"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2004 m. birželio 16 d., Nr. 11 (80)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Prizas už savo šalies juodinimą

Maiklą Mūrą su „Auksinės
palmės šakele“ sveikina
Kanų kino festivalio žiuri
vadovas Kventinas Tarantinas
EPA-ELTA nuotrauka

Šiemetinis garsusis Kanų kino festivalis, kuriame pagrindinis „Auksinės palmės šakelės“ prizas įteiktas JAV režisieriui Maiklui Mūrui, sukėlė ir tebekelia didelius ginčus ne tik kino meno pasaulyje, bet ir politikų sluoksniuose. Skandalingasis aiškiai kairiųjų pažiūrų režisierius M.Mūras pagrindinį prizą gavo ne už kokius nors ypatingus meninius atradimus, bet grynai už politines manipuliacijas. Pasak nepriklausomų kino kritikų, jokio meno M.Mūro dokumentinėje juostoje „Farenheitas 9/11“ nėra, o tai tik pigiausiu propagandiniu stiliumi pateiktas JAV prezidento Džordžo Bušo plūdimas. Be to, ką pripažįsta netgi M.Mūro šalininkai, filmas „Farenheitas 9/11“ sukomponuotas vien tik iš įvairių televizijos dokumentinių kadrų ir komentarų, labai primenančių sovietinės propagandos „šedevrus“ šaltojo karo metais. Beje, pats M.Mūras, susilaukęs neregėtų ovacijų Kanuose už prieš Dž.Bušą nukreiptą filmą, pripažino, kad jo „Farenheitas 9/11“ ir buvo sukurtas tam, kad nuverstų dabartinį JAV prezidentą. Todėl, manipuliuojant įvairių televizijos kompanijų kadrais, siekiama pademonstruoti amerikiečių karių žiaurumus Irake ir prezidento Dž.Bušo niekinimą. M.Mūras spaudos konferencijoje Kanuose, pareiškė, kad jam malonūs tie beveik dvidešimt minučių trukę aplodismentai, tačiau jam reikalingi ne aplodismentai, o Dž.Bušo žlugimas.

Kanų festivalio žiuri pirmininkas irgi JAV režisierius Kventinas Tarantinas jau kelintą kartą aiškina, kad M.Mūro kino paskviliui „Auksinė palmės šakelė“ įteikta ne dėl politinių, bet dėl meninių motyvų. Tačiau taip ir nesugebėjo paaiškinti, kokius meninius motyvus jis ir jo vadovaujama žiuri įžvelgė filme „Farenheitas 9/11“. K.Tarantinas to ir negalėjo įrodyti, nes tai yra absoliučiai politinis filmas, nieko bendra neturintis su bet kokiu menu. Tai buvo ne tik grubiausias prezidento Dž.Bušo plūdimas pačia brutaliausia ir paniekinančia forma, bet ir savo tėvynės niekinimas, kuri, pasirodo, yra niekam tikusi ir nekenčiama viso pasaulio. Bet toje M.Mūro išjuokiamoje tėvynėje jis pats gyvena puikiai, naudojasi visomis tos šalies teikiamomis gėrybėmis, kaip ir kitos Holivudo garsenybės, kurių daugelis, besimaudantys didžiulėje prabangoje, labai dažnai skelbia kairuoliškas pažiūras. Tuo ir nereikia stebėtis, nes tarp Vakarų inteligentijos kairuoliškos nuotaikos tapo mada, kuri tęsiasi jau daugelį dešimtmečių. Taip pat, kaip ir JAV, tapusios galingiausia pasaulio valstybe, puolimas. Ne išimtis ir M.Mūras, kurį prie inteligentų vargu ar galima priskirti. Tai daugiau gatvės politikuotojas, puikiai suvokęs, jog antiamerikietiška retorika galima susilaukti ne tik populiarumo, bet svarbiausia – materialinės naudos.

2001-aisiais JAV pasirodė M.Mūro knyga „Kvailieji baltaodžiai“, kurioje, be negailestingos prezidento Dž.Bušo kritikos, amerikiečiai vadinami idiotų nacija bei panašiais epitetais, o Jungtinės Valstijos - „dideliu laimingu kalėjimu“. Kaip ir Kanuose apdovanotame filme „Farenheitas 9/11“, taip ir knygoje „Kvailieji baltaodžiai“ M.Mūras negailestingai išjuokia prezidentą Dž.Bušą, naudodamasis bulvarinės spaudos prieš daugelį metų skelbtais straipsneliais apie Dž.Bušo jaunystės nuodėmes, pavyzdžiui, kai būdamas paaugliu sukėlė triukšmą per futbolo rungtynes ar neva pavogė kalėdinį vainiką nuo kaimynų namo durų. Knygą galima pavadinti paprasčiausiu bulvariniu skaitalu. Tačiau jos poveikis, ypač mažiausiai politiškai išprususiems visuomenės sluoksniams, gali būti nemažas. Tuo labiau kad filme „Farenheitas 9/11“, sumaniai manipuliuojant dokumentiniais kadrais apie rugsėjo 11-osios tragediją, bandoma visą kaltę dėl tūkstančių nekaltų JAV piliečių žūties suversti… prezidentui Dž.Bušui. Pasirodo, Dž.Bušas, dar nebūdamas prezidentu, palaikė glaudžius ryšius su Saudo Arabijos valdovais ir net pačiu Osama bin Ladenu, o „teroristo Nr. 1“ šeimos nariams po rugsėjo 11-osios jis leido specialiu reisu išvykti iš Jungtinių Valstijų, nors visi kiti reisai buvo uždrausti. M.Mūras savo filme pabrėžtinai akcentuoja, kad Dž.Bušas, norėdamas nukreipti visuomenės dėmesį nuo jo ryšių su Saudo Arabija (iš kur kilęs O. bin Ladenas), investavusia į Amerikos ekonomiką 860 milijardų dolerių, ir surengė karinę operaciją Irake.

Be abejonės, šis kino paskvilis pakenks prezidento Dž.Bušo rinkimų kampanijai. Neatsitiktinai Rusijos dienraštyje „Komsomolskaja pravda“ pasirodė piktdžiugis komentaras ironišku pavadinimu „Ar užmūrys Bušą Mūras?“

Tuo tarpu Lietuvos leidykla „Jotema“ labai operatyviai, praėjus vos kelioms dienoms po skandalingo Kanų kino festivalio žiuri sprendimo skiriant „Auksinę palmės šakelę“, išleido lietuvių kalba M.Mūro knygą „Kvailieji baltaodžiai“. Pats šios leidyklos direktorius, teigęs esąs proamerikietiškų pažiūrų žmogus, pastebėjo, kad ir Lietuvoje yra vienas šios M.Mūro knygos analogas. Tai komunistinės praeities išsiilgusio „liaudies rašytojo“ V.Petkevičiaus „Durnių laivas“. Ką gi, teisingas pastebėjimas. Ir M.Mūras, ir V.Petkevičius vienodai šmeižia ir juodina savo tėvynę.

Petras KATINAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija