"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2004 m. liepos 14 d., Nr. 13 (82)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Noras valdyti pasaulį

Petras KATINAS

Haris Kasparovas paragino
JAV pagaliau liautis flirtuoti
su Kremliumi bei V.Putinu
EPA-ELTA nuotrauka

Rusijos ir JAV prezidentai
Vladimiras Putinas ir Džordžas
Bušas per Didžiojo aštuoneto
(G-8) viršūnių susitikimą
Si Ailendo saloje. Dž.Bušas
demonstravo išskirtinį dėmesį
V.Putinui, ėmė aiškėti nuostatos,
kad netrukus „aštuntukas“
gali tapti „dešimtuku“...

Birželio viduryje JAV Kongrese įvyko oficialūs svarstymai apie demokratinių laisvių ir teisių padėtį Rusijoje. Kaip ekspertas buvo pakviestas buvęs pasaulio šachmatų čempionas Haris Kasparovas, neseniai Rusijoje įkūręs visuomeninę organizaciją „Komitetas 2008. Laisvas pasirinkimas“. H.Kasparovas nedvejodamas paragino JAV pagaliau liautis flirtuoti su Kremliumi bei prezidentu V.Putinu ir radikaliai keisti politiką Rusijos atžvilgiu – vykdyti tokią politiką, kokią vykdė Sovietų Sąjungos atžvilgiu JAV prezidentas Ronaldas Reiganas. „Aš tikiuosi, kad JAV pagaliau nebekvies V.Putino į Didžiojo septyneto – labiausiai išsivysčiusių pasaulio valstybių JAV, Didžiosios Britanijos, Japonijos, Vokietijos, Prancūzijos, Italijos ir Kanados – klubą“,– pareiškė H.Kasparovas. Pasak jo, vadinamasis Didysis aštuntukas – tai Kremliaus išsigalvojimas, o Vakarai, priimdami ekonomiškai atsilikusią ir chaose skendinčią Rusiją, tokiu būdu suteikė avansą buvusiam prezidentui B.Jelcinui, tikėdamiesi, kad jis sugebės pertvarkyti Rusiją į demokratinę valstybę. Iš tiesų B.Jelcinas stengėsi tai padaryti, bet jo bandymai buvo sabotuojami įvairiausiuose valdžios lygiuose. Atėjus į valdžią V.Putinui prasikalę demokratijos daigai sistemingai naikinami. Faktiškai visa žiniasklaida, pirmiausia televizija, atsidūrė valdžios kontrolėje. Na, o „Jukos“ naftos kompanijos sunaikinimas akivaizdžiausiai parodė, kad Kremlius, konkrečiai, prezidentas V.Putinas, siekia įvesti autoritarinį valdymą.

Bet vargu ar buvusio pasaulio šachmatų čempiono raginimas pašalinti Rusiją iš turtingųjų šalių klubo bus išgirstas. Paskutiniame Didžiojo aštuoneto susitikime, įvykusiame JAV, Si Ailendo saloje, kur JAV prezidentas Dž.Bušas demonstravo išskirtinį dėmesį V.Putinui, ėmė aiškėti nuostatos, kad netrukus „aštuntukas“ gali tapti „dešimtuku“. Didžiųjų valstybių sostinėse jau atvirai kalbama, kad į turtuolių klubą bus priimtos sparčiai besivystančios Kinija ir Indija. Kita vertus, Dž.Bušas suinteresuotas negadinti santykių su Maskva, nepaisant akivaizdžių demokratinių normų pažeidimų, opozicijos persekiojimo, karo Čečėnijoje ir teisėsaugos, kuri vykdo tiktai valdžios įsakymus, nebuvimo. Dž.Bušo poziciją galima suprasti. Smarkiai pakilus naftos kainoms pasaulyje, V.Putinas pažadėjo nedelsiant padidinti Rusijos naftos eksportą. Beje, šį savo pažadą Maskva vykdo. Rusija naftos eksportą padidino daugiau nei 23 proc. To kol kas nepadarė nė viena naftą eksportuojanti šalis. Be to, V.Putinas užtikrino Dž.Bušą, kad Rusija nutrauks branduolinį bendradarbiavimą su sparčiai besiginkluojančiu Iranu.

Be H.Kasparovo, JAV kongresmenai išklausė ir kito eksperto iš Rusijos Eduardo Lozinskio pranešimą, kuriame buvo bandoma paneigti H.Kasparovo būgštavimus dėl diktatūros įsigalėjimo Rusijoje, kuri darosi vis panašesnė į A.Lukašenkos diktatūrą Baltarusijoje. Tiesa, dar nepasiekusią Vidurinės Azijos buvusių sovietinių respublikų lygio. E.Lozinskis pabrėžė, kad H.Kasparovas, vertindamas įvykius Rusijoje, nesuvokia dviejų svarbiausių istorinių momentų. Pirmiausia tai, kad Rusija, nepaisant visų jos akivaizdžių trūkumų, nėra Sovietų Sąjunga. Antra, Rusija reikalinga JAV kaip sąjungininkė kovoje su tarptautiniu terorizmu, taip pat sprendžiant pasaulio energetikos problemas. „Raginti JAV pasekti Ronaldo Reigano pavyzdžiu šiuo metu būtų labai naivu. Dabartinė Rusija nėra Jungtinių Valstijų ir viso laisvojo pasaulio mirtinas priešas, bet nors ir ne idealus, tačiau vis dėlto partneris, dargi sąjungininkas kovoje su terorizmu“, - pareiškė E.Lozinskis. Tiesa, ekspertas pripažino, kad R.Reiganas iškėlė JAV pagrindinį uždavinį – sunaikinti komunizmą, ir ši savo kilnų tikslą pasiekė. Anot E.Lozinskio, šiuo metu, vadovaujantis geopolitiniais tikslais, Jungtinės Amerikos Valstijos turi būti suinteresuotos ne Rusijos susilpninimu, o jos ekonominiu klestėjimu ir stabilumu. „Todėl H. Kasparovo kreipimasis į JAV Kongresą nepriimtinas“, - teigė jis. E.Lozinskis taip pat aiškino, kad H.Kasparovas, įkūręs politinę organizaciją, kurios tikslas – pakeisti Rusijos politiką demokratizavimo linkme, turi teisę taip elgtis, tačiau visi Rusijoje vykstantys procesai yra jos vidaus reikalas, ir jie turi būti sprendžiami be JAV kišimosi.

E.Lozinskis savo kalbą JAV kongresmenams baigė šiais žodžiais: „Dabar, kai Rusijos piliečiai gali laisvai reikšti savo nuomonę, kurti politines partijas, leisti laikraščius ir žurnalus, išvykti į užsienį ir naudotis kitomis laisvėmis, jiems jau nebereikia jokio kišimosi. Rusų intelektualinis lygis ir išsilaivinimas leidžia jiems savo šalyje gyventi kaip jie nori, taip pat ir kokį išsirinkti prezidentą. Todėl JAV reikia susilaikyti nuo bet kokio moralizavimo ir tuo labiau nuo bet kokios politinės partijos ar komiteto palaikymo“.

Kaip teigia JAV laikraščiai, daugelio Kongreso narių neįtikino tokie E.Lozinskio samprotavimai, ir jie linkę labiau palaikyti H.Kasparovo poziciją. Tuo labiau kad buvęs pasaulio šachmatų čempionas Jungtinėse Valstijose yra gana populiarus. Ypač kai jis aktyviai gynė M.Gorbačiovą 1991 metų komunistinio rugpjūčio pučo metu.

Na, o dėl demokratijos slopinimo Rusijoje, tai po garsaus žurnalisto Leonido Parfionovo pašalinimo iš NTV televizijos tapo akivaizdu, kad bet kokia valdžios kritika, pagaliau tiesos sakymas V.Putinui nepriimtini. Kaip pažymėjo Rusijos žurnalistų sąjungos generalinis sekretorius Igoris Jakovenka iki tol visi žinojo, kad Rusijoje yra cenzūra ir valstybė kontroliuoja televizijos kanalus. Tačiau bent jau visų pripažintiems žurnalistams iš dalies šis tas leidžiama. Dabar gi ir jiems uždėtas apynasris.

Tuo pasipiktinę netgi Rusijos komunistai. Pasak Rusijos kompartijos pirmininko pavaduotojo Ivano Melnikovo, Kremlius įveda diktatūrą ir cenzūrą ne tik valstybinėse žiniasklaidos priemonėse, bet ir nepriklausomose. I.Melnikovas citavo NTV televizijos vyriausiosios redaktorės Jelenos Savinos žodžius, kad žinomiausių žurnalistų ir komentatorių pašalinimas nėra vien „Kremliaus kvailumo ir lėkštumo kvintesencija, o žodžio laisvės užgniaužimas“.

Tačiau Rusijos prezidentui V.Putinui tokia kritika nė motais. Tuo labiau kad Paryžius ir Berlynas, netgi Vašingtonas stengiasi nematyti, kas vyksta Rusijoje. Anksčiau reiškusios susirūpinimą dėl „Jukos“ kompanijos naikinimo Vakarų valstybės nutilo. Juk, anot vieno amerikiečių politikos apžvalgininkų, V.Putinas, paėmęs į savo rankas visą Rusijos naftos ūkį, taps vienavaldžiu naftos valdytoju, turinčiu kur kas didesnes galias nei kokie Kuveito ar Jungtinių Arabų Emyratų naftos šeichai, pagaliau didžiausios naftos eksportuotojos Saudo Arabijos monarchas. O su tokiu „šeichu“ pyktis niekas nenori.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija