2017 m. birželio 2 d.
Nr. 22 (2239)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai
2017 metai

Vilniaus arkivyskupijoje

Naujosios Vilnios dekanate

Herbas – gyventojus vienijantis ženklas

Su Rudaminos herbu iš bažnyčios
pajudėjo gimnazistai
Viktoro Juselio nuotrauka

Šv. Mišias aukojęs
kun. Andrejus Bogdevičius

Rudaminos klebonas
kun. Viktoras Bogdevičius

RUDAMINA. Gailestingumo sekmadienį Švč. Mergelės Marijos, Gerosios Patarėjos, bažnyčioje kun. Andrejus Bogdevičius iš Vilniaus Šv. Teresės parapijos aukojo iškilmingas šv. Mišias, skirtas gyvenvietės herbo ir vėliavos pašventinimui. Pamoksle kunigas kalbėjo ir apie Rudaminos bažnyčios titulą – Švč. Mergelės Marijos, Gerosios Patarėjos. „Ar kreipiamės su prašymais į Dievo Motiną patarimo?.. – klausė kunigas. – Dievo Motina padės pasirinkti tinkamą kelią, kad žmogus neiššvaistytų savo gyvenimo, kad matytų jo prasmę. Ar turime drąsos patarti kitam žmogui, kad jis pasirinktų Dievo kelią, kad suprastų Dievo valią jo atžvilgiu?“

Gyvenvietės herbą ir vėliavą pašventino Rudaminos parapijos klebonas kun. Viktoras Bogdevičius. Paskui Rudaminos seniūnas Juzefas Šatkevičius kartu su Vilniaus rajono savivaldybės tarybos nare Miroslava Klim pasveikino kleboną su gimtadieniu. Linkėjimus perdavė Seimo nariai Česlavas Olševskis ir Rita Tamašunienė. Dėkodamas už sveikinimus kun. V. Bogdevičius linkėjo Rudaminos gyventojams, kad herbas, kuris visus suvienijo, taptų ir ženklu, kad esame tokia taikos bendruomenė, kurioje kiekvienas pasirengęs padėti vienas kitam. Šv. Mišias užbaigė Eucharistinė procesija aplink bažnyčią, himnas „Tave, Viešpatie, šloviname“ ir palaiminimas Švenčiausiuoju Sakramentu.

Po pamaldų iš bažnyčios į Rudaminos daugiafunkcį kultūros centrą eitynių priekyje Ferdinando Ručico gimnazijos mokiniai nešė herbą ir vėliavą. Įeinančiuosius į salę pasitiko Rudaminos meno mokyklos pučiamųjų instrumentų ansamblis.

Prieš kolektyvų pasirodymus susirinkusiesiems trumpai pristatyta Rudaminos istorija. Koncertą pradėjo vietos lenkų lopšelio-darželio auklėtiniai. Po jų publiką sužavėjo liaudies šokių ansamblio „Zgoda“ („Santarvė“) jaunesnioji grupė. Paskui koncertavęs kolektyvas „Jaskółeczka“ („Kregždutė“), be kita ko, atliko ir jautrią dainą „Wilno“ iš Vilniuje gimusio lenkų dainininko Kšyštofo Cvynario (Krzysztof Cwynar) repertuaro.

Parlamentarė R. Tamašunienė linkėjo Rudaminos gyventojams, kad Žemę ir dangų jungiantis medis jų herbe būtų svarbus simbolis Rudaminos gyventojų ateities kartoms. Vilniaus rajono vicemerė Teresa Demeško džiaugėsi, kad Rudamina sparčiai vystosi. Koncertą tęsė moterų vokalinis ansamblis „Kolurija“, lietuvių folklorinis kolektyvas „Gija“, Rudaminos meno mokyklos pučiamųjų instrumentų ansamblis ir akordeonų orkestras, folkloro ansamblis „Rudomianka“ („Rudaminietė“). „Dvigubą“ šio kolektyvo pasirodymą galima būtų pavadinti viso koncerto ašimi. Skambant dainos „Jadą goście, jadą“ („Atvažiuoja svečiai, atvažiuoja“) melodijai, kolektyvas „arklių traukiamu vežimu įvažiavo“ į sceną. Atsinaujinusi kelių kartų „Rudomianka“ atliko naujų dainų ir šokių. Rudaminos gyventoja, buvusi ilgametė „Rudomiankos“ narė Marija Bielenis, perskaitė savo kūrybos eilių, o faktiškai – dainą apie Švč. Mergelę Mariją, Gerąją Patarėją, kurią, kaip sakė, matė sapne. Seniūnas J. Šatkevičius sakė esąs patenkintas, kad Rudamina jau turi savo herbą ir vėliavą ir pradėjo rašyti naują savo istorijos puslapį. Rudaminos herbo autorius – dailininkas, grafikas, knygų iliustratorius Arvydas Každailis. Herbą 2016 m. birželio 30 d. dekretu patvirtino prezidentė Dalia Grybauskaitė. Anot Rudaminos herbo atsiradimo iniciatoriaus seniūno J. Šatkevičiaus, herbas simbolizuoja kūrybingą, augančią bendruomenę. Obelis herbe simbolizuoja augimą, savotiškai tarpininkauja tarp Žemės ir dangaus. Apatinėje herbo dalyje esančios plytos primena pamatus, ant kurių statomas namas. Rudaminos gyventojai –  kūrybinga, auganti bendruomenė. Gyvenvietėje yra dvi gimnazijos, du vaikų darželiai, Vilniaus rajono centrinės bibliotekos būstinė, meno mokykla, policijos nuovada, bažnyčia, cerkvė, ambulatorija, kelios parduotuvės ir prekybos paviljonai, daugiau nei 20 metų veikiantis turgus, kuriuo Rudaminos gyventojai labai patenkinti. Nuo 1964 metų Rudaminoje veikia AB „Vilniaus paukštynas“, jame dirba daug šios gyvenvietės ir aplinkinių kaimų gyventojų. Rudaminos istorija siekia XIV amžių. Kai kurie istorikai mano, kad ji net senesnė už Vilnių. Rudaminoje gyvena 4026 gyventojai. Herbas jiems – savotiškas pripažinimas, padėsiantis kurti gyvenvietės tapatybę.

Pagal „Vilniaus krašto savaitraštį“
Viktoro Juselio nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija