"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2004 m. birželio 30 d., Nr. 12 (81)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Seimo rinkimų belaukiant

Petras KATINAS

Nepaisant prieš pat Presidento rinkimų antrąjį ratą STT ir Generalinės prokuratūros įvykdytos provokacijos prieš pagrindinių politinių partijų būstines, akivaizdžiai kandidatės į prezidentus naudai, rinkimų rezultatų suskaičiavimo pradžioje, pirmavusi ir pergalę jau šventusi pretendentė rinkėjų pasitikėjimo vis dėlto negavo. Tačiau STT priešrinkiminis išpuolis sukrėtė ne tik Lietuvos žiniasklaidą, bet ir sukėlė nepaprastai didelę reakciją užsienyje.

Europos laikraščiai jau kitą rytą po Lietuvos specialiųjų tyrimų tarnybos įvykdytų išpuolių prieš politinių partijų būstines (aišku, ne visų) vėl ėmė linksniuoti Lietuvos vardą. Dauguma pažymi, kad Lietuvoje kyla naujas didelis politinis skandalas. Vakarų spauda atkreipė dėmesį, jog STT operacija, kurią daugelis užsienio apžvalgininkų vadina provokacija, įvykdyta prieš pat antrąjį Prezidento rinkimų ratą. Ypač daug dėmesio šiam įvykiui skyrė kaimyninės Lenkijos spauda. Visi didieji Lenkijos laikraščiai pirmuosiuose puslapiuose spausdino neramius pranešimus iš Vilniaus. Įtakingoji „Rzeczpospolita“ didžiule antrašte klausė: „Kas valdo Lietuvą?“ Pažymėta, jog Lietuvoje kyla naujas politinis chaosas, kuris valstybei, dar neatsigavusiai po nušalintojo prorusiško prezidento R.Pakso skandalo, yra labai pavojingas. Buvo teigiama, kad tokia padėtis, politinio nestabilumo didinimas labiausiai naudingas Maskvai, kuri dabar, netgi pamiršusi „skriaudžiamus“ rusakalbius Latvijoje ir Estijoje, visą savo ardomosios veiklos ugnį nukreipė į Lietuvą. Juk politinės padėties destabilizavimas Lietuvoje neišvengiamai pablogins mūsų valstybės įvaizdį Europos Sąjungoje, o ypač NATO. Ir apie tai, kas vyksta Lietuvoje, paklaus jau pirmadienį, birželio 28 dieną, prasidėjusiame Stambule NATO viršūnių susitikime. Tai labai svarbus susitikimas, tuo labiau kad Lietuva jame pirmą kartą dalyvauja kaip visateisė Aljanso narė. Pats laikinai einantis Prezidento pareigas A.Paulauskas pripažino, jog jam, užsienio reikalų ministrui A.Valioniui ir krašto apsaugos ministrui L.Linkevičiui bus nelengva atsakyti į tuos klausimus. A.Paulauskas taip pat abejojo, ar partneriai patikės jų atsakymais.

Be to, NATO būstinėje puikiai žinoma, kokios jėgos veržiasi į valdžią Lietuvoje. Visiškai nesvarbu, kad K.Prunskienė, susitikusi su laikinuoju Prezidentu, sakė „nedarysianti staigių judesių“ užsienio politikoje. Tačiau čia pat pridūrė, jog sprendžiant svarbius užsienio politikos klausimus reikia atsiklausti tautos... Tai yra to nupilietinto elektorato, kuris rengiasi balsuoti už rusą V.Uspaskich. Ta pati lenkų „Rzeczpospolita“ ir kiti Vakarų laikraščiai bei informacijos agentūros tiesiai ir įvardijo tuos promaskvietiškus politikus, stumiančius Lietuvą į Rusijos sterblę: R.Paksas, K.Prunskienė, V.Uspaskich. Skelbiamos ir jų nuotraukos.

Maskva aiškiai tikisi ir to beveik neslepia, kad po rugsėjo 19-osios rinkimų į Seimą, į valdžią ateis prorusiškos jėgos. Netgi ne užsimaskavusios, o pakankamai agresyvios. O STT ir Generalinės prokuratūros surengta provokacija birželio 22 dieną tebuvo tiktai repeticija, pravalant kelią į valdžią V.Uspaskich ir jo kompanijai. Tai ne kova prieš korupciją, kaip aiškina generalinis prokuroras A.Klimavičius ar STT vadovas V.Junokas. Nepaprasta pastarojo drąsa jam kalbant Seime rodo, kad šis žmogus turi labai stiprų užnugarį. Žmonės, susidūrę su šiuo „teisėsaugos sergėtoju ir kovotoju prieš korupciją“, tvirtina, jog V.Junokas – toks veikėjas, kad net savo šešėlio bijo. O čia štai – koks narsuolis pasirodė. Tai reiškia ne tik labai galingų užtarėjų buvimą organizuojant šią provokaciją, bet ir, anot vieno politikos apžvalgininko, „paskatinamąjį spyrį į užpakalį rusišku batu“.

Tačiau generalinio prokuroro A.Klimavičiaus ir V.Junoko aiškinimasis Seime, girdint ir matant visai Lietuvai, užsienio žurnalistams, kad jie abu tik vykdė įstatymus ir nesiekė jokių politinių tikslų, rodo, jog jie, kaip teigė vienas politikos apžvalgininkas, yra arba kvailiai, arba melagiai. Greičiausiai melagiai. Nes ką ne ką, o kabinti makaronus žmonėms ant ausų jie puikiausiai moka. Ypač STT vadas S.Junokas. Prisiminkime tik jo išpūstą žemgrobių bylą, skelbiant vos ne visus Seimo narius nusikaltėliais, arba išreklamuotą ir subliūškusią farmacininkų bylą. Abi šios bylos labai greitai buvo užmirštos. Tačiau efektas buvo pasiektas. Jų numylėtinis R.Paksas buvo išreklamuotas kaip kovotojas su korupcija. Bandymas sukompromituoti politines partijas, pirmiausia Tėvynės sąjungą ir liberalcentristus, yra ne tik siekimas išstumti jas iš politinės arenos, bet ir sukompromituoti demokratiją Lietuvoje. Štai jų pagrindinis tikslas. Tai pirmiausia naudinga Rusijai – palaužti žmonių pasitikėjimą savo valstybe. Taip galėjo atsitikti tik todėl, kad, nušalinus Konstituciją pažeidusį prezidentą R.Paksą, neįvyko valstybės aparato „depaksizavimas“. Neatsitiktinai paksininkai ir kiti prorusiškai nusiteikę Seimo nariai birželio 22-23 dienomis, net Joninių nelaukdami, ėmė švęsti pergalę. Būtina paminėti tuos tautos išrinktuosius, kurie šlovino A.Klimavičiaus ir V.Junoko „sėkmingą operaciją“.

Tai J.Veselka, vis dar krikščioniu demokratu save laikantis P.Gražulis, paksininkai J.Čiulevičius, R.Pavilionis, A.Matulevičius ir, žinoma, K.Bobelis. Pastarojo neapykanta dešiniesiems, pirmiausia Tėvynės sąjungai veržiasi per kraštus ir kelia labai daug klausimų. Kodėl šis, besiskelbiantis visą gyvenimą skyręs kovai už Lietuvos laisvę, nusirito iki tokio lygio, į vieną kompaniją kartu su J.Veselka, V.Šustausku, K.Prunskiene ir kitais Maskvos ir Minsko mylėtojais? Kaipgi čia neprisiminti buvusio KGB generolo O.Kalugino įspėjimo, kad žmonės, kartą sudarę sutartį su velniu, tai yra su Maskvos specialiosiomis tarnybomis, savo darbą joms baigia tik tada, kai išvežami kojomis į priekį...

BBC radijo politikos apžvalgininkas, pažymėjęs, kad politinė įtampa Lietuvoje vis didėja, atkreipia dėmesį į vis augantį populistų populiarumą ir teigia, jog įvairaus plauko politiniai avantiūristai ir prorusiški veikėjai randa sau palankią dirvą ypač pokomunistinėse šalyse. BBC ir „Laisvės“ radijas pažymi vieną įdomų faktą, kad, likus trims dienoms iki Lietuvos Prezidento antrojo rinkimų rato, K.Prunskienė interneto svetainėje buvo prisistačiusi kaip Lietuvos Prezidentė. Pažymima, jog dar niekur pasaulyje tokio dalyko nėra buvę. Todėl daroma išvada, kad STT operacija ir K.Prunskienės prisistatymas Prezidente interneto svetainėje – vieno ir to paties plano dalis. Tai, be abejonės, labai slapta Rusijos specialiųjų tarnybų operacija, įvykdyta Generalinės prokuratūros ir STT rankomis. Taigi svarbiausios Lietuvos teisėsaugos institucijos pradėjo griauti valstybę. O tai, kad kai kuri Rusijos specialiųjų tarnybų kontroliuojama Maskvos žiniasklaida paskutinę savaitę prieš rinkimus be paliovos kėlė į padanges K.Prunskienę, – jokių komentarų nereikalaujantis faktas. Šiuo šūviu Rusijos specialiosios tarnybos bandė nušauti du zuikius, tiksliau pasakius, sunaikinti pagrindines politines partijas ir atvesti į valdžią Kremliaus statytinius – K.Prunskienę ir V.Uspaskich. Kaip su karčia ironija pažymėjo vienas žinomas humoristas, K.Prunskienė su V.Uspaskich ir R.Paksu jau buvo parengusi planą uždaryti į koncentracijos stovyklą A.Paulauską, V.Landsbergį, sostinės merą A.Zuoką bei kitus, nuvertusius „apsitapšnojusį“ R.Paksą, ir priversti juos skaldyti akmenis, kurie bus reikalingi keliui į Rytus tiesti. Tai, žinoma, nors juodas humoras, bet labai teisingas pastebėjimas. Kaip ir kurpiama byla dėl „Mažeikių naftos“ privatizavimo.

Kitas Lenkijos laikraštis „Gazeta Wyborcza“ rašo: „Rusijos specialiosios tarnybos nepalieka Lietuvos“. Taip pat cituojama Lenkijos Rytų studijų instituto ekspertų nuomonė, kad Rusija Lietuvoje specialiai kelia rimtą politinę krizę ir, nepavykus išlaikyti nušalintojo prezidento R.Pakso, žūtbūtinai stengiasi pasodinti į jo vietą „dublerį“ – K.Prunskienę. Netgi Lenkijos užsienio reikalų ministras V.Cimoševičius, prieš išvykdamas į NATO viršūnių susitikimą Stambule, išreiškė susirūpinimą įvykiais Lietuvoje, diplomatiškai pažymėdamas, kad „situacija Lietuvai nėra maloni“.

Ką ten kalbėti apie kaimyninių valstybių spaudos komentarus, jeigu jų pilna ir senosios Europos bei JAV laikraščiuose. STT įvykdytas provokacinis išpuolis prieš tradicines politines partijas vertinamas kaip Rusijos specialiųjų tarnybų darbas. Šveicarijos politinis-analitinis dienraštis „Neue Züriche Zeitung“ rašo, kad Maskva labiausiai suinteresuota paversti Lietuvą savo įrankiu euroatlantinėse struktūrose – ES ir NATO. O „Laisvės“ radijas cituoja Rusijos prezidento V.Putino patarėjo S.Prichodko priekaištus Vakarų valstybėms už tai, kad jos į savo tarpą priima Lietuvą, kurioje vyrauja suirutė. Taip pat radijas atkreipia dėmesį į K.Prunskienės žodžius, pasakytus Prezidento rinkimų antrojo rato išvakarėse, kad ji dėsianti visas pastangas išrauti su šaknimis „neatsakingų elementų“ kurstomą Rusijos baimę. Tačiau ko bijoti labiau? JAV, Vokietijos, Lenkijos? Taigi yla iš maišo išlindo ne Vilniuje, o pačioje Maskvoje. Beje, visi užsienio laikraščiai mini K.Prunskienę kaip nušalintojo prezidento R.Pakso pakaitalą, į kurią dedamos visos Rusijos specialiųjų tarnybų viltys. Juk prasidėjus R.Pakso apkaltos procesui Seime, net keli Rusijos laikraščiai gyrė buvusį sovietinės armijos majorą R.Paksą, kaip vienintelį Lietuvos politiką, neišdavusį priesaikos. Aišku, ne Lietuvai, o sovietų armijai ir SSRS. Taip pat neišdavusį senos draugystės. Argi dar galima pasakyti atviriau? Kam davė priesaiką K.Prunskienė, irgi aiškiai matoma. Apie tai rašo ne Lietuvos žiniasklaida, o visame pasaulyje skaitomas ir vertinamas britų „The Economist“. Jo komentaruose pažymima, kad K.Prunskienė siekia vesti Lietuvą net ne socialistinės, o sovietinės stagnacijos keliu. Beje, „The Economist“ straipsnis pavadintas irgi gana išraiškingai: „Elitas, agurkai ir runkeliai“. O kitas solidus britų leidinys „Financial Times“ atkreipia dėmesį, jog nė vienas politinis skandalas nuo Vilniaus iki Niujorko neapsieina be Rusijos pėdsako, o į Lietuvą šiuo metu atkreiptas ypatingas dėmesys. Todėl, praėjusio pirmadienio rytą paaiškėjus Prezidento rinkimų rezultatams, „Laisvės“ radijo politikos apžvalgininkas paragino vakarietiškai mąstančius Lietuvos politikus neužmigti ant laurų, nes rudenį į valdžią Lietuvoje rengiasi ateiti Rusijos remiamos ir finansuojamos politinės jėgos.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija