"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2004 m. vasario 4 d., Nr. 3 (72)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

V. Landsbergis: „Lukoil“ prieš „Williams“

Vytautas Landsbergis pristatė
savo knygą „Lukoil prieš illiams“
Sauliaus Venckaus (ELTA)
nuotrauka

Seimo narys, buvęs Tėvynės sąjungos (TS) pirmininkas Vytautas Landsbergis „propagandiniu melu“ pavadino sutarties su „Williams International“ oponentų kalbas apie tai, jog Ministro Pirmininko pareigas 1999 metais ėjęs Rolandas Paksas „atsisakė pasirašyti blogą sutartį“. Tai jis pareiškė per spaudos konferenciją Seime, pristatydamas savo knygą „Lukoil prieš Williams“, kuri, pasak jo, yra „dokumentinis liudijimas, kaip buvo iš tikrųjų“.

Knygą sudaro su 1999 metais vykusiomis derybomis dėl „Mažeikių naftos“ susijusios pareigūnų susirašinėjimo ištraukos, pranešimai spaudai, naujienų agentūrų informacija, kiti dokumentai. V.Landsbergis yra šio dokumentų rinkinio sudarytojas.

Tvirtinantiesiems, kad R. Paksas atsisakęs pasirašyti „blogą sutartį“, V. Landsbergis priminė, jog „jis, kaip Ministras Pirmininkas, įgaliojo pasirašyti vieną iš ministrų“. Todėl, pasak konservatoriaus, teiginys apie R. Pakso atsisakymą pasirašyti sutartį „neišlaiko kritikos“.

V. Landsbergis taip pat neigė kalbas, jog „Mažeikių naftos“ įmonė „atiduota amerikiečiams už dyką“. „Pirmiausia ne atidavė, o už 150 milijonų dolerių pardavė vieninteliam pirkėjui, kuris tada pirko. Ir pardavė ne visą, o tik trečdalį akcijų, taigi Lietuvos Vyriausybė liko savininkė“, - pažymėjo buvęs TS pirmininkas.

Pasak jo, normaliam įmonės darbui trukdė žaliavos tiekėjų - pačios Rusijos Vyriausybės organizuota „minkšta blokada“, kuria buvo siekiama, kad „Mažeikių nafta“ nebūtų pelninga.

Kaip teigiama V. Landsbergio sudarytoje knygoje, tarp sutarčiai pasipriešinusių tuometės kairiosios opozicijos politikų būta su „Lukoil“ interesais susijusių asmenų. „Ypatinga padėtis susidarė paskutiniame sutarties rengimo etape, kai sandorio užbaigai ėmė trukdyti naujasis 1999 metų vasaros Ministras Pirmininkas R. Paksas ir du jo pasikviesti ministrai. Jų veiksmai - pirmiausia sutarties bloginimas ir vilkinimas - vis labiau panašėjo į sabotažą, naudingą „Lukoil“, - savo baigiamosiose pastabose - knygoje aprašytų įvykių santraukoje pažymi V. Landsbergis.

Žurnalistams praėjusį trečiadienį pristatytas kūrinys baigiamas autoriaus svarstymais apie tai, ko reikėtų imtis, norint išsiaiškinti ir įvertinti tam tikras sutarties dėl „Mažeikių naftos“ sudarymo aplinkybes. „Teisėtvarka turi ištirti sutarties projekto sąlygų Lietuvai bloginimą, R. Paksui 1999 metais tapus Ministru Pirmininku. Labiausiai tikėtina, jog tai buvo daroma tyčia, kad paskutiniu momentu apie pačių R. Pakso, Eugenijaus Maldeikio pablogintą sutartį galima būtų sakyti: štai kokia ji bloga, mes atsisakome“, - rašoma baigiamosiose V. Landsbergio pastabose.

Knygos pristatyme dalyvavusi Seimo narė Rasa Juknevičienė savo ruožtu pareiškė, jog viena šios knygos atsiradimo priežasčių - tai amerikiečių pralaimėjimas per „Lukoil“ pradėtą propagandinį karą 1999 metais.

ELTA

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija