2016 m. birželio 3 d.    
Nr. 22
(2190)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai

Metinė Marijos legiono šventė

Šv. Mišias aukoja (iš kairės)
kanauninkai Jonas Ačas
ir Andriejus Sabaliauskas
bei kun. Vaidas Gadeikis

Atnaujinami pažadai. Juos priima
pirmininkė Aurelija Kaunienė

Marijos legiono nariai įprato susiburti į bendrą susitikimą bet kuriame rajone, kad geriau pažintų vieni kitus, sustiprėtų jų dvasinė vienybė, pamaldumas. Viena iš tokių susitikimo formų yra pasiaukojimas Dievo Motinai, kuris organizuojamas kas pavasarį ir ši diena vadinama Acies. Tai – lotynų kalbos žodis, reiškiantis, kad kariuomenė, o tiksliau, Marijos legiono nariai, yra pasirengę žygiui. Tai tiksliai atitinka šią ceremoniją, nes tam numatytą dieną legionieriai gausiai ir vieningai susirenka atnaujinti savo ištikimybę Legiono Karalienei Marijai, pasisemti naujų jėgų bei gauti palaiminimą dar vieneriems metams. Taigi Acies yra pagrindinė ir didžioji Legiono metinė šventė, todėl kiekvieno nario dalyvavimas joje yra svarbus reikalas. Gausus legionierių susibūrimas šioje šventėje yra kiekvieno jo nario atsinaujinimas, tarsi naujų jėgų įgavimas tolimesnei Legiono veiklai. Toks atsinaujinimas vyksta iškilmingoje ir dvasingoje aplinkoje. Kasmetinės Acies šventės vyksta didesnėse bažnyčiose, katedrose, vyskupijų centruose.

Šiemet, dalyvauti metinėje Telšių vyskupijos Acies šventėje, vykusioje Žemaičių Kalvarijos Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo Bazilikoje, atvažiavo daugybė legionierių. Net dvi delegacijos atvyko iš Šilalės Šv. Pranciškaus Asyžiečio parapijos. Dalyvavo 29 prezidiumai, atvykę su savo vadovais ir delegacijomis.

Visi legionieriai, išsirikiavę, susikaupę rimtyje, su malda lūpose įžengė pro tam tikslui atvertas Bazilikos Dievo Gailestingumo duris. Viskas prasidėjo specialia giesme, sukalbant Rožinį bei kitas legionieriams skirtas maldas. Maldingai Acies šventę vedė kan. Andriejus Sabaliauskas, laikinai pavadavęs tikrąjį legionierių dvasios vadą apašt. protonotarą Juozapą Pranciškų Gedgaudą. Prie gėlėmis papuošto atributo – veksiliumo – kiekvienas tos šventės legionierius, priėjęs ir jį pagarbiai liesdamas ranka, dar kartą pakartojo legionieriaus priesaikos žodžius: „Aš visas Tavo, mano Motina, ir visa tai, ką turiu, yra Tavo“. Legionieriai atliko išpažintį, dalyvavo šv. Mišiose, kurias aukojo kanauninkai Jonas Ačas ir Andriejus Sabaliauskas bei kun. Vaidas Gadeikis, priėmė Šv. Komuniją. Buvo sukalbėtas Dievo Gailestingumo vainikėlis.

Paskui Žemaičių Kalvarijos parapijos namuose vyko agapė. Joje vaišintasi pačių susineštais skanėstais, pabendrauta. Garbūs kunigai – Žemaičių Kalvarijos Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo Šventovės ir Bazilikos rektorius kan. J. Ačas ir kan. A. Sabaliauskas – nuoširdžiai bendravo su legionieriais.

Pranciškus ŽUKAUSKAS

Žemaičių Kalvarija, Plungės rajonas
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija