"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2004 m. vasario 4 d., Nr. 3 (72)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Milijardierius meta pirštinę

JAV milijardierius
Džordžas Sorošas
EPA-ELTA nuotrauka

JAV milijardierius Džordžas Sorošas, kuris savo milijardus susikrovė, anot vieno amerikiečių žurnalisto, „iš oro“, per įvairias spekuliacijas tarptautinėse finansų biržose, dabar skelbia kelis mėnesius atsikeldavęs trečią valandą ryto ir užrašinėdavęs savo „genialias mintis“. Tokiu būdu, anot filantropu save vadinančio Dž.Sorošo, ir gimė knyga pretenzingu pavadinimu „Amerikietiškos galybės muilo burbulas“. Šis vienas turtingiausių pasaulio žmonių, pristatydamas savo knygą, pakartojo tai, ką jau nuolat skelbia pastaruosius mėnesius. Apie tai buvo rašyta viso pasaulio spaudoje, taip pat ir „XXI amžiuje“. „Amerika, valdant Džordžui Bušui, tapo grėsme visam pasauliui“, - teigė Dž.Sorošas ir vėl pakartojo, kad JAV prezidento Dž. Bušo ir jo Respublikonų partijos šūkis „Jūs arba su mumis, arba prieš mus“ jam labai primena nacistinės Vokietijos vadovų šūkius, kurie esą jam visam gyvenimui įstrigo giliai į atmintį, kai jis, Vengrijos žydas, nuolat girdėjo panašius lozungus. Dar daugiau, šį kartą „filantropas“ milijardierius dabartinę Dž.Bušo vykdomą JAV užsienio politiką prilygino stalinistiniam režimui buvusioje Sovietų Sąjungoje. Žodžiu, 74 metų natūralizavęsis Amerikoje Vengrijos žydas atvirai paskelbė mirtiną karą iki galutinės pergalės savo valstybės prezidentui.

Dž.Sorošas tarsi juokais, bet iš tiesų labai rimtai kalba apie gana svarbius dalykus. „Būtų išties nekuklu privačiam asmeniui iššaukti dvikovon prezidentą. Tačiau tai ir yra faktiškai Sorošo doktrina“, - pareiškė skandalingos knygos autorius. Iš tiesų ši vadinamoji Dž.Sorošo doktrina pasirodė ne dabar, kai jau prasidėjo oficiali JAV prezidento rinkimų kampanija, o pernai vasarą, kai Dž.Sorošas savo prabangioje viloje Long Ailende sukvietė Demokratų partijos viešųjų ryšių specialistus ir strategus, tarp jų ir Džoną Podestą, buvusį Baltųjų rūmų aparato vadovą valdant prezidentui Bilui Klintonui. Kalbama, kad Dž.Podesta turėjo didžiulę įtaką prezidentui B.Klintonui ir jis visada tardavosi su juo svarbiausiais klausimais, susijusiais su vidaus, o ypač su užsienio politika. Jau tada susirinkusieji demokratų rinkėjai aptarė būsimųjų JAV prezidento rinkimų perspektyvas bei Demokratų partijos kandidato galimybes.

Žinoma, vien kalbomis apie demokratų strategiją ir taktiką rinkimų kovoje neapsiribota. Dž.Sorošas pareiškė, kad jo sukurta organizacija „Amerikiečiai, einantys kartu“ deda visas pastangas septyniolikoje JAV valstijų palaikant ir visomis priemonėmis remiant Demokratų partiją. Tam tikslui Dž. Sorošas pasitarimo Long Ailende metu „pradžiai“ įteikė dešimties milijonų dolerių čekį, pabrėždamas, kad šis įnašas – tik maža dalis to, ką jis duos netolimoje ateityje.

Beje, tokiu būdu pats Dž.Sorošas sumaniai apėjo jo paties propaguotą įstatymą apie tai, kad politinės partijos neturi teisės gauti pinigų iš korporacijų, profsąjunginių organizacijų ir privačių turtuolių. Aišku, niekas Amerikoje to įstatymo nepaisė ir per 2000 metų rinkimus. Buvo surasta daugybė būdų, kaip jį apeiti, rengiant įvairius labdaros balius bei panašias akcijas tam ar kitam kandidatui remti. Ir štai dabar į didžiulę rinkimų kampaniją įsitraukė Dž.Sorošo sukurta visuomeninė organizacija „Amerikiečiai, einantys kartu“, kuri oficialiai nėra susijusi nei su Demokratų partija, nei su finansinėmis korporacijomis ar koncernais. Beje, tą pačią dieną, kai Dž.Sorošas įteikė šiai organizacijai dešimties milijonų dolerių čekį, kiti jo viloje susirinkusieji Dž.Bušo priešininkai paaukojo dar trylika milijonų. Be to, Dž.Sorošas davė dar penkis milijonus dolerių kitai Demokratų partijos palaikymo grupei ir žadėjo finansuoti visus kitus, kurie pasirengę „palaidoti“ Dž.Bušą per lapkričio mėnesį įvyksiančius rinkimus. Dėl viso pikto, kol kas Dž.Sorošas dosniai finansuoja keturis Demokratų partijos kandidatus iš septynių, nors, politikos apžvalgininkų nuomone, šie keturi neturi jokių galimybių laimėti. Todėl tikriausiai teisus Respublikonų partijos nacionalinis komitetas, paskelbęs: „Sorošas jau nusipirko Demokratų partiją“.

Petras KATINAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija