Atnaujintas 2005 gruodžio 30 d.
Nr.99
(1400)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Kauno arkivyskupijoje

Kauno dekanate

Prasmingos rekolekcijos

Kaunas. Gruodžio 16 -18 dienomis Kristaus Prisikėlimo parapijoje vyko Advento rekolekcijos.

Gruodžio 16 dieną, 9 val., jos vyko parapijoje esančių mokyklų, gimnazijų moksleiviams. Tradiciškai į jas susirinko „Saulės“ gimnazijos moksleiviai. Šias rekolekcijas vedė kun. Virgilijus Dudonis, kuris kvietė moksleivius pamąstyti apie tikrąją Kalėdų prasmę, apie dovaną, kurią yra gavę per Dievo malonę iš tėvų – gyvenimą.

Ar jie bent kartą susimąstė apie tai? Kunigui kalbant apie Jėzaus atneštą šviesą, tarsi liudijimas apie tai pro bažnyčios langus įsiveržė nuostabi saulės šviesa, kuri užtvindė visą bažnyčią, susirinkusius mokinius, mokytojus.

11 val. klebonas dekanas kun. Vytautas Grigaravičius rekolekcijas vedė Žaliakalnio pagrindinės mokyklos mokiniams. Vaikai įdėmiai klausė nuoširdžių žodžių apie Kalėdų džiaugsmą, Kūdikėlį Jėzų, kurio laukiame.

14 val. kun. Vytautas Gedvainis vedė rekolekcijas parapijos mokyklose, gimnazijose dirbantiems mokytojams. Į jas atėjo tik „Saulės“ gimnazijos pedagogai, vos keletas buvo iš kitų trijų mokyklų. Gaila, kad mokytojai negirdėjo nuoširdžių žodžių, skirtų jiems. „Mokytojai ir kunigai yra atsakingi už žmogaus, kaip asmenybės, formavimą, - kalbėjo kunigas. – Jūs, mokytojai, atsakote už vaiką, kurį jums patikėjo tėvai. Jūs turite pripildyti jo galvą ne tik mokslo žiniomis, bet turite pasirūpinti, kaip ir kunigai, jo sielos reikalais. Ar tokia didelė nepagarba žmogui, gyvybei ne todėl, kad mokyklose tik stengiamasi prikimšti vaiko galvą formulių ir taisyklių?

Atstatyti harmoniją galite tik jūs, mokytojai. Tik jūs galite įdėti į kiekvieno vaiko širdį gyvenimo šviesą. O kaip ta padaryti? Tik meldžiantis už savo mokinius“.

Tą patį vakarą kun. V. Gedvainis pradėjo rekolekcijas parapijos tikintiesiems. Kunigas apaštalavo JAV, o po Naujųjų metų vyks į Kanadą, todėl rekolekcijas pradėjo palyginimu. JAV visai kitas tikinčiųjų požiūris į rekolekcijas. Ten jos vyksta tris dienas. Tikintysis iš anksto užsirašo, kurią dieną dalyvaus. Kiekvieną dieną giedamas Rožinis, einami Kryžiaus keliai, vyksta adoracija ir tik dienos pabaigoje rekolekcijų dieną vainikuoja šv. Mišios.

Kiekvienas kunigo pamokslas buvo kaip trumpa gyvenimo miniatiūra, kiekvienas nuoširdus žodis liejosi tarsi iš širdies į širdį. Džiugino, kvietė atsinaujinti, iš naujo pažvelgti į save, įvertinti savo tikėjimą, vertybes, atsigręžti į Kristų, priimti Jį į savo širdį ir, kaip Jis mokė, nuolankai paklusti Dievo valiai.

Per tris dienas buvo užduota ir atsakyta į klausimus: Kas yra rekolekcijos? Gal manome, kad velnias sušvelnėjo, pasidarė geresnis? Kaip dažnai stabtelime prie Švč. Sakramento? Ar pažvelgiame į Dievą ir ar leidžiame Jam pažvelgti į mus? Ar pakanka žmogui vien materialiųjų vertybių, gero, sotaus gyvenimo? Kokią reikšmę gyvenime turi malda? Kas gali atnešti ramybę į asmeninį žmogaus gyvenimą, šeimą, bendruomenę? Koks būtų gyvenimas, jei būtume netikintys? Kokia tavo širdis, žmogau? Kodėl minios sekė Jėzų? Ar įsileidžiame Jėzų į savo širdį, namus? Kada paskutinį kartą prašėme Dievo, kad Jis sustiprintų, papildytų mūsų tikėjimą? Vyre, kada paskutinį kartą žmonai atnešei gėlę, tarei: „Aš tave myliu?“ Ar dažnai suklumpame prie Dievo Motinos ir paprašome jos malonių? Kas yra pragaras?

Rekolekcijos baigėsi atgailos pamaldomis, kurioms vadovavo klebonas dekanas kun. V.Grigaravičius ir vakarinėmis šv. Mišiomis, kurias aukojo kun. V. Gedvainis.

Baigdamas rekolekcijas, rekolekcijų vadovas pakvietė tikinčiuosius melstis už kleboną, kuris Dievo malone, per tokį trumpą laiką atstatė nuostabiai gražią šventovę.

Klebonas kartu su pastoracinės tarybos atstovais padėkojo kun. V. Gedvainiui už nuoširdžius žodžius, dvasingumo akimirkas, padovanotas parapijos žmonėms, ir ne tik jiems, nes bažnyčia visą laiką buvo pilnutėlė. Džiugino širdį tai, kad daug jaunimo būriavosi prie klausyklų, daug jų priėmė šv. Komuniją.

Parapijos tikintieji nuoširdžiai dėkoja klebonui dekanui kun. V.Grigaravičiui, kuris tarsi burtininko lazdele nematomai dirigavo ir vadovavo, kad viskas eitų sklandžiai.

Birutė VASYLIENĖ

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija