"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2004 m. gegužės 12 d., Nr. 9 (78)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Įvykiai Adžarijoje -
Gruzijos suvienijimo pradžia

Gruzijos prezidentas
Michailas Saakašvilis
sveikinasi su vietos
gyventojais Batumyje
EPA-ELTA nuotrauka

Gruzijos prezidentas Michailas Saakašvilis, surengęs antrą per šešis mėnesius „rožių revoliuciją” ir privertęs atsistatydinti nepaklusnųjį Adžarijos lyderį, praėjusį ketvirtadienį paskelbė pradedąs savo šalies suvienijimą.

Tuo metu, kai M. Saakašvilis Adžarijos provincijos sostinėje Batumyje dėkojo džiūgaujantiems savo šalininkams, buvęs regiono lyderis Aslanas Abašidzė su Kremliaus pasiuntiniu Igoriu Ivanovu, padėjusiu taikiai sureguliuoti krizę, išskrido į Maskvą.

Nušalinęs nuo valdžios A. Abašidzę, keturiolika metų valdžiusį provinciją prie Juodosios jūros kaip savo nuosavą kunigaikštystę, M. Saakašvilis žengė pirmą žingsnį, tesėdamas priešrinkiminį pažadą atkurti Tbilisio valdžią visoje Gruzijos teritorijoje. Centrinės valdžios šiuo metu neklauso dar du buvusios sovietinės respublikos regionai – Abchazija ir Pietų Osetija.

„Norėčiau visiems jums padėkoti už jūsų narsą, - pasakė 37 metų M. Saakašvilis, kreipdamasis prie A. Abašidzės rezidencijos susirinkusiems savo šalininkams. - Dėkoju jums už tai, ką padarėte”. Prieš išskrisdamas iš Tbilisio į Batumį, prezidentas pasveikino visus su pergale, „su Gruzijos suvienijimo pradžia”. Gruzija, anot jo, „bus vieninga”.

A. Abašidzei išvykus iš Adžarijos, baigėsi konfliktas tarp abiejų lyderių, prasidėjęs iškart po to, kai aukštąjį išsilavinimą JAV gavęs M. Saakašvilis tapo Gruzijos prezidentu.

Batumyje per interviu tarptautinei žiniasklaidai M. Saakašvilis pasakė, kad 65 metų A. Abašidzė buvo „savotiškas mažas Sadamas Huseinas”. Bet žmonės išėjo į gatves ir žmonės jį sunaikino, ir tai yra demokratijos jėga. „Gruzijoje per kelis praėjusius mėnesius be kraujo praliejimo įvyko dvi taikios revoliucijos. Tai labai unikalus atvejis”.

Kaip ir Eduardas Ševardnadzė praėjusių metų lapkritį, A.Abašidzė iš pradžių irgi nesutiko atsistatydinti. Kilus masiniams protestams, E. Ševardnadzė paskelbė padidintą parengtį Gruzijos kariuomenei, o A.Abašidzė savo provincijoje įvedė nepaprastąją padėtį, pavojingai prisiartindamas prie karinės konfrontacijos.

Panašiai kaip E.Ševardnadzės atveju, priimti saugumo garantijas ir tyliai išvykti A.Abašidzę įtikino Igoris Ivanovas, tuo metu ėjęs Rusijos užsienio reikalų ministro, o dabar - Kremliaus saugumo tarybos pirmininko pareigas.

Gruzijos ministras pirmininkas Zurabas Žvanija per televiziją paragino visus laikytis rimties bei pakvietė Adžarijos gyventojus per savaitę grąžinti ginklus. M. Saakašvilis savo ruožtu pažadėjo įvesti Adžarijoje tiesioginį prezidentinį valdymą, o einamųjų reikalų sprendimą iki rinkimų patikėti laikinai tarybai.

Reuters-dpa-ELTA

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija