"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2004 m. balandžio 28 d., Nr. 8 (77)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Keista Europos Komisijos
pirmininko pozicija

JAV nustebino Europos Komisijos pirmininko Romano Prodžio pareiškimas, kuriame jis sakė, kad pritariąs Ispanijos sprendimui išvesti iš Irako savo karinį kontingentą – 1400 karių. Ispanija taip pat vadovavo ispaniškai kalbančių Hondūro, Dominikos Respublikos, Salvadoro ir Nikaragvos kontingentams. Tokį savo tautiečio pareiškimą griežtai kritikavo Italijos premjeras Silvijus Berluskonis. Italijos vyriausybė netgi paragino R.Prodį nedelsiant atsistatydinti iš Europos Komisijos pirmininko pareigų.

O Ispanijos pavyzdys pasitraukiant iš koalicijos pajėgų gali būti užkrečiantis. Apie pasitraukimą iš Irako jau pranešė ir Hondūras bei Dominikos Respublika, nusprendusios nedelsiant išvesti iš Irako atitinkamai 370 ir 300 savo karių. Laukiama, jog netrukus apie pasitraukimą gali paskelbti ir Tailandas. Nikaragvos kariai iš Irako sugrįžo į tėvynę anksčiau, bet juos rotaciniu principu turėjęs pakeisti kontingentas tariamai dėl lėšų stygiaus į Iraką nebuvo išsiųstas.

Šiuo metu Irake savo karines pajėgas dislokuoja 34 valstybės. Tačiau pagrindinę naštą neša Jungtinės Valstijos, dislokavusios Irake 135 tūkstančius karių. Didžiosios Britanijos kontingentas – 8,7 tūkst., Italijos – 3 tūkst., Lenkijos – 2,5 tūkst., Japonijos ir Australijos – po 850 karių. Japonijos ir Australijos vadovai pareiškė, kad jų šalys liks ištikimos Vašingtonui ir savo karių iš Irako neišves. Australijos premjeras Džonas Hovardas, pasmerkęs Ispanijos sprendimą išvesti karius iš Irako, atkreipė dėmesį, kad toks Madrido žingsnis tik paskatins Irako maištininkus tolesniems teroro veiksmams.

Tuo tarpu JAV valstybės departamento atstovė E.Džons pareiškė, jog, nepaisant nieko, Jungtinės Valstijos birželio 30 dieną perduos valdžią irakiečiams. Tačiau nemažai pasaulio politikų abejoja, ar naujoji Irako valdžia galės kontroliuoti padėtį šalyje. Taip pat žinomi politologai ir ekspertai pažymi, jog nereikia tikėtis, kad islamo radikalai nutrauks teroro akcijas pasaulyje, netgi tose šalyse, kurios išves savo karius iš Irako. Baisius teroristų užmojus rodo tai, kad Didžiosios Britanijos policija, šiomis dienomis suėmusi grupę teroristų įvairiose Anglijos vietovėse, atskleidė, jog teroristai savižudžiai planavo susprogdinti kelias bombas įvairiuose Britanijos stadionuose populiariausių klubų futbolo rungtynių metu. Pasak Londono policijos pareigūnų, jeigu teroristai būtų įvykdę šį baisų planą, tai būtų žuvę tūkstančiai žmonių. Tarp suimtų teroristų yra dešimt su „Al Qaedos“ teroristine organizacija susijusių Irako kurdų bei išeivių iš kai kurių Šiaurės Afrikos valstybių.

P.K.


Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija