2016 m. rugsėjo 16 d.    
Nr. 34
(2202)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai

Lietuvos nacionalinė M. Mažvydo biblioteka atsinaujino už 26 milijonus eurų

Prezidentai Dalia Grybauskaitė ir Valdas
Adamkus dalyvauja Lietuvos nacionalinės
Martyno Mažvydo bibliotekos atidaryme

Rugsėjo 2-ąją po aštuonerius metus trukusios rekonstrukcijos duris atvėrė Nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka. Po rekonstrukcijos bibliotekos plotas padidėjo dvigubai.

Atidaryme dalyvavo Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė, prezidentas Valdas Adamkus.

Prezidentė globoja 2016-aisiais minimus Bibliotekų metus, kurių šūkis „Stiprios bibliotekos – stipri visuomenė“. Šiais metais siekiama sutelkti dėmesį į bibliotekas ir pabrėžti jų svarbą šalies gyvenime ir vystymesi. Pagrindinės šalies bibliotekos atidarymas po aštuonerius metus trukusios rekonstrukcijos – svarbiausias Bibliotekų metų įvykis.

„Ilgai laukėme, kol Martyno Mažvydo biblioteka vėl plačiai atvers duris, daug investavome į jos atnaujinimą. Daugeliui Lietuvos žmonių su šia biblioteka yra susijusi begalė brangių prisiminimų, nes tarp šių sienų yra prabėgusi ne viena diena. Atsigręžę suprantame, kiek daug jose būta vertės ir prasmės. Jaunajai kartai dar lemta visa tai patirti, tik jau visai nauju – šiuolaikinių technologijų lygmeniu“, – sakė Prezidentė. Anot šalies vadovės, pagrindinė bibliotekos misija išlieka nepakitusi, čia lankomasi dėl svarbiausių dalykų – naujų žinių, idėjų ir išminties.Sveikindama atsinaujinusią ir visa jėga į gyvenimą sugrįžtančią nacionalinę biblioteką, šalies vadovė palinkėjo, kad Mažvydas, kaip visi yra įpratę vadinti šią biblioteką, vėl taptų nepaprastai didelės traukos vieta, kur atėjus neskubama išeiti. Visiems lankytojams Prezidentė nuoširdžiai palinkėjo daug skaitymo, pažinimo ir bendravimo džiaugsmo.

Lietuvos nacionalinė biblioteka ir vykstant rekonstravimo darbams tęsė savo veiklą ir skaitytojus aptarnavo tiek virtualiai, tiek bibliotekos skaityklose. Po rekonstrukcijos M. Mažvydo bibliotekoje lankytojus pasitiks naujos skaityklos, renginiai, atviros darbo vietos ir kitos šiuolaikiškos, modernios kultūrinės erdvės.

Rugsėjo 3 ir 4 dienomis, dalyvauti renginiuose ar lankytis parodose buvo kviečiami vilniečiai ir miesto svečiai. Atsinaujinusios bibliotekos skaityklos laukia grįžtančių lankytojų.

Senojo bibliotekos pastato rekonstrukcija kainavo 26 mln. eurų. Iš šios sumos 744 tūkst. eurų gauta iš ES struktūrinių fondų lėšų. Tuo pačiu metu bibliotekoje galės dirbti, skaityti, mokytis apie 1000 lankytojų, o 400 darbo vietų – kompiuterizuotos. Bibliotekoje bus laikoma 6,5 mln. spaudinių, joje dirba 480 darbuotojų.

Pristatydamas pakeistą bibliotekos „kailiuką“, jos vadovas prof. dr. Renaldas Gudauskas pabrėžė, kad kolektyvas nori sukurti kitos kartos biblioteką. Generalinis direktorius vardijo, kad atnaujintos Nacionalinės M. Mažvydo bibliotekos erdvės – laisvalaikio, žiniasklaidos, lituanistikos ir kitos skaityklos. Nuo šiol bibliotekoje bus kino bei konferencijų salės, garso įrašų bei TV studijos, muzikavimo bei meno erdvės, vaikų užimtumo centras „Žaisloteka“, judaistikos tyrimų centras.

„Atnaujintose erdvėse bus sudarytos palankios sąlygos lankytojų, skaitytojų kūrybai, darbui ir laisvalaikiui. Pas mus žmonės galės dirbti visai kitomis sąlygomis, – akcentavo R. Gudauskas. – Naujos erdvės atsivers laipsniškai, bet pirmieji lankytojai jau galės naudotis socialinių, humanitarinių mokslų, vaikų ir jaunimo literatūros, retų knygų ir rankraščių skaityklomis ir pamažu pasitikti ateinančias naujoves“.

Integravus modernias technologijas ir atsižvelgus į pasaulines tendencijas, bibliotekoje naujų veiklos galimybių bus pasiūlyta ne tik tradiciniams lankytojams, bet ir jauniesiems specialistams. Darbui ir laisvalaikiui bus atvira muzikos įrašų studija, kino salė, meno, parodų ir muzikos erdvės, STEAM (angl. Science, Technology, Engineering, Art, Mathematics) metodiką taikančios dirbtuvės.

Premjero Algirdo Butkevičiaus patarėjas kultūrai Faustas Latėnas priminė, kad bibliotekos renovavimo darbai – ilgas procesas. „Kai sukasi kalba apie pinigus, visi pradeda kalbėti, kad pinigų reikia tam, tam ir tam. Tačiau buvo gauta per 700 tūkst. eurų, kad renovacija būtų baigta. Ne fasadas svarbu, o vidus“, – sakė F. Latėnas. Nacionalinę M. Mažvydo biblioteką jis pavadino Tautos namais. Priminė, kad sklinda kalbos, jog reikia kurti Tautos namus Profsąjungų rūmuose ant Tauro kalno. „Bet aš manau, kad mes esame jau sukūrę Tautos namus. Tai – Nacionalinė dailės galerija, Valdovų rūmai ir ši biblioteka, – įvardijo F. Latėnas. – Labiausiai reikia 1918 m. vasario 16 d. paskelbtai nepriklausoma ir 1990 m. kovo 11 d. atkurtai Lietuvai asmenybių šviesos, kūrėjų išminties, dvasinės brandos ir pasiaukojimo kuriant bendrą gėrį“. F. Latėnas priminė, kad svarbu, jog rekonstruoti bibliotekos laiptai. Kiek Lietuvai svarbių įvykių, mitingų – už ar prieš – įvyko ant šių laiptų! Premjero patarėjas priminė, jog Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos sekretoriatas nuo šiol įsikurs bibliotekoje. Patalpų, kurias jis nuomojo Šv. Stepono gatvėje, nuomos sutartis baigėsi, o lėšų nuomai pratęsti nebuvo surasta, tačiau buvo surasta išeitis.

Roberto Dačkaus (lrp.lt) nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija