Atnaujintas 2005 sausio 19 d.
Nr.5
(1306)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Ką byloja paminklas Lietuvos laisvės armijai

Beveik prieš porą metų Plateliuose (Plungės r.) buvo atidengtas paminklas Lietuvos laisvės armijai (LLA). Prieš 60 metų rytiniame Platelių ežero krante, Plokštinės miške, stovyklavo LLA kariai „vanagai“. Žmonės juos vadino Lietuvos kariuomene. Ne vienas lietuvis tebeturi sovietinės mokyklos iškreiptą požiūrį į Lietuvos istorinius įvykius. Tad vis dar aktualu prisiminti karo ir pokario laikų įvykius.


„Jaunieji sakalai“

Po Antrojo pasaulinio karo įvairiausiais būdais buvo kovojama prieš sovietinius okupantus už Lietuvos laisvę ir nepriklausomybę. Daug jaunų vyrų žuvo, buvo ištremta į Sibirą, įkalinta kalėjimuose ir lageriuose, kuriuose žmonės mirė badu, sušalo, buvo nukankinti tardytojų, konclagerių prižiūrėtojų. Tačiau jaunimo siekis iškovoti laisvę buvo nepalaužiamas.


Dėl Antrojo pasaulinio karo pabaigos minėjimo Maskvoje

Pareiškimas

Rusijos Federacijos prezidentas V.Putinas gegužės 9 dieną Maskvoje rengia stalininės SSRS pergalės prieš hitlerinę Vokietiją šešiasdešimtmečio minėjimą. Į iškilmes pakviesti 54 valstybių vadovai. Tarp jų – ir Lietuvos, Latvijos bei Estijos prezidentai. Kvietimai Baltijos valstybių vadovams buvo palydėti caro įsakymų stiliaus komentarais: atvykite geruoju, jei ne – bus blogai. Taip suverenas grasina vasalams. Atrodytų, lyg Baltijos valstybės jau penkiolika metų nebūtų laisvos ir nepriklausomos, lyg jos nebūtų NATO ir ES narės!?


Dėl ypatingosios nacionalinio dokumentų fondo dalies saugojimo ir naudojimo

Pareiškimas

Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjunga:

- matydama didelės visuomenės dalies nerimą dėl to, kad į pačias aukščiausias Lietuvos valstybės valdymo institucijas vis dar prasiskverbia asmenys, praeityje bendradarbiavę arba savo elgesiu ir veikla pelnę okupacinės valdžios represinių struktūrų pasitikėjimą, ir įžvelgdama tame realų pavojų Lietuvos valstybingumui, įtraukiant šalį į Rusijos geopolitinių interesų sferą;

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija