lobačiuvienei neduoda ramybės buvusios R.Pakso stebukladarės gruzinės Lolišvili laurai?

Nors kandidatų į Seimą pavardės oficialiai bus paskelbtos tiktai po mėnesio, bet jau dabar pretendentų – per akis. Šį kartą kažkodėl į „tautos gelbėtojus“ ypač taiko medikai. Netgi pats Gydytojų sąjungos prezidentas L.Labanauskas. Mažai kas abejoja, kad gydytojai yra V.Uspaskich partijos statytiniai, nors jie patys teigia, kad būsimajame Seime sudarys savąją „nepriklausomą“ Gydytojų frakciją. Įdomu, kas būtų, jeigu, be gydytojų, Seime atsirastų dar ir, pavyzdžiui, santechnikų, gėlių augintojų ar suvirintojų frakcijos? Kai dėl suvirintojų, tai tokia frakcija išties gali atsirasti. Juk ne juokas, kai vienas suvirintojas rengiasi tapti vienvaldžiu Lietuvos valdovu. Savaime aišku, kad šie naujieji gelbėtojai jau kalba apie savo socialiai orientuotą programą. Netgi daug geresnę nei skelbia socialdemokratai. Na, o kas išėjo iš tos valdančiosios partijos „socialiai orientuotos“ programos, aiškiai matyti iš paskelbtų duomenų, kaip partijos vado išmintingai vadovaujama Vyriausybė skirsto pinigus savivaldybėms. Liūto dalį gauna tos savivaldybės, kurioms vadovauja socialdemokratai. Likusioms tenka tiktai trupiniai. Tačiau ir tų savivaldybių vadai pernelyg nesiskundžia. Sau ir savo artimiesiems pamaloninti pinigų suranda. Antai Kauno meras liberalcentristas A.Garbaravičius su žmona ir grupe kitų savivaldybės valdininkų nusprendė pasisvečiuoti Jungtinėse Amerijos Vastijose. Pasinaudojo proga, kai į Klyvlendą vyko jaunųjų sportininkų delegacija. Valdininkai staiga tapo treneriais. Tačiau dėl tokios valdininkų savivalės, išlaidavimo, įvairiausių pramogų už visų mokesčių mokėtojų pinigus nereikia nei stebėtis, nei tuo piktintis. Juk visi jau seniai puikiai žino, kad valdininkai ir visas išpampęs biudžetinis aparatas siautėja tikrąja to žodžio prasme, nes iki šiol taip ir nepriimtas Valstybės tarnybos etikos kodeksas ir ne kartą siūlyta valstybės tarnautojo priesaika. Tokių dalykų bijoma kaip ugnies. Nes, šiaip ar taip, už priesaikos sulaužymą galima būtų pareikalauti ir atsakomybės. O dabar netgi grubiai pažeidęs įstatymus valstybės tarnautojas išeina sausas. Blogiausiu atveju – nuskambės jo pavardė žiniasklaidoje. Tačiau tai ir viskas, nes, pagal galiojančius teisės aktus, nuo pažeidimo pradžios praėjus vieneriems metams (!), valstybės tarnautojams sueina senaties terminas ir jokios nuobaudos negali būti skiriamos.

Kol valdantieji socialdemokratai ir socialliberalai stumdosi pečiais ir alkūnėmis dėl vietų bendrame partijų sąraše ir kaunasi dėl vienmandačių apygardų, kai kas trina rankas iš džiaugsmo. Pirmiausia, žinoma, rusų oligarchas. Ir kaip netrins, jeigu visos visuomenės apklausų institucijos nuolat skelbia oligarcho Darbo partijos fantastiškus reitingus. Jeigu tikėtume Rinkos analizės ir tyrimų grupės RAIT atlikta apklausa, liepos mėnesį net 35,2 proc. rinkėjų balsuotų už šią prorusišką grupuotę. Už socialdemokratus – vos 9,3 proc. Taigi socialdemokratų ir socialliberalų stumdymasis prie lovio primena nenušautos meškos kailio dalybas. Kol partija, tiksliau, jos viršūnės suka galvas, ką daryti su vienu iš partijos vadų, į kyšininkų skandalą įsipainiojusiu V.Andriukaičiu, oligarchas užsiima konkrečiais darbais: mėto iš lėktuvų apkvailintam elektoratui pigius ledus, rengia koncertus, kuriuose pats plėšia rusiškas „častuškas“, nustumdamas į šoną netgi LNK „šoumeną“ M.Mikutavičių. Nerimsta ir kvapą atgavę paksininkai, sugalvoję iš esmės pakeisti Lietuvos Konstituciją bei kitus įstatymus. Jie planuoja surengti ne vieną, o net šešis referendumus. Tokiu atveju Lietuvos žmonės nieko daugiau nedarys, o tik stumdysis prie balsadėžių.

Na, o dėl didžiai nusipelniusio bičiulio V.Andriukaičio, tai jau aišku, kad jis, netekęs Europos komiteto pirmininko ir Seimo vicepirmininko kėdės, gali netekti ir partinio bilieto. Taigi žadėjęs nešti jau ne parlamento, o paprasto žmogaus ir paprasto socialdemokrato nepelnytą kančios kryžių bičiulis Vytenis bus priverstas likti tik „žmogumi iš gatvės“. Manoma, kad jo turėtus postus užims kolegė parlamentarė B.Vėsaitė. Nesvarbu, kad ji išbus juose tik tris mėnesius, tačiau šiai ambicingai damai bus savotiška kompensacija už nepatekimą į Europarlamentą. Beje, V.Andriukaitis, kasdien aiškindamas tautai apie savo krištolinį tyrumą, tvirtina, kad prieš jį surengtas „bjaurus politinis sąmokslas“. O pagrindinis sąmokslo organizatorius ir įkvėpėjas, pasirodo, yra tas pats Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas! Po tokio eksparlamentaro pareiškimo pasigirdo „audringi ir ilgai trunkantys“ plojimai iš paksininkų stovyklos. Juk ne kas kitas, o R.Paksas pirmasis paskelbė A.Paulauską sąmokslo prieš jį organizatoriumi. Šitokioje situacijoje į gana pikantišką padėtį pateko partijos vadas ir Premjeras, nors ir nenoromis suteikęs audienciją skęstančiam bendrapartiečiui Vyteniui. Atrodo, kad V.Andriukaitis indulgencijos negavo. Duota aiškiai suprasti – skęsk vienas, broleli, nes partija ir savų bėdų turi per akis. Žiūrėk, tas įgavęs pagreitį STT vadas V.Junokas dar ką nors iškapstys! Juk jau kasasi po sveikatos apsaugos ministro J.Oleko pamatais. Daromos nedviprasmiškos užuominos net apie Premjero aplinkos žmones. Ir kas žino, kuo tai gali baigtis. Mat pats A.Brazauskas viešai prisipažino, kad nebežino, kas gi dabar valdo Lietuvą. O jam turėtų būti aišku, kad valstybę valdo pinigai. Ir tą jis puikiai žino, tik nesako. Visa bėda – tų pinigų kilmė. Dar pusė bėdos, jeigu tie pinigai būtų iš Lietuvos. Bet kasdien vis labiau aiškėja, kad jie rusiški.

Šį mėnesį sukanka penkiolika metų nuo legendinio Baltijos kelio. Kokiais gi laimėjimais sutinkame šį jubiliejų? Nekokiais. Visuomenė ne tik susiskaldžiusi, bet ir visiškai pasimetusi. O tai jau darosi panašu į pasaką be galo, kurios pabaiga gali būti tragiška visai valstybei. Tą rodo jau prasidėjęs negailestingas stumdymasis alkūnėmis prieš Seimo rinkimus. Neatsitiktinai, švenčiant Klaipėdoje Jūros šventę, uostamiesčio Teatro aikštėje vykusio koncerto metu kas antra daina buvo rusiška. Daugelis nustėrę klausė, kas gi čia atsitiko, gal Žirinovskis atsiėmė Memelį, kaip buvo žadėjęs. Kol kas dar neatsiėmė. Užtat plėšdami iki užkimimo „Vypjem do dna“, Lietuvos popso „žvaigždės“ jau iš anksto rengėsi V.Uspaskich atėjimui. Na, o garbės komandoru tituluotas premjeras Klaipėdoje davė startą Kuršių marių jubiliejinei regatai ir su didele nostalgija, kaip įpratęs, prisiminė gerus sovietinius laikus. O ir Palangoje per visą kurortinį sezoną beveik kiekvienoje kavinėje „estradininkai“ traukia rusiškas dainas. Matyt, išties Žirinovskis jau turi pagrindo manyti „atsiėmęs“ visą Lietuvos pajūrį. Tad ir belieka užtraukti „Široka strana moja rodnaja“.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija