Atnaujintas 2009 m. balandžio 22 d.
Nr. 31
(1723)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Abejotinas optimizmas

Petras KATINAS

Kolumbijos narkotikų mafijos čiuptuvai jau seniai apraizgė ne tik Jungtines Amerikos Valstijas, bet ir daugelį kitų pasaulio šalių. Todėl žinia, kad Kolumbijoje suimtas vienas labiausiai ieškotų narkomanijos vadeivų Diego Mantoja, buvo sutikta labai palankiai. D. Mantoja vadovavo didžiausiai Kolumbijoje narkotikų „artelei“ – „Norte Walle“ („Šiaurės slėnis“). Manoma,  kad per paskutiniuosius 15 metų šis narkotikų sindikatas vien tik į JAV „eksportavo“ mažiausiai 500 tonų kokaino, o „Šiaurės slėnio“ pajamos buvo didžiausios iš visų pasaulio nusikalstamų grupuočių. Kaip skelbia Jungtinių Tautų Organizacijos  atlikti tyrimai, šio Kolumbijos narkotikų sindikato pajamos pernai pasiekė tiesiog astronominę sumą – du trilijonus dolerių! Už narkotikų barono Diego Mantojos, Kolumbijoje tituluojamo „visų donų donu“ („donais“ mafijos sluoksniuose vadinami labiausiai pasižymėję vadeivos), JAV paskyrė 5 mln. dolerių atlygį.

Specialiųjų Kolumbijos pajėgų vadovybė, rengusi šio mafijos „dono“ suėmimo operaciją, pareiškė, kad operacija buvo labai panaši į amerikiečių trilerį su A. Švarcnegeriu. Kai policininkai įsiveržė į vieną iš daugelio D. Mantojos vilų Kolumbijos pietryčiuose, joje rado tiktai jo motiną ir porą „kiemsargių“. Patį „doną“ aptiko netoliese esančiame sode, pasislėpusį po medžių lapais. Jis mūvėjo tiktai trumpomis kelnaitėmis, matyt, apie policijos reidą iš anksto nežinojo. Beveik neabejojama, kad šis 49-erių metų narkomafijos baronas bus atiduotas JAV, kur jam iškelta daugybė bylų. Dabar Kolumbijoje ir Amerikoje diskutuojama, kodėl taip ilgai D. Mantojai pavyko išvengti teisingumo rankos, nepaisant to, kad jo suėmimo operacijų buvo surengta daugybė. Mažai kas abejoja, kad „donų donas“ glaudžiais ryšiais buvo susijęs su labai aukštas pareigas užimančiais kariuomenės ir policijos vadovais, netgi su ypač slaptųjų tarnybų pareigūnais. Paprastai kalbant, D. Mantoja turėjo pakankamai pinigų, kad nupirktų bet ką, todėl jam iš anksto buvo pranešama apie rengiamas operacija prieš jo narkotikų sindikatą. Tą patvirtina ir faktas, kad liepos mėnesį buvo areštuotas aukštas Kolumbijos gynybos ministerijos pareigūnas, kuris, kaip skelbiama, informuodavo D. Mantoją ir jo gaują apie planuojamas operacijas prieš narkotikų mafijos lizdus. Būtent suimtasis gynybos ministerijos valdininkas ir atskleidė vietą, kur slepiasi D. Mantoja.

Žinoma, bent jau kol kas anksti džiaugtis ir konstatuoti, kad „Norte Walle“ narkotikų laivelis patyrė krachą. Kolumbijoje narkotikų mafija turi labai stiprias pozicijas ir galima neabejoti, kad netrukus iškils naujas „donas“, kuris pakeis senąjį. Tuo beveik neabejoja ir Jungtinių Tautų Organizacijos komisijos, tyrusios Kolumbijos narkotikų mafijos veiklą bei jos įtaką valdžiai, nariai. Kaip pripažįstama, iš tos astronominės dviejų trilijonų dolerių sumos, kurią uždirbo narkomafijos gaujos, nemaža dalis buvo skiriama valstybės tarnautojų, ypač aukštų policijos, armijos ir saugumo pareigūnų, papirkimui. Tie papirkti valdžios pareigūnai visada pranešdavo mafijos bosams apie rengiamas policijos operacijas.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija