2016 m. lapkričio 11 d.    
Nr. 42
(2210)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Žaizdos
kūne mūsų...


XXI Amžius


Žmogaus dvasia – neįveikiama

Laisvės gynėjų takais

Žygio dalyviai Rupeikių kaime,
prie kryžiaus, pastatyto
raudonarmiečių nužudytiems
Sedos gyventojams

Spalio 11 dieną Mažeikių rajono savivaldybės Kultūros ir sporto skyrius drauge su Švietimo skyriumi, Lietuvos šaulių sąjungos Mažeikių kuopa ir Lietuvos politinių kalinių sąjungos Mažeikių skyriumi surengė pažintinę ekskursiją po Mažeikių rajoną. Dalyvavo istorijos olimpiadų, konkursų laimėtojai, kraštotyros darbų autoriai ir jų mokytojai iš dvylikos rajono mokyklų. Organizatoriams talkino Užlieknės ir Tirkšlių Juozo Vitkaus-Kazimieraičio mokyklų istorijos mokytojos Birutė Ovčinikova ir Jurgita Jonušienė.

Atvykę į Krakius, ekskursijos dalyviai toliau pusantro kilometro ėjo pėsčiomis iki šaulių atstatyto partizanų bunkerio Milių kaimo miške. Čia juos pasitiko šauliai ir jaunieji šauliukai iš Mažeikių, Tirkšlių ir Viekšnių mokyklų. Moksleiviai aplankė bunkerį. Jiems buvo papasakota apie 1948 04 07 kautynėse žuvusius du partizanus. Vaikai galėjo apžiūrėti šaulių ginklus, išsamiau susipažinti su Lietuvos šaulių sąjungos sukarintos visuomeninės organizacijos veikla.

Paskui ekskursijos dalyviai patraukė į Viekšnių kapines prie Vyčio būrio partizanų, žuvusių Purvinės miško kautynėse 1949 06 06, kapo-kenotafo.

Toliau žygio maršrutas vedė į Tirkšlių seniūnijos Jonaičių mišką, prie ten pastatyto Atminimo ženklo penkiems žuvusiems partizanams.

Pakeliui dar užsukta į Bružų kaimą pas ten gyvenantį garbės šaulį Alfonsą Degutį. Čia ekskursijos dalyviai gavo užduotį surasti gretimame miškelyje užmaskuotą partizanų bunkerį. Sedos seniūnijos Kirklių kaime apžiūrėti Jaugos sodybvietėje buvusio bunkerio likučiai. Būtent iš čia partizanai išėjo į Balėnų miške vykusį partizanų būrių susitikimą ir 1951 05 09 žuvo kautynėse su čekistais.

Toliau kelias vedė link Šerkšnės upės, prie buvusio Ketūnų kaimo malūno užtvankos griuvėsių. Čia pastatytas paminklinis akmuo, kuriame įrašyta, jog čia gimė žymus Pietų Lietuvos partizanų vadas Juozas Vitkus-Kazimieraitis.

Dienai krypstant vakarop, pasiektas paskutinysis numatytas aplankyti objektas Rupeikių kaime. Tai – baltas medinis kryžius. Prie jo yra stendas, kuriame įrašyta, jog čia buvo sumesti nužudytų keturiolikos Sedos gyventojų kūnai. Juos 1941 06 25 žiauriai nukankino besitraukiantys iš Sedos raudonarmiečiai. Tylos minute, šautuvų salvėmis ir uždegtomis žvakutėmis buvo pagerbti už Tėvynės laisvę savo gyvybes paaukoję partizanai.

Nepaisant žvarboko vėjo ir nueitų bei nuvažiuotų kilometrų, žygio dalyviai grįžo pilni energijos ir įspūdžių. Jie pagilino žinias apie savo krašto istoriją, apie laisvės kovas ir skaudžias netektis.

Žygio dalyviai dėkoja jo koordinatorei Mažeikių rajono savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vyriausiajai specialistei Rūtai Končiūtei-Mačiulienei ir tikisi kitų panašių renginių.

Albertas Ruginis

Mažeikiai
Rūtos Končiūtės-Mačiulienės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija