2016 m. rugpjūčio 12 d.    
Nr. 29
(2197)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai

Telšių vyskupijoje

Telšių dekanate

Žemaičių istorijos datoms skirti ženklai

Telšiai. Liepos 23-ioji 2016 metų Lietuvos kultūros sostinėje buvo ypatinga. Suorganizuotas bene ryškiausias ir masiškiausias istorinis renginys – Lietuvos karybos dienos Žemaitijos sostinėje pristatymas ir Durbės mūšio paminklo atidengimas. Mieste ant septynių kalvų pademonstruotos visos karinės pajėgos (oro, jūrų ir sausumos), pasirodė Lietuvos skautai, o vienas svarbiausių akcentų – Durbės mūšio paminklo atidengimas greta amfiteatro esančiame Durbės skvere.

Tą šeštadienį Telšių vyskupijos Katedroje iškilmingoms 12 val. šv. Mišioms vadovavo svečias iš Panevėžio, Telšių miesto ir rajono garbės pilietis, Panevėžio vyskupijos vyskupas emeritas Jonas Kauneckas, koncelebravo Telšių Vyskupo Vincento Borisevičiaus kunigų seminarijos rektorius kun. Ramūnas Norkus, šv. Mišiose dalyvavo Telšių miesto ir rajono savivaldybės vadovai, grupė Seimo narių, žymių politikų bei gausus būrys tikinčiųjų ir svečių. Pamoksle vyskupas ragino visus nuolat gyventi puoselėjant vertybes ir nepaliauti melstis už taiką pasaulyje.

Po šv. Mišių vysk. J. Kauneckas pašventino Žemaičių krikšto 600 metų jubiliejui paminėti skirtą atminimo lentą, kuri apie šį jubiliejų primins visiems, atvykstantiems į Telšių vyskupijos Katedrą, kadangi ji pritvirtinta prie didžiųjų Katedros šventoriaus vartų. Lentos atsiradimo autorius ir idėjos įgyvendintojas – architektas prof. Algirdas Žebrauskas, fundatoriai – verslininkai Stanislovas ir Elena Jurkai. Tą pačią dieną vyskupas J. Kauneckas pašventino to paties autoriaus ir tų pačių fundatorių paramos dėka Telšiuose sukurtą ir greta miesto amfiteatro pastatytą Durbės mūšiui, įvykusiam 1260 metais, paminėti skirtą paminklą. Jis primena svarbiausią XIII amžiaus Žemaitijos, Lietuvos ir Rytų Pabaltijo istorijos įvykį – 1260 m. liepos 13 d. įvykusį Durbės mūšį (idėjos autorius – prof. Algirdas Žebrauskas). Durbės mūšio paminklo dalį – goreljefą – sukūrė skulptorius iš Gargždų Algirdas Bosas. Prie kitos labai svarbios paminklo metalinės dalies dirbo kalvis iš Mažeikių Virginijus Mikuckis. Metalinį 1260 metų Europos žemėlapį ant pjedestalo sukūrė telšiškis dailininkas prof. Romualdas Inčirauskas.

Kadangi šiais metais Telšiai yra Lietuvos kultūros sostinė, visą dieną vyko įvairūs kultūriniai renginiai ir koncertai. Pirmą kartą istorijoje vyko unikalus reginys – Žemaitijos sostinės Turgaus aikštėje ir Respublikos gatvėje pristatyta Lietuvos kariuomenės ginkluotės ir technikos ekspozicija. Gyventojai ir miesto svečiai patys galėjo paliesti ir išmėginti ginklus, parodyti savo ištvermę. Nepamirštamų akimirkų suteikė Lietuvos Garbės sargybos kuopos parodomoji programa. Masčio ežero saloje, prie fontano, pasirodė Lietuvos oro, jūrų ir sausumos skautai, vyko viduramžių istorijos rekonstrukcijos klubų senovės baltų kovų brolijos „Vilkatlakai“ (Lietuva) bei „Rygos Komturija“ (Latvija) pasirodymas. Pristatyta XIII amžiaus kryžiuočių apranga ir ginkluotė bei jos panaudojimas. Veikė palapinės su interaktyviomis baltų ir kryžiuočių šarvų ir ginklų ekspozicijomis. Vakare Telšių miesto amfiteatre koncertavo mušamųjų instrumentų ansamblis „Giunter percussion“, atlikėjai Sigitas Gailius, Tomas Kulikauskas ir Robertas Vilčinskas, grupė „Thundertale“.

Kan. teol. lic. Andriejus Sabaliauskas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija