"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2004 m. vasario 4 d., Nr. 3 (72)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Vašingtonas ir Maskva dairosi
į posovietines respublikas

Rusija šiandien iš paskutiniųjų stengiasi susigrąžinti ilgus dešimtmečius tarptautinėje arenoje turėtą galią ir bet kokia kaina primesti savo valią kaimyninėms posovietinėms respublikoms. Tuo tarpu amerikiečiai tokiems Maskvos ketinimams stengiasi užbėgti už akių. Politologai tikina, kad šiemet JAV ir Rusijos santykiai dėl nesutarimų tarptautinėje politikoje gali itin paaštrėti.

Juokaujama, kad Rusija ir JAV slapta paskelbė viena kitai naują šaltąjį karą. Karo priežastimi tapo buvusios Sovietų Sąjungos respublikos, kurių daugelis vis dar tebesilaiko sovietinių tradicijų ir laukia lemiamo Maskvos pareigūnų žodžio. Rusijos politikai tuo skuba pasinaudoti, tuo tarpu oficialusis Vašingtonas šiame regione trokšta daug ką pakeisti, kad užtikrintų geopolitines permainas. Pasak kai kurių politikų, Vašingtonas sąmoningai siekia sukiršinti posovietines respublikas ir stagnatoriškus Kremliaus pareigūnus.

Nors Rusijos ir JAV aukščiausiuosius politinius postus užimančių pareigūnų pozicijos dėl sovietinių respublikų niekad nesutapo, didesnių konfliktų tarp šių dviejų galingiausiųjų pasaulio valstybių praktiškai nebūta nuo pat šaltojo karo pabaigos. Santykiai itin pagerėjo ėmus žlugti komunistiniam režimui, tačiau, reikia pastebėti, kad jie nepablogėjo net ir tada, kai senieji funkcionieriai vėl nepastebimai grįžo į valdžią. Prezidento postą užėmus B.Jelcinui Maskva stengėsi nesupykdyti Vašingtono. Lygiai tos pačios tarptautinės politikos laikėsi ir V.Putinas pirmaisiais kadencijos metais. 2003-iųjų įvykiai situaciją pakeitė. Bene didžiausios įtakos tokiems pokyčiams turėjo gruodį įvykę rinkimai į Rusijos Valstybės Dūmą bei Rusijos vyriausybės paskelbtas karas oligarchams. Rusija siekia tapti galinga valstybe, o prie šios milžiniškos valstybės vairo stovintis prezidentas V.Putinas slapta svajoja apie tai, ko nedrįso net įsivaizduoti nė vienas posovietinės Rusijos lyderių. Rusija baiminasi JAV įtakos valstybėms, su kuriomis ji turi bendras sienas. Maskvą siutina vien mintis, jog amerikiečiai plečia savo įtakos zoną jos kaimynystėje, o Rusijos politikai nieko negali pakeisti. Jei taip vyks ir netolimoje ateityje, Rusija atsidurs tam tikroje izoliacijoje ir praras bet kokią įtaką regione. Tokiu atveju, Rusijos vietą skubėtų užimti ambicingieji amerikiečiai. Vašingtonas seka kiekvieną Rusijos prezidento V.Putino žingsnį ir nepaliauja stebėtis Rusijos keistenybėmis. Amerikiečiams parankiau parklupdyti buvusį priešą ant kelių anksčiau nei jis spėjo tapti pavojingu konkurentu. Juk nėra lengva pamiršti senas skriaudas. Todėl amerikiečiai tikrai nepraleis progos atimti paskutinįjį Maskvos kozirį – įtaką posovietinėse respublikose.

Kasdien Rusijos ir JAV interesai tarptautinėje politikoje vis dažniau susikerta. Tiek viena, tiek ir kita supervalstybė jokiu būdu nesutiks atsitraukti ir pripažinti konkurentės pranašumą. Mūšio lauku, pačios to nenorėdamos, tampa ilgus dešimtmečius Maskvai vergavusios respublikos. Spėjama, kad pagrindiniu tiek Rusijos, tiek ir JAV politikų taikiniu taps posovietinių respublikų vyriausybės. Abi galingiausiomis laikomos supervalstybės skubės rasti rėmėjų tarp vietinių valdančiajai daugumai ar opozicinėms politinėms jėgoms atstovaujančių politikų. Vargu ar renkantis partnerį bus laikomasi moralinių skrupulų: čia svarbesnis tas, kuris gali užtikrinti užsienio rėmėjams palankesnius valdžios sprendimus. Manoma, kad atsiras valstybių, kurių politikai stengsis priimti tokius sprendimus, kurie atitiktų tiek Rusijos, tiek JAV interesus, tačiau toks politinis laviravimas jokiu būdu nepadės išvengti politinio spaudimo. Nes nei Maskva, nei Vašingtonas lengvai nenusileis.

Naujas šaltasis karas Rusijos politikams būtų kur kas reikalingesnis nei amerikiečiams. Jei Rusija netektų įtakos buvusios Sovietų Sąjungos regione, ji prarastų praktiškai viską, ko siekė ilgus dešimtmečius. Rusija liktų vienų viena be jokių užsienio partnerių ir rėmėjų, jai grėstų didžiulės krizės, o paprasti rusai valdžią suskubtų kaltinti dėl visų sovietmečio ir vėlesnių metų negerovių. Tikėtina, kad tokiu atveju į Rusiją vėl sugrįžtų sovietinė stagnacija ir begalinė valdininkų savivalė. Tačiau įvykiai gali pasisukti ir visiškai kitokia linkme. Jei Rusijai pavyktų padidinti savo įtaką buvusiose sovietinėse respublikose, amerikiečiams būtų suduotas itin skaudus smūgis, o naujosios kartos Rusijos politikai gautų didžiulį šansą vėl sugrįžti į tarptautinę areną kaip galingiausiosios pasaulio supervalstybės lyderiai. Rusija vėl taptų jėga, kuri gali viena pati nulemti mažesniųjų pasaulio valstybių ateitį. Paradoksalu, tačiau amerikiečiams taip pat yra ką prarasti. Jei Vašingtono galia bent kiek susilpnės, Rusijai bus suteiktas šansas pasikėsinti į amerikiečių pastarąjį dešimtmetį sukurtą globalinę hegemoniją. Tačiau jei nutiktų priešingai ir Vašingtonas įsitvirtintų posovietinėje erdvėje, Rusija būtų galutinai sužlugdyta ir vargu ar kada nors pajėgtų kirsti amerikiečiams atsakomąjį smūgį. Tuomet Rusijos politikams neliktų nieko kito kaip tik pataikauti Vašingtono norams, pavyzdžiui, visomis išgalėmis kelti Kinijos ekonominį lygį.

Ateitis parodys, ar tarp Rusijos ir JAV iš tiesų kils dar vienas šaltasis karas. Gali būti, kad 2004-aisiais ne viena buvusių sovietinių respublikų vyriausybė bus priversta atsistatydinti, o jų įpėdiniai kardinaliai pakeis šalyje vykdomą užsienio politiką. Tačiau jau šiandien aišku viena – jei rusai ir amerikiečiai vėl paskelbs vieni kitiems šaltąjį karą, šiame kare laimėtojų nebus, mat tiek vieni, tiek ir kiti daug ką prarastų.

Gražina MINKAUSKAITĖ

 

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija