Atnaujintas 2008 m. spalio 24 d.
Nr. 81
(1674)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Telšių vyskupijoje

Šilalės dekanate 

Rožinio maldos, atlaidai, susitikimai

Susitikime su Telšių vyskupu
netrūko jaunimo

Vyskupas Jonas Boruta, SJ, šventina
bažnyčios stende esantį plakatą
su anoniminių alkoholikų grupių
adresais, kuriais gali pasinaudoti
kiekvienas alkoholio liūne
atsidūręs žmogus

Šilalė. Prasidėjus spaliui – Rožinio kalbėjimo mėnesiui – aktyviai ir nuoširdžiai į Rožinio kalbėjimą įsijungė parapijos tikintieji.

Šilalės Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčia spalio 5-ąją, sekmadienį, šventė šios bažnyčios titulinius Šv. Pranciškaus Asyžiečio atlaidus. Kaip ir kasmet, į juos susirinko minios tikinčiųjų. Džiugu, kad tarp suaugusiųjų matėsi ir nemažai jaunimo, netgi šeimų su atžalomis ant rankų... Kadangi ateinančiais metais Šilalės Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčia švęs savo šimtmetį, šios bažnyčios dekano klebono kun. S. Toleikio iniciatyva įtemptai ruošiamasi jubiliejui. Tikintieji, atvykę į atlaidus, turėjo garbės įeiti pro ką tik padarytus naujus puošnius metalinius šventoriaus vartus. Akį džiugino baigiami dažyti šventoriaus tvoros stulpai, renovuojami lauko suolai – tai parapijiečių ir geradarių parama, už kurią kun. S. Toleikis dėkojo per atlaidus. Šventoriuje, prie centrinio įėjimo į bažnyčią, vietoj seno, sutrūkinėjusio medinio kryžiaus pastatytas naujas, dar gražesnis ir didingesnis. Šio kryžiaus iniciatorius – ilgametis Šilalės bažnyčios zakristijonas Jonas Masidunskis, medieną kryžiui dovanojo Kaltinėnų girininkijos girininkas Vaclovas Dabulskis. Kryžių ketinama šventinti  lapkričio pradžioje.

Šv. Pranciškaus Asyžiečio atlaidus šventiškai papuoštoje Šilalės bažnyčioje vedė svečias iš Kauno kan. dr. Petras Smilgys, Votyvos šv. Mišias aukojo kun. S. Toleikis, o homiliją, susietą su tos dienos Evangelija ir šv. Pranciškaus Asyžiečio gyvenimu, jo nuveiktais darbais, pasakė kan. dr. P. Smilgys, kuris po to aukojo Sumos šv. Mišias ir paskyrė dar vieną homiliją.

Atlaidai baigėsi iškilminga procesija aplink bažnyčią.

Nuaidėjus atlaidų šurmuliui, spalio 8-osios popietę į Šilalės bažnyčią atvyko Telšių vyskupas Jonas Boruta, SJ, lydimas generalvikaro prelato Juozo Šiurio, kunigo bažn. teisės lic. Domo Gatauto, diakono Viktoro Dirvonskio. Čia, Šilalės šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčioje, įvyko vyskupo J. Borutos, SJ, susitikimas su Šilalės parapijos jaunimu, besirengiančiu ateinančiais metais priimti Pirmąją Komuniją ir Sutvirtinimo Sakramentą. Dalyvavo ir jaunuolių tėvai bei globėjai.

Tačiau bene pagrindinis vyskupo ir jo palydos apsilankymo tikslas buvo susitikimas su anoniminių alkoholikų grupės nariais. Savarankiškai susibūrusių anoniminių alkoholikų grupių nariai siekia atsikratyti priklausomybės nuo alkoholio. Tokių gupių Telšių vyskupijos teritorijoje yra net septyniolika. Kiekviena grupė stengiasi įtraukti visus tuos, kurie patys nebepajėgia išbristi iš alkoholizmo liūno. Vyskupo J. Borutos, SJ, iniciatyva pradėti organizuoti blaivybės ir anoniminių alkoholikų grupių narių liudijimų kongresėliai. Pradėjus tokius kongresėlius organizuoti Telšių ir Šilalės dekanatuose, toliau jie vyks visuose Telšių vyskupijos dekanatuose. Šiame kongrese dalyvavo Telšių dekanato Žarėnų parapijos kunigas klebonas V. Pocius, Pajūrio parapijos klebonas kun. Mykolas Petrauskas, Kvėdarnos parapijos klebonas, dabar jau ir Šilalės dekanato vicedekanas kun. Julius Meškauskas su šios parapijos vikaru Sigitu Valauskiu, Upynos parapijos kunigas klebonas kun. Antanas Gutkauskas, itin aktyviai prisidedantis prie anoniminių alkoholikų grupės įkūrimo Šilalės dekanate.

Blaivybės kongresas prasidėjo vyskupo J. Borutos, SJ, aukojamomis šv. Mišiomis, kuriose dalyvavo besirengiantieji Pirmajai Komunijai ir Sutvirtinimo Sakramentui, tėvai ir anoniminių alkoholikų grupių nariai. Vyskupo J. Borutos, SJ, ir visų kunigų aukojamose šv. Mišiose buvo meldžiamasi už Šilalės parapijos ir viso Šilalės dekanato tikinčiuosius, jaunimą, blaivybę. Šiam tikslui buvo skirta ir vyskupo jaudinanti homilija, sukalbėta Švč. Mergelės Marijos Rožinio trečioji – Skausmingoji dalis, suteiktas Ganytojiškas palaiminimas.

Po šv. Mišių bažnyčioje buvo išklausytas vieno alkoholiko liudijimas, kaip jam pradėjus lankyti anoniminių alkoholikų grupę pavyko atsikratyti alkoholizmo. Šis nuoširdus liudijimas su dideliu dėmesiu buvo išklausytas ir suaugusiųjų, ir jaunimo, tą popietę buvusių Šilalės bažnyčioje.

Pasibaigus šv. Mišioms, vyskupas J. Boruta, SJ, lydimas ministrantų, adorančių ir kunigų,  visiems tikintiesiems matant bažnyčios skelbimų lentoje prisegė skelbimą su Telšių vyskupijos teritorijoje veikiančių anoniminių alkoholikų grupių adresais. Plakatėlį pašventinęs, vyskupas pakvietė tikinčiuosius, kurių šeimose esama linkusių į alkoholizmą, drąsiai kreiptis šiais adresais.

Blaivybės kongresėlis baigėsi Šilalės parapijos namuose. Čia susirinkę anoniminių alkoholikų grupių nariai su vyskupu J. Boruta, SJ, prelatu generalvikaru J. Šiuriu ir dar keliais po šv. Mišių pasilikusiais kunigais aptarė tolimesnę anoniminių alkoholikų grupių veiklą. Prie arbatos puoduko, kuklių vaišių anoniminių alkoholikų grupių nariai pasidalino savo liudijimais, kaip jiems susibūrus į minėtas grupes pavyko nugalėti priklausomybę nuo alkoholio.

Visi tą dieną dalyvavę popietėje buvo apdovanoti Telšių vyskupijos bukletais, anoniminių alkoholikų programa „Dvylika žingsnių“, kitais leidiniais, propaguojančiais blaivybę, dorą bei dvasingą gyvenimą.

Pranciškus Žukauskas

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija