Atnaujintas 2004 rugsėjo 3 d.
Nr.66
(1269)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Visi olimpiečiai sutikti kaip čempionai

Petras KATINAS

Dukart olimpinis čempionas,
disko metikas Virgilijus Alekna
(kairėje) buvo apdovanotas
Prezidento taure

Katedros aikštėje sutikti
olimpiečiai Mykolo Ambrazo
(ELTA) nuotraukos

Ypatingą dovaną iš Prezidento
gavo antradienį savo 30-ąjį
gimtadienį šventęs
A. Zadneprovskis -
jo garbei į salę buvo
įvežtas didelis tortas
Mykolo Ambrazo
(ELTA) nuotrauka

Pirmadienį iš Atėnų olimpinių žaidynių sugrįžę Lietuvos olimpiečiai sostinės Katedros aikštėje buvo sutikti kaip čempionai. Pamačius daugiatūkstantinę žmonių minią, plakatus su užrašais „Jūs mūsų širdyse čempionai“ ir „Jūs mūsų auksas“ bei išgirdus sveikinimus, šypsenos atsirado ne tik medalius laimėjusių sportininkų veiduose. Geriausiai Atėnuose pasirodžiusiems olimpiečiams buvo uždėti simboliniai ąžuolų lapų vainikai.

Sportininkus pasveikinęs prezidentas Valdas Adamkus, kuris sugrįžo į Vilnių kartu su Lietuvos delegacija, sakė, jog mažos Lietuvos pasiuntiniai Atėnuose, nors ir nelaimėjo visko, ko tikėjosi, tačiau privertė drebėti ir galingiausių pasaulio valstybių komandas. „Pirmąkart matau tokį reginį, - kiek sutrikęs į minią kreipėsi V. Alekna. - Labai dėkoju visiems už palaikymą”.

Krepšininkų vardu S. Štombergas padėkojo visiems už paramą ir sakė, kad „olimpiada yra tik žaidimas, o medaliai arba yra, arba jų nėra”.

Sutiktuvių organizatoriai visai Lietuvos delegacijai skyrė simbolinį medalį, kuris iškilo aukštai virš scenos, o puikią nuotaiką garantavo olimpinės Marijono Mikutavičiaus ir „B’Avarijos” dainos. Kaip ir dera, sportininkų pagerbimas baigėsi klasikine grupės „Queen” daina „Mes esame čempionai“ („We Are the Champions”).

Prezidentas V.Adamkus antradienį Prezidentūroje priėmė Atėnų olimpinėse žaidynėse dalyvavusius sportininkus, o geriausiai pasirodžiusiems įteikė valstybinius apdovanojimus, padėkas ir dovanas. „Kaip jus įvertino tauta, vakar jūs patys matėte”, - sakė V. Adamkus, pasidžiaugęs, kad Lietuvos sportininkai deramai reprezentavo Lietuvą. Po sveikinimo kalbos dukart olimpinis čempionas, disko metikas Virgilijus Alekna, jau turintis jam deramus valstybinius apdovanojimus, buvo apdovanotas Prezidento taure, o olimpiniai vicečempionai - septynkovininkė Austra Skujytė ir penkiakovininkas Andrejus Zadneprovskis - ordino „Už nuopelnus Lietuvai” Komandoro kryžiumi.

Jų treneriai, 4-8 vietas užėmę krepšininkai, dviratininkai Simona Krupeckaitė ir treko rinktinė, sunkiaatletis Ramūnas Vyšniauskas, boksininkas Jaroslavas Jakšto, plaukikas Vytautas Janušaitis, baidarininkai Alvydas Duonėla ir Egidijus Balčiūnas, jų treneriai bei delegacijos vadovai buvo apdovanoti Prezidento padėkomis ir dovanomis, o visi likusieji olimpiečiai - knygomis. Į pagerbimą Prezidentūroje neatvyko krepšininkai Arvydas Macijauskas, Darius Songaila, Saulius Štombergas, dalis dviratininkų bei dauguma nesėkmingiausiai žaidynėse rungtyniavusių sportininkų.

Ypatingą dovaną iš Prezidento gavo antradienį savo 30-ąjį gimtadienį šventęs A. Zadneprovskis - jo garbei į salę buvo įvežtas didelis tortas. „Nuostabu, niekada nepamiršiu tokio gimtadienio”, - sužavėtas kalbėjo olimpinis vicečempionas.

Ketvirtojoje Olimpiadoje Atėnuose (po Barselonos, Atlantos ir Sidnėjaus) Lietuvos krepšinio rinktinė kovėsi dėl garbingos trečiosios vietos – bronzos medalių.

Šį kartą mūsų krepšininkai, kuriems po pirmojo varžybų etapo buvo pranašaujamos aukščiausios vietos, o Lietuvos krepšinio komanda net buvo pavadinta naująja pasaulio „svajonių komanda“, turėjo rungtyniauti su argentiniečių įveikta JAV rinktine, nuolat laimėdavusia aukso medalius, ir pralaimėjo. Krepšinio specialistai teigia, kad būtent šios rungtynės dėl trečiosios vietos ir buvo tarsi tikrasis finalas. Jose lietuviai įmetė net 21 tritaškį. Tik dėl prasčiau atkovotų kamuolių juos amerikiečiai įveikė. Daugelis sirgalių aiškiai nusivylė ketvirtąja vieta olimpiniame krepšinio turnyre, tačiau pamirštama, kad tarp dvylikos stipriausių pasaulio komandų užimti garbingą ketvirtąją vietą yra svarbus pasiekimas. Tuo labiau kad galinga Ispanijos komanda, kuriai, kaip lietuviams, irgi buvo pranašaujamas olimpinis aukso medalis, atsidūrė dar žemiau. Argentinos pergalė taip pat neturėtų nieko stebinti. Tą parodė ypač finalinės rungtynės su Lietuvos komandos „skriaudike“ – Italijos komanda, kuri finale atrodė blankiai. Jei italai su lietuviais taip būtų žaidę… Tie, kurie praėjusio šeštadienio vakarą, Lietuvai pralaimėjus JAV komandai, nusivylę dainavo „anei dūdos, anei skripkos, anei pyragėlio“, aiškiai buvo neteisūs. Lietuvos krepšininkai, laimėję visas penkerias pogrupio rungtynes, dar įveikę kinus ir pralaimėję tik pusfinalį ir mažąjį finalą, pelnę daugiausia taškų (vidutiniškai po 93,9 per vienerias rungtynes), buvę taikliausi (kartu su ispanais įmetę daugiau kaip 56 proc. metimų), dar kartą įrodė esantys vieni stipriausiųjų pasaulyje. O V.Aleknos aukso bei A.Skujytės ir A.Zadneprovskio sidabro medaliai irgi pakankamai atspindi mūsų sportininkų realias galimybes. Reikėtų pažymėti, kad Rusijos krepšinio komanda netgi nesugebėjo patekti į olimpinį turnyrą. Be to, pagal už įvairius medalius skiriamų iškovotų taškų skaičių mes aplenkėme ne tik mūsų Baltijos kaimynes Latviją ir Estiją, bet ir kur kas „sportiškesnes“ ir turtingesnes valstybes kaip Suomiją, Meksiką, Serbiją ir Juodkalniją, netgi Portugaliją, Indiją bei kitas. Tad pesimistinėms nuotaikoms nėra jokio pagrindo.

Mūsų sportininkai nepateko į dopingo ar panašų skandalą, be kurių neapsieinama nė vienose olimpinėse žaidynėse.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija