Atnaujintas 2008 gegužės 7 d.
Nr.34
(1627)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Pasaulis laikosi ant dorųjų

Dr. Gražina Kačerauskienė

Šimtametė Bronė Gaigalienė

Kaune, Perkūno alėjoje, ąžuolų apsuptyje auga šimtametė liepa. Nuo vėjo ir lietaus sugrubusios šakos stiebiasi į saulę ir žvaigždes. Prie jos daug kas ateina prisiglausti, pasikalbėti ir pasisemti gyvenimo tvirtybės. Ši liepa – tai šimtametė Bronė Gaigalienė.

Likimas man lėmė pažinti ją 40 metų. Ji – mano bičiulės Adrianos motina. Tai tapo dingstimi aplankyti jubiliatę, pakalbinti ją ir apie tai parašyti. Duris atvėriau su dideliu jauduliu, tačiau be reikalo. Atsirėmusi į pagalvę, ji sėdėjo ant sofos ir maloniai šypsojosi. Kambaryje buvo daug gėlių, kurias jubiliejaus proga jai atnešė giminės, kaimynai, bičiuliai. Kauno valdžios atstovai trapius šimtametės pečius apjuosė tautine juosta. Kalbėjomės ilgai, su trumpais atokvėpiais. Neišgirdau aimanų, jokių apkalbų, gal tik vieną kitą ašarą pamačiau.


Viltis išlikti, išgyventi, sugrįžti, kurti

Edmundas Simanaitis

Stasys Gudaitis

Iš vienuolikos prieš 62 metus okupacinio MVD tribunolo nuteistų Tauro apygardos Vytenio būrio laisvės kovotojų trys balandį švęstų savo gimtadienį: skyriaus vadas puskarininkis Šalmas, (jis buvo sušaudytas ir pakastas Tuskulėnuose 1947 m. kovo 26 dieną); eilinis Balandis, (jis 1947 metais mirė iš bado Magadano aukso kasyklų lageryje), tik eilinis Stasys Gudaitis-Husaras švęs savo 80-metį Vilniuje. Ta proga verta kai ką prisiminti ir sutikus jubiliatui pacituoti kai kurias jo mintis.


 
Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija