"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2004 m. gegužės 26 d., Nr. 10 (79)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Nekask duobės kitam…

Andrius Kubilius

Gegužės 24 dieną Vilniaus apygardos teisme prasidėjo „Mažeikių naftos“ bylos nagrinėjimas. Teisiami du buvę Tėvynės sąjungos ministrai – Sigitas Kaktys ir Rimantas Didžiokas bei viceministras Antanas Bartulis. Teisiami už tai, kad vykdė Vyriausybės nutarimą parafuoti sutartis arba atitinkamus teisės aktus. Vyriausybė kolektyviniu sprendimu šiems dokumentams buvo pritarusi. Praktiškai teisiama visa Tėvynės sąjunga, kuri laikėsi principinės nuostatos, kad sutartis reikia pasirašyti ir negalima bėgti nuo atsakomybės priimant nepopuliarius sprendimus, kaip tuo metu elgėsi tuometis Premjeras ir keletas ministrų. Mūsų įsitikinimu, sutarčių nepasirašymas valstybei, jos finansų sistemai ir visai tolesnei ekonomikos raidai būtų buvęs labai žalingas.

Taigi turime pirmąją politinę bylą Lietuvoje. Tėvynės sąjunga yra labiausiai suinteresuota tiesos nustatymu „Mažeikių naftos“ reikaluose. Deja, negalime tikėtis, kad tokio tikslo siekiama tiek teisme nagrinėjant bylą, tiek ir Seimo komisijoje. Neapleidžia įspūdis, kad siekiama propagandinių tikslų, ir bylos nagrinėjimas, kaip ir Valentino Greičiūno komisijos išvadų pateikimas, yra suderintas su rinkimų grafiku. Noriu priminti, kaip teisme atrodys mums žinomas liudytojų apklausos grafikas: birželio 4 dieną, likus devynioms dienoms iki rinkimų, liudytoju turės būti apklaustas prof. V. Landsbergis, mūsų Europos Parlamento sąrašo lyderis; likus trims dienoms iki rinkimų liudytojų parodymus turėsiu duoti aš. Po to teismo procesuose bus daroma pertrauka iki rudens. Atnaujinti rugsėjo pradžioje procesai tęsis iki spalio vidurio. Kaip žinote, priėmus Konstitucijos pataisą, spalio viduryje vyks Seimo rinkimai. Teismo ir rinkimų kalendorinių datų sutapimą galima traktuoti kaip grubų demokratinių procesų šalyje pažeidimą, kai vardan politinių-propagandinių tikslų yra manipuliuojama teisiniais procesais. Jeigu tokios bylos taip „derinant“ būtų svarstomos senosios Europos Sąjungos šalyse, kiltų didžiulis skandalas.

Ne taip seniai EP valdančioji Europos liaudies partijos frakcija išreiškė susirūpinimą dėl politizuoto šios bylos nagrinėjimo Lietuvoje. ELP frakcija bylos nagrinėjimą traktuoja taip pat ne kaip tiesos, o kaip įtakos rinkimuose siekimą. Mes būsime priversti papildomai informuoti Europos liaudies partiją, kokiomis aplinkybėmis Lietuvoje vyksta rinkimai į Europos Parlamentą.

Žvelgdami į tokius apgailėtinus procesus keturioliktaisiais Lietuvos nepriklausomybės metais, turime konstatuoti, kad Lietuvos politinio gyvenimo „apsivalymo“ procesas, prasidėjęs susikompromitavusio Prezidento apkalta, toliau niekur nebejuda. Politiniams tikslams pasiekti ir susidoroti su oponentais yra naudojami teismų procesai, taip pat dauguma Seime, kur turės būti nagrinėjamos V. Greičiūno vadovaujamos komisijos išvados. Turiu pasakyti, kad ir V. Greičiūno komisijos išvadų tikslas yra propagandinis, nes tai, ką šiandien galima perskaityti komisijos sukauptoje medžiagoje, yra diametraliai priešinga tam, ką teigia komisijos pirmininkas savo interviu. Juose yra sakoma absoliuti netiesa. Vargu ar Seimo statutas komisijos pirmininkui tai leidžia.

Štai „Lietuvos ryte“ skaitome platų komisijos pirmininko interviu apie tai, kaip „Mažeikių naftos“ pinigais neva buvo padengtas „Williams“ kompanijos vekselis. Tai absurdiškai sukonstruoti žodžiai. Nepaisoma demokratinių principų nei demokratinių kriterijų.

Šioje situacijoje būtų įdomu išgirsti laikinai einančio prezidento pareigas A. Paulausko, dabar atsakingo ir už Konstitucijos vykdymą, ir už teismų darbą, atsakymą į klausimą, kaip jis vertina tokį teisminių bylų ir Seimo komisijos išvadų sutapimą su rinkimais. Prieš porą metų jis dėjo daug pastangų, kad tokia byla būtų iškelta. Mes prisimename, kad generalinis prokuroras būdavo iškviečiamas pas tuometį Seimo pirmininką A.Paulauską, ir iš jo išėjęs generalinis prokuroras pasakydavo iš piršto išlaužtų naujienų, jog sutartis padarė milijardinės žalos ir kt.

Įdomiausia, kad tiek prokuratūros pateiktuose kaltinimuose, tiek ir Seimo komisijos išvadose jau nebėra jokių kaltinimų dėl tariamai padarytos šimtamilijoninės žalos, apie ką taip mėgdavo šnekėti bylos iškėlimo metu generalinis prokuroras ir mūsų oponentai. Net nebeaišku, kuo dabar yra kaltinami buvę ministrai. Pagrindiniai kaltinimai, suformuluoti kaltinamojoje išvadoje, yra dėl tariamai sutartyse esančių nuostatų, prieštaraujančių vienam ar kitam įstatymui ar teisės aktui. Jeigu tokie prieštaravimai ir būtų, jų negali nustatyti nei prokurorai, nei apygardos teismas, tik Konstitucinis Teismas. Skaitant prokuratūros kaltinamąsias išvadas tenka pastebėti, kad jau ir prokuratūra pripažįsta, jog vadinamieji prieštaravimai nepadarė finansinės žalos nė vienam Lietuvos ūkio subjektui. Vieninteliai kaltinimai, susiję su pinigais, yra dėl kitų valstybinių įmonių – „Lietuvos geležinkelių“ ar „Klaipėdos naftos“, kas taip pat, mūsų įsitikinimu, neatitinka ekonominės logikos.

Kyla klausimas – ar galima tikėtis, kad generalinis prokuroras viešai atsiprašys už ankstesnius propagandinius pasisakymus, kuriuose sutarties signatarus kaltino šimtamilijonine žala Lietuvai? Jeigu Lietuva yra ne tik formaliai perėmusi europinę teisę ir europines tradicijas tiek teisiniuose ginčuose, tiek ir politiniuose procesuose, tokio atsiprašymo būtų natūralu tikėtis.

Akivaizdu, kad stebime dar vieną apgailėtiną socialdemokratų propagandinę akciją, kuri kažin ar prisidės prie tiesos nustatymo. Jos propagandiškumas yra akivaizdžiai matomas. Prieš 1996 metų rinkimus LDDP dauguma Seime taip pat buvo ėmusis propagandinių veiksmų ir Tėvynės sąjungą buvo nuteisusi už tariamą kolūkių sugriovimą. Vėliau rinkėjai pasielgė priešingai, ir po to vykusiuose Seimo rinkimuose nuteisė pačią LDDP. Tikėtina, kad panašiai įvyks ir šį kartą.

Pagal gegužės 24 dienos
spaudos konferencijos Seime medžiagą

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija