Atnaujintas 2005 kovo 10 d.
Nr.20
(1321)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Kasmetinė arkivyskupo ataskaita

Kazimieras DOBKEVIČIUS

Jau tapo tradicija kasmet visuomenei pateikti Kauno arkivyskupijos metinę veiklos ataskaitą už praėjusį laikotarpį, šį kartą - už 2004 metus.

Kauno arkivyskupijoje su žiniasklaidos - televizijos, radijo, laikraščių - atstovais susitiko arkivyskupas Sigitas Tamkevičius, SJ, bei arkivyskupijos atstovas spaudai Darius Chmieliauskas. Ganytojas ataskaitos pradžioje paminėjo, kad praėjusiais metais arkivyskupijai priklausė apie 521200 tikinčiųjų, iš jų bažnyčią kas sekmadienį lankė tik dešimtadalis.

Arkivyskupijoje yra 90 parapijų ir vienuolika rektoratų bei koplyčių, kuriose dirba 110 diecezinių kunigų ir arti 30 įvairių vienuolijų dvasininkų. Įdomi statistika: pakrikštyta 4810 (2003 m. - 4548) kūdikių ir suaugusiųjų, Pirmąją Komuniją priėmė 5572 (6125) vaikai, Sutvirtinimo sakramentą - 3301 (3498) tikintysis, Santuokos sakramentą - 3844 (3620) asmenys, palaidota 5820 (5969) mirusiųjų, aplankytos 16055 (17760) šeimos.

Kauno kunigų seminarijoje 2004-2005-aisiais mokslo metus pradėjo 61 klierikas iš Kauno arkivyskupijos ir Šiaulių vyskupijos. Seminaristai paskaitų klauso VDU Katalikų teologijos fakultete drauge su pasauliečiais. Šiluvoje, Jono Pauliaus II namuose įsikūrusiame parengiamajame kurse, savo pašaukimą tyrė septyni kandidatai. Nuo ateinančių metų prie jų prisijungs ir Vilkaviškio vyskupijos klierikai. Pernai Kauno kunigų seminarijos metų išlaidos siekė 887836 litus. Vieno seminaristo išlaikymas per mėnesį kainavo apie 1600 litų. Klierikai stipendijų negauna, bet per mokslo metus yra visiškai išlaikomi. Pagal Šventojo Sosto ir Lietuvos Respublikos susitarimą, valstybė taip pat remia Lietuvos seminarijas, nes jas baigusieji dirba ne tik bažnyčiose, įsitraukia ir į socialinę-karitatyvinę veiklą bei prisideda prie visuomenės ugdymo. Kauno kunigų seminarija pernai iš valstybės gavo 353 tūkst. litų paramą.

Arkivyskupas S.Tamkevičius papasakojo apie itin aktyvią karitatyvinę veiklą arkivyskupijoje. Pernai šioje veikloje dalyvavo apie 500 karitiečių bei savanorių. Suteikta pagalba 22861 žmogui už 469779 litų. Kaune, nepasiturinčiųjų valgykloje (Partizanų g. 5), kasdien buvo maitinama apie 500-600 žmonių. Valgykla Kauno m. savivaldybės lėšomis suremontuota, „Caritas“ rūpesčiu iš Olandijos gauta visa nauja virtuvės įranga. Kaune dar veikia keturi maitinimo punktai. Kauno „Caritas“ vaistinėlė Žaliakalnyje vaistais pagelbėjo 7180 žmonių. Nemokama medicininė pagalba suteikta 904 žmonėms už 23595 litus. Šančių, Palemono, Rumšiškių ir Deltuvos parapijose veikia senelių namai. Šešiuose Vaikų dienos centruose (Senamiesčio, Šančių, Palemono, Petrašiūnų, Prisikėlimo ir Ruklos parapijose), taip pat savaitgaliais (Katedros, Šv.Antano, Karmelitų, Pal. J.Matulaičio, Palemono, Vilijampolės ir Šančių parapijose) pagalbos susilaukė 711 vaikų už 221951 litus.

Aktyviai dirba Kauno arkivyskupijos Katechetikos centras, kuris vadovauja tikybos mokymui, kelia tikybos mokytojų kvalifikaciją, rūpinasi jų įdarbinimu, koordinuoja parapinę katechezę. 2004 - 2005 mokslo metais tikybos pamokas Kauno arkivyskupijoje lankė 46176 mokiniai iš visų 96624 mokinių (praėjusiais metais - 48122 iš 97163). Mažiausias tikybos pamokų lankymo procentas yra Kėdainių dekanate. Pasak arkivyskupo, kai kurie vidurinių mokyklų direktoriai yra pareiškę, kad jeigu būtų jų valia, tai religijos dėstymo jų mokyklose nebūtų seniai. Daugiausia mokinių tikybos pamokas lankė Raseinių ir Jurbarko dekanatuose. Tikybą dėsto 277 tikybos mokytojai, iš kurių 254 pasauliečiai, 7 kunigai ir 16 vienuolių. Mokytojai kelia savo kvalifikaciją: 156 mokytojai atestuoti mokytojo kvalifikacinei kategorijai. Aktyviai dirba arkivyskupijos Jaunimo centras, Religijos studijų kolegija, Bažnytinio meno komisija, Bažnyčios tribunolas. Šių metų svarbiausiais rūpesčiais ganytojas įvardijo: pasirengimą arkivyskupijos sinodui, sielovados centrų kūrimą Kauno miesto parapijose ir dekanatų centruose, aktyvių parapijos bendruomenių kūrimą. Rūpesčių kelia Kauno Arkikatedros Bazilikos, Šiluvos Bazilikos ir koplyčios remontai. Buvo pateikta labai daug buhalterinės statistikos apie parapijų pajamas, išlaidas, arkivyskupijos pajamas ir išlaidas.

Kas labai smalsauja, internete gali rasti visus duomenis, susijusius su arkivyskupijos veikla.

Arkivyskupija daugiau nei šešiasdešimčiai savo darbuotojų pernai sumokėjo beveik pusę milijono litų, vidutinis vieno darbuotojo atlyginimas - apie pusseptinto šimto litų.

Arkivyskupui S.Tamkevičiui „XXI amžius“ pateikė klausimą apie A.Dirsytės ir E. Spirgevičiūtės beatifikacijos proceso lėtą eigą ir apie kilusį susirūpinimą Europoje bei Lietuvoje universitetine sielovada. Ganytojas pripažino, kad yra užvestos šių kankinių beatifikacijos bylos, renkama medžiaga, tačiau procesas galėtų paspartėti, jeigu būtų daugiau aktyvių talkininkų, kokių turi, pavyzdžiui, Lenkijos kunigai. Tenka pripažinti, kad beatifikacijos bylos tęsiasi ilgus metus. Tokia tradicija. Dėl universitetinės sielovados, iš tiesų susirūpinta laiku ir Europoje, ir Lietuvoje. Imtasi žygių dialogui plėsti tarp aukštųjų mokyklų studentų,taip pat ir tarp dėstytojų, tačiau šis darbas tik pradėtas ir laukia didelio pasiaukojimo, teigė arkivyskupas.

Buvo pateiktas klausimas, ar tarp kunigų buvo KGB rezervininkų. Bažnyčios hierarchas paaiškino, kad į KGB rezervą buvo įtraukiami tik atsargos karininko laipsnį turintys asmenys. Tuo tarpu kunigai galėjo turėti, geriausiu atveju, seržanto laipsnį (tie, kurie tarnavo kariuomenėje). „Tie, kurie buvo priversti kartais susitikti su saugumu, Lietuvai nepadarė nieko bloga. Žinoma, nekalbu apie visus. Rezervininkai man nekelia abejonės - tai buvo šimtu procentų patikimi saugumui“, - sakė ganytojas. Jo nuomone, žmonės, pelnę ypatingą KGB pasitikėjimą, negali užimti atsakingų valstybės postų. Pasak arkivyskupo S.Tamkevičiaus, iš tikinčiųjų jis dar nėra girdėjęs nė vieno teigiamo atsiliepimo apie KGB rezervą. Ganytojas prisipažino, jog ir pats ne kartą buvo verbuojamas sovietų saugumo, bet spaudimą atlaikė. Arkivyskupo nuomone, kai kurie kunigai tik pasirašydavo, kad sutinka bendradarbiauti, bet realiai jokių KGB užduočių nevykdė. Ganytojo veiklą, jo nuomone, turi nutraukti kunigai, kurie yra ką nors išdavę ar kitaip kenkę.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija