"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2004 m. birželio 30 d., Nr. 12 (81)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Dvigubi standartai

Pasirodžius pranešimams apie kankinamus ir tyčiojimąsi iš kalinių Irako Abu Graibo kalėjime, amerikiečių visuomenė sureagavo kaip ir pridera normalioje demokratinėje visuomenėje. Nepaisydami amerikietiškojo patriotizmo, JAV gyventojai pasmerkė savo tėvynainių nederamus veiksmus, nors kiekviename kare, norom nenorom, galioja savi įstatymai. Tad iki šiol dar visiškai neaišku, ar tas skandalas nebuvo specialiai išpūstas. Ypač buvo piktinamasi Rusijoje. „Nacionalpatriotinė“ žiniasklaida visais balsais šaukė, jog tie jankiai jau visai suįžūlėjo, žudo ir kankina taikius irakiečius. Todėl už tokius veiksmus pirmiausia turi atsakyti ne tik kalinių kankintojai, kaip rašė Maskvos „patriotų“ laikraštis „Tribuna“, bet ir politinė JAV vadovybė. Konkrečiai – prezidentas Džordžas Bušas ir gynybos sekretorius Donaldas Ramsfeldas.

Tokie reikalavimai sklinda ne tik Rusijoje, bet ir kitose šalyse, pirmiausia Prancūzijoje, Vokietijoje, Belgijoje bei kitose, nepritarusiose JAV karinei operacijai Irake. Tačiau kažkodėl šie Vašingtono kritikai ir žmogaus teisių gynėjai nė žodeliu neužsimena, jog kur kas baisesnis nei Abu Graibo kalėjimas yra Rusijoje, kuriame kaliniai kankinami ir žudomi kur kas baisiau nei amerikiečių jau griaunamame Abu Graibo kalėjime. Tas Rusijos kankinimų fabrikas – Černokozovo kalėjimas, į kurį grūdami ne svetimos valstybės, o savi piliečiai. Juk pagal visus įstatymus Černokozovo kaliniai čečėnai yra Rusijos piliečiai. Kaip rašė Rusijos publicistas Orchanas Džemalis, tarp Černokozovo kalinių buvo ir yra tik vienas kitas čečėnų kovotojas, o visi kiti – taikūs Čečėnijos gyventojai, atsitiktinai pakliuvę į Maskvos sukelto Čečėnijos karo mėsmalę. Tuos nekaltus žmones kankina ir žudo ne svetimos valstybės kareiviai ir prižiūrėtojai, o savi rusų vaikinai, nešiojantys OMON’o ir specialiųjų Vidaus reikalų ministerijos dalinių antpečius.

Dabar amerikiečiai Abu Graibo kalėjimo prižiūrėtojai, apkaltinti irakiečių kalinių skriaudimu, teisinasi, kad jie tyčiojosi tiktai iš teroristų ir tuo siekė parodyti kitiems teroristams, kas jų laukia. Tik rusai, kankindami ir žudydami čečėnus, giriasi savo „žygdarbiais“ ir net neįsivaizduoja, kad Rusijoje gali kilti panašus skandalas kaip JAV. Dargi atvirkščiai: už šimtus kartų didesnius žiaurumus tikisi susilaukti ordinų ir medalių. Dar ne visiškai patekęs į Kremliaus propagandinę mašiną Rusijos laikraštis „Novaja gazeta“ drįso paskelbti straipsnį apie Černokozovo kalėjime vykstančius neregėtus viduramžiškus žiaurumus. Jame, remiantis liudytojais, tų žiaurumų dalyviais, pateikiami faktai tiesiog sukrečiantys. Tie nežmoniški kankinimai įamžinti vaizdajuostėse. Mat kankintojai ir sužvėrėję sadistai šiuos įrašus, demonstruodami savo „didvyriškumą“, pasididžiuodami rodo giminėms ir bičiuliams, kokie jie buvo narsūs ir drąsūs… O šiuose įrašuose galima pamatyti, kaip rusų kareivos pjausto ausis, bado akis čečėnų kaliniams, daužo automatų buožėmis genitalijas, traiško rankų ir kojų pirštus.

Jeigu tikri ar tariami amerikiečių prižiūrėtojų įvykdyti nusikaltimai, užfiksuoti nuotraukose, kurios išplatintos viso pasaulio informacijos agentūrų, net gali kainuoti prezidento kėdę Dž.Bušui per būsimuosius prezidento rinkimus, tai Rusijos prezidentui dėl kur kas baisesnių savo pavaldinių nusikaltimų nė plaukas nuo galvos nenukris. „Jeigu Dž.Bušas būtų gimęs Rusijoje ir būtų Rusijos prezidentas, tai, paskelbus tas nuotraukas, jo reitingas išaugtų mažiausiai iki 80 proc. Todėl kad panašūs dalykai Jungtinėse Valstijose laikomi karo nusikaltimais, o Rusijoje tai yra valstybinė politika“, - rašo „Novaja gazeta“. Stebėtis tuo nereikėtų, nes nuo Sovietų Sąjungos laikų Rusijoje galioja tvirta nuostata – bet kokį vadų įsakymą karys privalo vykdyti besąlygiškai, o už jo nevykdymą – karo tribunolas. Tuo tarpu JAV galioja įstatymas, jog nusikalstamo žmoniškumui įsakymo vykdymas neatleidžia nuo bausmės.

Apie tokius dalykus Rusijoje net svajoti negalima. Štai neseniai Rusijos teismai išteisino penkis seržantus ir kareivius, kurie nei iš šio, nei iš to sušaudė keliolika vieno čečėnų kaimo gyventojų. Taip pat išteisintas okupacinės rusų armijos kapitonas kažkoks Ulmanas, kuris, savo vadovybės įsakymu, irgi iššaudė viso čečėnų kaimo taikius gyventojus, neturėjusius jokių ryšių su laisvės kovotojais. Darosi nesuprantama, kaip demokratinis pasaulis, iki šiol aimanuojantis dėl nacių įvykdytų nusikaltimų Antrojo pasaulinio karo metais, užmerkia akis prieš nepalyginti sunkesnius nusikaltimus, kuriuos vykdė ne tik Stalino pakalikai, bet ir dabartinė Rusijos valdžia. Abu Graibo kalėjimo vadas linksniuojamas jau keli mėnesiai, o apie kur kas baisesnį Rusijos Černokozovo mirties kalėjimą – nė žodžio.

Petras Katinas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija