2009 m. gruodžio 11 d.
Nr. 88
(1780)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Lietuvos vyskupų posėdyje

Gruodžio 3 dieną Marijampolėje vyko Lietuvos Vyskupų Konferencijos plenarinis posėdis. Jame dalyvavo kardinolas Audrys Juozas Bačkis, arkivyskupas Sigitas Tamkevičius, vyskupai Eugenijus Bartulis, Jonas Boruta, Jonas Kauneckas, Juozapas Matulaitis, Rimantas Norvila, Jonas Ivanauskas, Juozas Tunaitis, Juozas Žemaitis.

Posėdyje dalyvavęs Apaštalinis Nuncijus Lietuvai arkivyskupas Luidžis Bonacis (Luigi Bonazzi) pasveikinęs dalyvius pasidalijo mintimis apie Kunigų metus, atkreipdamas dėmesį į Katalikų Bažnyčios padėtį Lietuvoje, tikinčiųjų religinį tapatumą, sąmoningumą ir aktyvumą. Ne tik tikintieji, bet ir pati Bažnyčia yra paliesta sekuliarizacijos bei tam tikros dvasinės krizės. Vietinės Bažnyčios veiklos kokybė priklauso nuo joje tarnaujančių kunigų, kurių tarnystės kokybe ganytojus ypač rūpintis skatina šių metų dedikacija. Kunigų metų proga Nuncijus yra parašęs Lietuvos kunigams laišką, kuriame akcentuojamas kunigo tapatumas, asmeninis ryšys su Kristumi, ypatingas vienybės santykis su ganytoju ir tarpusavio broliškumo ugdymas konfratrų bendruomenėje. Nuncijus priminė – turime visi kartu budėti, kad Bažnyčios balsas būtų girdimas ir į jį įsiklausoma. Baigdamas savo kalbą ir linkėdamas sėkmingo bei vaisingo darbo Apaštalinis Nuncijus pakartojo savo kvietimą kartu su vyskupais sausio mėnesį atlikti trijų dienų rekolekcijas.


Apmąstykime Dievo-Vaiko slėpinį

Kardinolas Audrys Juozas BAČKIS,

Vilniaus arkivyskupas metropolitas

Brangūs Broliai Kunigai, mieli Tikintieji,

Adventas mus išveda kelionėn, kuri padeda pasiruošti susitikimui su Įsikūnijusiu Dievu. Noriu šią kelionę pradėti drauge su jumis apmąstydamas Dievo-Vaiko slėpinį. Kviesdamas jus visus melsti Viešpatį, kad Jis saugotų žmonių vaikus nuo nelaimių ir papiktinimų. Kodėl Dievas pasirinko Įsikūnijimą moters įsčiose ir gimimą kūdikiu? Nieko nėra trapesnio ir tyresnio už mažą vaikelį, kurį galima sūpuoti, nešioti, kalbinti. Kūdikiui reikia globos ir pagalbos. Jam reikia švelnių rankų – vystančių, maitinančių, glaudžiančių. Jam reikia šeimos, pastogės ir meilės.


Tiesa – kelias į išmintį

Rugsėjo 12 dieną popiežius Benediktas XVI sakė pamokslą apie kunigystės esmę. Tarp kitų kiekvienam dvasininkui būtinų savybių jis iškėlė išminties svarbą. Popiežius sakė, jog išmintis – tai ne gudrumas, o pirmenybės teikimas tiesai, kuri daro tiesioginę įtaką žmogaus proto sprendimams.  „Pirmos pačios svarbiausios dorybės esmė yra leistis būti ugdomam tiesos, kurią mums rodo Kristus“, – tai Šventojo Tėvo žodžiai, kurie skatina ne tik dvasininkus iš naujo maldingai gilintis į dieviškojo Apreiškimo tiesas, bet ir visus tikinčiuosius ragina kasdien atsiverti Viešpaties tiesų pažinimui, kuriuos jis tikrai išlaisvina nuo bet kokio rafinuoto melo pinklių.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija