Atnaujintas 2004 spalio 20 d.
Nr.78
(1281)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Grybų mitas ir tikrovė

Rūta Averkienė

Gražuoliai baravykai –
Varėnos miškų puošmena

Pagyvenusių žmonių žodžiais tariant, Dzūkijoje nuo seno egzistuoja tik du metų laikai: vasara – grybavimo sezonas ir jos laukimas.

Laikai keičiasi, tačiau ši tendencija berods bus išlikusi. Ir dabar, jeigu nepatingėsi atsikelti dar prieš saulės tekėjimą, vos brėkštant, įsliūkinti nedrumsdamas miško ramybės į lengvu rūkeliu apsigaubusį pušyną ir ten iki gero pusdienio pasilankstyti ties kiekvienu kauburėliu samanų – grybų laimikis garantuotas... Tokia savotiška grybavimo filosofija, kurią išmanyti ir suprasti gali tik pats uoliausias grybautojas.


Šviesos spindėjimas

Renginio dalyviai. Dešinėje –
prel. Antanas Maskeliūnas

Pagarba visada lydi tai, kas dora, gražu, žmonės veržiasi ten, iš kur sklinda šviesa.

Ne veltui didysis Suvalkijos švietėjas kun. Antanas Tatarė Sintautuose išarė gilią kultūros vagą šviesdamas ir ieškodamas gėrio. Jis rašė: „Tik du dalykai niekada nežūva – dorybės ir mokslas“.

Klebono kun. A.Tatarės rūpesčiu XIX a. viduryje Sintautuose buvo pastatyta mokykla, dar ir šiandien rymanti prie kelio miestelio centre. „Tai seniausias mokyklos pastatas visoje Zanavykijoje“, - pasakojo A.Černevičius, buvęs mokyklos vedėjas ir gyvenęs šiame pastate. Ši mokykla buvo šviesos židinys XIX a. antroje pusėje ir XX a. pradžioje.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija